Må jeg lære å leve med hjertebanken?

Innsendt spørsmål

­­Hei,

Jeg er en mann på 37 år. Det siste året har jeg periodevis vært plaget med mye hjertebank / ekstraslag. Det kan være perioder på noen uker hvor de merkes hyppig/daglig, og noen uker hvor jeg nesten ikke merker det i det hele tatt. På noen dager vi jeg tro jeg jeg sikkert kan mange hundre ekstraslag. Dette plager meg fryktelig psykisk! Jeg følger jeg overvåker hjerterytmen nærmest konstant, noe som er slitsomt.

Jeg har vært hos kardiolog tre ganger (offentlig og privat) og tatt utallige EKG- Jeg har også gjennomført 24-t monitorering, hjerteekko tre ganger (hvorav to med ett års mellomrom) og tatt "omfattende" blodprøver. Alt er normalt (men de har påvist ekstraslag på EKG). Min fastlege har sagt i klartekst at dette skyldes angst / helseangst. Problemet er at jeg vanskelig klarer å slå meg til ro med dette. Har ellers svært lite kroppslige plager. Kan fint trene uten problem.

Jeg synes altså dette er veldig ubehagelig og er likevel stadig bekymret for at det kan feile meg noe. Jeg har også innimellom merket at hjertet har slått 6-7 kraftige, raskere slag etter hverandre, noe som også gir meg grunn til bekymring, sånn at jeg nærmest hopper opp av stolen i "frykt".

Har prøvd å kutte ut alkohol, koffein og usunn mat/mye sukker, men uten at jeg ser at det hjelper. Jeg klarer ikke å se sammenheng mellom kosten og dette hjertet til "bryderi". Min far (over 70 år) fikk i julen påvist et mulig hjerteflimmer, men fikk medisiner og ble raskt frisk igjen. Men, dette hjelper jo ikke akkurat på min frykt.

Er det slik å forstå at det jeg opplever er normalt? Må jeg bare lære meg å leve med disse plagene?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 09. januar 2019, klokken 21:16

Det er ikke normalt, men samtidig ikke farlig. Det er et stressignal. Hjertet er en muskel og skjelver når den er stresset, utsatt for angst eller er i beredskap av en eller annen grunn, akkurat hva som er tilfellet med lårmusklene til sprinteren når han står klar til start på startstreken før skuddet går og de skjelvende musklene til en person som sitter fast i en fjellvegg eller opplever trusler eller slitenhet.


Hjertebank utredning. Når skal man ta hjertebanken alvorlig?


Du har ikke opplevd andpustethet i hvile, brystsmerter (ikke ubehag, men smerter), besvimelser, har ikke hjertesykdom (utredet for dette), ikke hjertesykdom blant foreldre eller søsken før de fylte 60 år, bilyd på hjertet, plutselig død i familien eller tyiske funn på EKG. Men uansett, hadde du hatt dette hadde det medført henvisning til ultralyd av hjertet og 24-timers EKG-registrering, noe du uansett har vært til.


Du må forsøke å løse dette gjennom å leve så sunt som mulig hva angår søvn, kost, mosjon, regelmessighet, kaffe, alkohol, energidrikker, stress, uregelmessigheter, multitasking, bekymringer....Dette er komplekst sammensatt. Det ser kanskje ikke så overbelastende ut når du vurderer disse faktorene hver for seg, men kan du svare litt ja på flere av disse faktorene skal du vite at det kan bli betydelig sammenlagt.


Noen velger å ta betablokker for dette. Det toner det hele ned litt, men svekker deg samtidig fysisk og det behandler jo uansett ikke tilstanden. Det er det å få bukt med det som utløser faktorene over som er behandlende, og det gjør du best gjennom terapi!

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon