Lever de med ufarlige ekstraslag på hjertet kortere enn andre?

Innsendt spørsmål

­Hei!

Jeg er en mann på 21 år.

Har vært plaget med ekstraslag i et par måneder nå, hadde time hos fastlegen min for ca 1 mnd siden pga av at jeg ikke visste hva dette var, og fryktet en eventuell hjertesykdom. Ble etter denne legetimen umiddelbart lagt inn til utredning på sykehus grunnet svært hyppige ekstraslag. Har også en historie ved bruk av kokain og steroider, så dette var også et av kriteriene til legen om hvorfor jeg skulle utredes snarest pga at hjertet evt kunne ha vokst som følge av dette.

På sykehuset ble det gjennomført BT, 24 timers EKG, blodprøver, røntgen og ultralyd. Resultatene var:

Blodprøver: alt fint i hele kroppen, eneste var litt høy blodprosent + kolesterol i høyeste sjikt innen normalverdiene om man skulle pirke på noe ifølge legen.
BT 120/80 (noe høyere når jeg ankom, antagelig grunnet stress).
Ultralyd: Normalt strukturert hjerte, ikke noe unormalt.
24 timers EKG: Sinusarytmi og hyppige SVES.

Opplever noen ganger ekstraslagene under trening, spesielt med vekter, dette forekommer rett etter jeg har sluppet vektene ikke under selve løftet. kan også oppleves ved en hurtig spurt utenom treningen. Har diskutert dette med fastlegen min, men hun sa dette ikke er noe å bekymre seg over. Som du skjønnner har jeg vel fått forklart av både sykehus og fastlegen at dette er helt ufarlig og at jeg ikke skal bekymre meg, men det er et spørsmål jeg ikke helt klarer å gi slipp på, og det er følgende; Er SVES skadelig for hjertet i det lange løp? Jeg spurte fastlegen min om dette også, om jeg f. Eks stiller like godt til å bli like gammel som en uten disse hyppige ekstraslagene. svaret var ordrett: hjertet ditt kan slå til du er 120 år, hjertet er en utrolig muskel, så ikke tenk på det.

Dette er noe jeg foreløpig ikke har slått meg helt til ro med, om ekstraslegen er ufarlige og ikke skadelige, føler jeg at jeg kan slå meg helt til ro, det begynner også generelt å gå bedre i hverdagen, og jeg bryr meg ikke veldig mye om ekstraslegene lenger og trener som normalt. Vil bare ha en klarhet i hvorvidt dette er skadelig over tid eller ikke, i og med at jeg sitter litt med den halvveis paranoide tanken om at fastlegen ikke vil si at dette kan være skadelig siden dette stresser meg noe som igjen fører til økte ekstraslag.

Så hva er ditt faglige svar på hvorvidt dette er skadelig for hjertet over tid eller ikke?

Beklager et litt langt innlegg.

Ingen hjerteproblemer i nærmeste familie.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 13. september 2012, klokken 22:41

Ekstraslag kan opptre i serier eller enkeltvis. De kan oppstå i forkamrene (SVES; supraventrikulære ekstrasystoler) eller i hovedkamrene (VES; ventrikulære ekstrasystoler). Enkeltstående ekstraslag er helt ufarlig i friske hjerter når de oppstår i hvile, mens det bør tas et arbeids-EKG (sykkeltest hvor det samtidig tas EKG) dersom det er snakk VES som oppstår under aktivitet for å påse at det ikke kommer mange av dem eller kommer samlet (koplede VES). I begge tilfeller må man gjøre en vurdering på hvorvidt hjertet er friskt eller ikke. Ditt hjerte er erklært friskt og siden det er SVES og ikke VES så er dette sikert årsaken til at de ikke har gått videre med arbeidsbelastning.


LES OGSÅ: Hvordan skiller jeg ufarlig hjertebank fra alvorlig rytmeforstyrrelse?


Ekstraslag er altså ufarlige i friske hjerter. Hvordan finner man ut om hjertet er friskt? Jo, man tar om nødvendig røntgen av lungene for å se at man ikke har vann på lungene eller har forstørret hjerte. Man tar ultralyd av hjertet for å se at det er strukturelt normal (veggtykkelser, pumpebevegelser, klaffer, volum, gamle infarkter, blodstrømmer og pumpekraft etc) og man gjør evt en arbeidsbelastning dersom man mistenker ekstraslag av typen VES og de oppstår under aktivitet.
Sves


SVES: Denne EKG-strimmelen viser et hjerteslag som oppstår for tidlig. I dette tilfellet er det forkammeret som slår for tidlig. Pilen viser hvor/når slaget egentlig skulle kommet, men det kommer altså for tidlig og kalles derfor prematurt. Siden det kommer før det skal har ikke hjertet rukket å fylle seg med mye blod. Derfor kjenner man ikke ekstraslaget med mindre man kjenner svært godt etter eller er oppmerksom på nettopp dette. Derimot kjenner man det neste slaget, fordi, som du ser, har hjertet da fått ekstra god tid på å fylle seg. Det neste normale slaget kjennes derfor som et kraftig dunk.
VES og SVES er som regel symptomfrie, men kan hos noen, spesielt om man av forskjellige årsaker (alder og/eller dårlig fysisk form) ikke har så stor reservekapasitet i hjertet, oppleve symptomer som tungpust, brystsmerter eller besvimelser. Men dette skjer først og fremst når det kommer serier av SVES, dvs supraventrikulær takykardi. Dette betyr med andre ord at forkamrene slår en serie av raske, men regelmessige hjerteslag (en serie av raske, men uregelmessige hjerteslag kalles atrieflimmer). Litt svimmelhet kan man også få selv om hjertet er helt friskt. Serier av VES er alvorlig og gir symptomer så kraftige at man ikke er i tvil om at noe er galt, om man i det hele tatt overlever. Men dette har intet med din tilstand å gjøre. Det nevnes kun for oversiktens skyld.


Stimulanter med adrenalinliknende effekt som koffein og nikotin kan forårsake ekstraslag. Amfetamin og kokain kan til og med medføre ventrikkelflimmer. Ventrikkelflimmer fører ofte til død siden kroppen ikke får blod så lenge hovedkamrene (ventriklene) bare står og flimrer ("blafrer").


Noen sykdommer disponerer spesielt til arytmier, det være seg VES, SVES, supraventrikulære takykardier (raske serier av forkammerutløste hjerteslag) eller mer alvorlige arytmier som atrieflimmer (en serie av raske, men uregelmessige forkammerslag).


LES OGSÅ: Uregelmessig hjerterytme - supraventrikulær takykardi


Det er gjort studier på forventet levealder hos de med kun ekstraslag og ingen andre typer sykdommer. Det ble ikke funnet noen forskjell i forventet levealder for de med ekstraslag sammenliknet med friske uten ekstraslag. 712 personer ble fulgt over en periode på 18 år for å finne ut av dette. Derimot fant man redusert levetid hos de med komplekse former for ventrikulære ekstrasystoler.


Sammendrag:


Du bør kartlegge hvilke faktorer det er som utløser ekstraslagene i ditt tilfelle. Ikke fordi SVES er farlig, men de kan være en indikator på at du lever under stress. Søvnmangel og stimulantia (nikotin, koffein, røyk, alkohol samt enda verre; amfetamin og kokain) og visse typer medikamenter kan utløse (serier av) ekstraslag. Siden du ikke har symptomer og dessuten har et friskt hjerte skal det ikke være noen grunn til å gå videre med dette. De som derimot får VES under aktivitet bør gjennomgå en sykkeltest.


 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon