Lav puls og trening

Innsendt spørsmål

­Eg driv fysisk aktivitet ca eit par gongar i veka, t.d fjellgåing og spinningtimar på treningssenter. Eg føler meg i bra form, og har kvilepuls som ligg rundt 43. Er frisk og bruker ingen medisinar. Har dei siste to åra hatt nokre episodar der eg føler at pulsen er ubehageleg lav, og eg blir kvalm og svimmel. Dette skjer utelukkande i kvile, enten når eg held på å sovne ved leggetid, eller at eg våknar av ubehaget når eg har sove på sofaen etter middag. Har aldri merka noko lignande ubehag ved fysisk anstrengelse, muleg små episodar med uregelmessig puls, men det har eg forstått er normalt?
No har eg fått pulsklokke i julegåve, og den viser pulsregistrering heilt ned i 30 slag/min innimellom. Eg har ikkje hatt fysisk ubehag i forbindelse med desse målingane. Kan det vere feilmåling eller bør eg undersøkast nærare av hjertespesialist?

Doktor Alina Colonelu

Svar fra legen (Alina Colonelu)

Sist endret 27. desember 2019, klokken 23:31

 Hei.


Når puls måles med en pulsklokke vil det alltid være en risiko for målefeil. Derfor er det greit å telle for ett minutt pulsen manuelt på håndleddet ved alt for lave verdier på pulsklokken, for å være sikker at registreringen er riktig.


Sinusbradykardi (lav puls med sinusal rytme) med hjertefrekvens under 50 er oftest et tilfeldig funn hos hjertefriske, spesielt ved god fysisk form (som du mest sannsynlig allerede vet, er det bra for hjerte å trene). Det at du trener et par ganger per uke og er i bra form forklarer hvorfor hvilepulsen din ligger rundt 43. Vanligvis er sinusbradykardi symptomfri.


Ved hjertefrekvens under 40 kan symptomer oppstå pga. redusert minuttvolum som gjør at man ikke får nok oksygen til hjernen og symptomer (som f. eks. svimmelhet) oppstår. Blodtrykksfall (veldig lavt blodtrykk) er en ledsagende symptom. Det kan være flere årsaker til at pulsen kommer under 40 (som f.eks. stoffskiftesykdom eller hjerterytmeforstyrrelser som kan oppdages ved EKG).


Hvis du teller manuelt på håndleddet puls under 40 og du har i tillegg symptomer (svimmelhet, tretthet, følelsen av å besvimme) da er det viktig å kontakte legen for videre undersøkelse.


Håper du fikk svar til spørsmålene dine. 


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon