Må jeg operere den grå stæren?

Innsendt spørsmål

­Hei
Grå stær målt, men ikke opplevd!`
Grå flekk ikke å se i pupillene.
Ser detaljer klart med kikkert 0-1 km.
Hovedspørsmål:Er det mulig med grå stær??

Info
85 år, uendret -5.75 i 40 år.
Øyelege ’85, ’95 litt stær. Optiker 2017 ”mye”, ”blind, til spesialist!”.
Ikke tåkesyn, ikke dobbeltsyn, bra fargesyn, bra mørkesyn, bra synsfelt, rette linjer…
Redusert: skarpsyn skilt 20m. ansikter 20m, lese liten skrift, akkomodasjon, samsyn skrift.
Motlyspunkter ”stjerner” .
Rasjonell person som mener det ikke kan være stær, men generell alderssvekkelse. Maks brillekorreksjon?
What else??
Optiker: - Katarakt, tett kjernesklerose
- eksfoliasjon/psautoeksfoliasjon syndrom (div. kirurgi usikker prognose)

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 07. oktober 2017, klokken 09:04Det er helt opp til deg om, eller når du vil operere grå stær (katarakt kalles det også). Det er derimot noen poenger du må kjenne til:  • Man kan bli blind av det og det er den vanligste årsaken til blindhet i verden. Alle får nemlig grå stær i en eller annen grad bare de blir gamle nok, og alle 80-åringer har grå stær forandringer på øyelinsen. Det behøver derimot ikke at du behøver å gjøre noe med det. Ikke om du føler du ser godt. Siden operasjonen er helt ukomplisert og foregår i lokalbedøvelse er det heller ikke slik at du må være "føre vár" og operere før helsen blir for dårlig til å tåle en operasjon. Denne typen operasjon vil du tåle uansett.

  • Optiker skriver å ha påvist katarakt, dvs grå stær, av typen kjernesklerose/kjernestær. Når stæren sitter i linsens senter/kjerne vil synet påvirkes tidligere enn om stærforandringene sitter ute i kanten/barken av linsen (noe som kalles cortical katarakt). Dette er fordi vi først og fremst ser gjennom linsekjernen/linsens senter når vi ser, eller sagt på en riktigere måte, det er gjennom linsens senter lyset kommer inn. Etter hvert som linsen bare blir gråere og hardere vil du oppleve stadige endringer av synet (endringer i hvordan linsen bryter lyset endres i takt med hardningen av linsen), slik at du kanskje må bytte briller hvert eneste år. Det er først og fremst dette siste som er besværet for folk og ikke det at man blir mer og mer nærsynt. De fleste er jo alt langsynte i din alder, slik at det å bli mer nærsynt igjen er jo en normalisering på sett og vis.

  • Det er enklere å operere en grå stær før den blir for "moden". Dette gir mindre operasjonsrisko.  Dersom legen mener det bør opereres nå er det nok fordi kjernesklerosen har begynt å hardne så pass til, dvs modnes såpass at venter dere lenger kan ikke operasjonesresultatet forventes å bli like godt.


99% blir bra etter operasjon av fremre grå stær (som din type stær). Noen opplever tørrhet, andre regnbuehinnebetennelse som behandles med kotisondråper så blir det bra. Noen (5-10%) opplever etterstær som behandles med laser.


Konklusjon:

Grå stær: Hovedregelen er at man ikke trenger å opereres før det bli besvær med synet. Vær allikevel lyttende til øyelegen når han/hun informerer om at stærforandringene har begynt å bli uttalt, eller de forandrer seg raskt. Da ville jeg gått for en operasjon.

Grønn stær?: Det er og nevnt mulig pseudoeksfoliasjon. Dette er en utfelling av proteiner i øyet og som kan øke øyetrykket, dvs gi deg en grønn stær. Man opererer heller ikke dette i første omgang, men behandler det med øyedråper som vanlig grønn stær. Dere må forsøke å få avkreftet eller bekreftet denne diagnosen.


Slik jeg oppfatter saken din, på bakgrunn av hva jeg har blitt opplyst så kan det virke som du bare skal operere den grå stæren dersom kjernen modnes for mye eller for raskt og at pseudoeksfoliasjonen kanskje burde vurderes å behandles med dråper dersom diagnosen kan bekreftes, for å hindre eller utsette utvikling av grønn stær (økning av øyetrykket). 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon