Lavt stoffskifte eller depresjon? Får man sykmelding for sånt?

Innsendt spørsmål

­Er gift, har tre barn og arbeider som psykolog. Ingen tidligere sykdommer, ikke sykemeldt siden siste graviditet for 12 år siden og lite sykefravær. Alltid vært frossen og blir lett kald. Har lette ødem på hender og ankler/føtter. De siste 2 - 3 årene økt opplevelse av å være sliten, særlig siste halve år. Sover dårlig. Regelmessig mens, men blør mye (må skifte om natten). Vansker med å konsentrere meg, ta valg og initiativ. Er mye passiv. Vedvarende konsentrasjon er vanskelig, så det å lese bøker/fagstoff eller skrive erklæringer og vurderinger blir ofte utsatt. Møte med pasienter går bra. Er tom når jeg kommer hjem fra jobb, og derfor vanskelig å være sosial med venner. I februar i år ca. en uke hvor jeg var så energitom at jeg nærmest måtte sitte i dusjen. Periodevis hjertebank. 5 dager fravær fra jobb. Fastlege tok EKG og blodprøver uten funn (prøvesvar på bilder). I mars kul på høyre side av halsen, ble henvist til UL: "Litt større høye thyeroidealapp sammenlignet med venstre. Ellers homogen og normalt vaskularisert thyreoidea uten synlige focale forandringer. Upåfallende andre strukturer på halsen. Ingen forstørrede lymfeknuter." Opplever meg ikke stresset eller nedstemt, og min mann vurderer meg heller ikke slik. Jeg får gjort lite hjemme. Forsøker trene 2 - 3 ganger i uken, gå tur med hund og spise sunt uten at jeg opplever at dette gir meg mer energi.

Min fastlege er taus og passiv, og han spør lite. Har lest om subklinisk hypothyreose, men mine blodprøver er vel uansett innenfor ref.omr? Kan UL-svaret forstås som at jeg har struma? Andre relevante undersøkelser som kan gjennomføres? Bør vi bare vente og se, evt. ta nye blodprøver om et år? Er det "bare" begynnende overgangsalder? Er selv usikker på hvor lenge jeg makter å stå i jobb slik jeg har det nå, men på hvilket grunnlag kan jeg evt. sykemeldes (fortrinnsvis deltid)? Har til og med tenkt på å gå ned i stillingsprosent fordi jeg snart ikke makter med oppgavene på jobb (som jeg liker og trives med).

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 01. mai 2017, klokken 23:47

En normal glandula thyroidea veier 10-30 gram og måler 2x4x2,5 cm. De oppga ikke målene, kun at det var usymmetrisk, men uten at dette skyldtes malignitet/godartet svulst. Det betyr at den nok er innenfor målene sine, og uansett er det avvikende stoffskifteverdier som forklarer eventuelle symptomer og ikke forstørrelsen i seg selv. Min vurdering er at stoffskiftet ditt ikke har noe med dette å gjøre. Også ved subklinisk hypotyreose er det avvik i blodprøven, lett forhøyet TSH. Frossenheten og de lette ødemene har ikke med dette å gjøre, med andre ord, og du har vel hatt akkurat dette lenger enn energiløsheten uansett? I hvert fall frossenheten, og lette ødemer er jo normalt også hos mange friske, dernest er inaktivitet vanligste årsak i din alder.


Menstruasjonen er det første som får avvik ved innledning til overgangsalderen. Når den har vært uregelmessig et års tid cirka så begyner de kroppslige (systemiske) plagene. Defor tror jeg heller ikke det er innledning til overgangsalder som forklarer plagene dine. Men dersom det er nytt at du blør mye skal det sjekkes opp, og dere må følge med på blodprosent og jernlager med tanke på hvorvidt du trenger tilskudd.


Du er psykolog og har sikkert gjort deg enkelte betraktninger omkring dette med utbrenthet/overbelastning og senere utvikling av depresjon. Du kan sikkert historien om skomakerens sønn og man er heller ikke fullt beskyttet mot overbelastninger selv om man vet det eksisterer. det er ikke alltid man har annet valg enn å måtte gå tvers gjennom belastninger. Det er ikke alltid man kan gå rundt dem. Du er psykolog og har tre barn. Det kan være avgjørende hva din mann driver med og hvilket bidrag han stiller med.


For å svare tørt på dette med bistand fra NAV (sykmelding) så kreve det oftest diagnosen depresjon og den bør være av moderat grad. Det er nokså alvorlig depresjon, tross begrepet moderat som kan gi en dempning av ordlyden. Så er spørsmålet hvordan fastlegen spiller på lag med deg. Har du hatt lite sykmeldinger er det kanskje lettere å bli møtt med forståelse og få ham/henne til å forstå at det er en nyttig investering å trekke i håndbrekket før bilen raser utenfor stupet. Det er ikke alltid mulig å rette opp skadene på en slik bil. Men disse lidelsene kan være langvarige og dere må passere en del dialogmøter med NAV på veien, og jeg tror dere kommer forbi ett eller to av dem, men etter hvert vil du føle veldig på situasjonene, blikkene, ordlyden, det som ikke blir sagt...noe som kan tenkes å bidra mer til symptomene dine enn å lindre dem. Vinningen kan gå opp i spinningen.... Så skal du bli dårligere først? Nei, mener jeg. Men det kan være en vanskelig prosess. NAV handler rett i forhold til sitt reglement og du og fastlegen gjør rett i å trekke i bremsen og benytte sykmelding for en kortere periode for å unngå langvarig frafall. I tillegg betyr det mye hvordan du benytter sykmeldingsperioden. Full sykmelding anbefales ikke. Du blir ineffektiv av det og returnering til arbeidet kompliseres. Du blir også sykere av det.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon