Må jeg fortsette med kolesterolsenkende når kolesterolet er blitt normalt igjen?

Innsendt spørsmål

­Fikk NSTEMI infarkt mai 2009 under fjelltur. Utredet på StOlav og intet behov for utblokking, bare snevert i en coronararterie med S-sving. Plavix i 9 mndr. AlbylE 75 mg. Amlodipin 5 mg. Simvastatin 40 mg
BT jan 2010 140/80, mai 2010 140/70, mai 2011 148/87
Kolesterol mai 2010: 3,7 (LDL 2,08 HDL 1,13 Triglyserider 1,1 )
Etter å tatt statin annenhverdag Kolestreol 5. mai 2011: 4,16
Seponert noen dager statin 10. mai : 4,01
Synes Simvastatin gir bivirkninger. Blir forferdelig trøtt om kvelden, sovner i sofaen og føler meg uggen neste morgen.
Pga diskusjon den senere tid og at jeg har "riktig" kosthold. Kan jeg bare droppe bruken av statin?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 11. mai 2011, klokken 21:41

Fotolia 18900484 xs


Grensene for kolesterol er strengere for de med høyt blodtrykk eller hjertesykdom


Siden du har hatt hjerteinfarkt og dessuten behandles for høyt blodtrykk er grensene for deg:  • Kolesterol (totalkolesterol) på maksimum 4,5

  • LDL på maksimum 2,5.


Verdiene bør være under 4.0 (totalkolesterol) og 1.7 (LDL) om du har flere risikofaktorer (magefett, røyking, alkohol, hjertesykdom i familien, høyt blodsukker etc).


Grensene for friske personer, dvs personer uten risikofaktorer (hjertesykdom i familien, overvekt, høyt blodsukker, røyking, alkohol) og som ikke har eller har hatt hjertesykdom eller behandles for høyt blodtrykk:  • Totalkolesterol lavere enn 5.0 er ønskelig, selv om gjennomsnittet til friske faktisk ligger på over 5.0.

  • LDL lavere enn 3.0

  • HDL over 1.0 for menn og over 1.3 for kvinner. HDL kalles også "det gode kolesterolet".

  • Triglyserider (fett) lavere enn 1.7


Kolesterolet bidrar til tetting av blodårene


Det er en grunn til at blodårene dine har begynt å tette seg. Kolesterolet er en av synderne i denne prosessen. Kolesterolet avleires på innsiden av blodårene. Hjerteinfarktet og det forhøyede blodtrykket er klare signaler på at du har anlegg for å avleire kolesterolet i blodårene så nå gjelder det å gjøre hva du kan for å holde kolesterolet nede. Verdiene du beskriver ser fine ut om du ikke har mange risikofaktorer, men jeg vet ikke hva som skjer om du fortsetter uten Simvastatin. Dersom du ikke har endret kost eller økt mosjonen kan jeg med sikkerhet si at kolesterolverdiene vil returnere til hva de var før du startet med Simvastatin.


 


Fotolia 27954100 xs Gradvis øker kolesterolavleiringene inntil blodforsyningen til hjertet blir så liten at hjertemuskelen får krampe (hjertekrampe/angina), akkurat som andre muskler får krampe om de ikke får nok surstoff til arbeidet de skal utføre. Gjør man ikke noe med tilstande på dette tidspunktet tettes blodåren til slutt så mye at blodsirkulasjonen til hjertemuskelen opphører. Da dør deler av hjertemuskelen (hjerteinfarkt). Jo større fysisk aktivitet en person er i, desto tidligere får man varsel om begynnende tetting (varselet er i form av hjertekrampe).


Simvastatin og bivirkninger


Har du følt deg bedre de dagene du ikke har tatt Simvastatin? I så fall tyder det jo på at det er den som er syndebukken. Har du diskutert med legen din å redusere dosen til det halve? Dersom symptomene ikke forsvinner med dette, eller dosen da blir for lav til å holde kolesterolet nede så har du rett til å skifte til Lipitor. Min erfaring er at langt færre får bivirkninger av Lipitor. Dosen du skal ta av Lipitor skal være halvparten av den dosen du benyttet av Simvastatin. Klarer du deg med 20 mg Simvastatin for å holde kolesterolet under kontroll skal det altså være tilstrekkelig med 10 mg Lipitor.


Arvelighet gjør at enkelte må være strengere mot seg selv for å senke kolesterolet


På grunn av arvelighet er det ikke alltid nok å mosjonere og spise riktig. Noen av oss har arvet egenskapen til å få høyt kolesterol. Det vil alltid være en fordel å mosjonere og spise riktig, men for enkelte ikke nok. For å se effekten av å kutte ut lipidsenkende behandling kan det hende du må vente opptil 2-4 uker, men jeg synes ikke du skal ta sjansen på dette. Heller ville jeg forsøkt 20 mg Simvastatin eller bedt om 10-20 mg Lipitor først. Opprettholdes tilstrekkelig lave verdier også da så kan dere jo snakke om å kutte ut noen uker, men dette er ikke anbefalt om du har for mange risikofaktorer. Husk at det har bivirkninger å ikke ta lipidsenkende også. Bivirkningen er atskillig alvorligere enn de bivirkningene lipidsenkende vanligvis gir - hjerteinfarkt, med eventuell immobilitet eller død til følge.


Håper du finner en løsning du kan leve med. Jeg er rimelig sikker på at du blir kvitt bivirkningene dine ved å halvere dosen eller ved å skifte til Lipitor.


Fotolia 20180539 xs Utblokking (PCI-behandling) med deretter innsetting av stent. Dette er en behandlingsform som brukes når fortettingen er større enn den du har (akkurat nå). Men det er ikke alltid fortettingen skjer i en blodåre som  man kommer til med slikt utstyr. Da må de i stedet legge en blodåre rundt det tette området. Dette kalles Bypassoperasjon (ACB-operasjon).

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon