Må jeg som er 39 år til lege for frisk endetarmsblødning? Hemoroide sikkert?

Innsendt spørsmål

For 10 mnd siden da jeg var ca 4 mnd gravid oppdaget jeg blod i avføringen. Friskt rødt blod på papiret. Dette var regelmessig under hele graviditeten frem til fødsel. Jeg antok at dette var hemoride, noe som jeg vet er vanlig under graviditet. Etter fødsel ble dette borte. 3 mnd etter fødsel Har jeg igjen oppdaget friskt rødt blod på papiret (to ganger på 2 uker). Det svir også noenganger etter toalettbesøk (uavhengig om det er blod eller ikke). Jeg har ofte løs avføring. Er dette noe jeg bør sjekke videre? Min far døde av tarmkreft (tykktarmen) da han var 30 år, og det har vært mye kreft i nær familie. Hvis jeg går til fastlegen, hvilke undersøkelser blir da gjort?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 10. april 2015, klokken 16:09

TARMKREFT: Her pleier tarmkreften å oppstå. 


Tykktarmkreft eller endetarmskreft i din alder av 39 år er svært usannsynlig, men sannsynlighetsberegning er jo bare statistikk. Hvordan kan man vite at du ikke er en av de uhyre få som faktisk får tarmkreft i slik ung alder? Hemoroider er selvsagt det klart mest sannsynlige, spesielt siden blodet er så lyst også, og at du sannsynligvis har hatt hemoroider tidligere (graviditeten). En kreft ville nok ikke bare sluttet å blø. Derfor var det hemoroider du hadde under graviditeten, og sannsynligvis det som har dukket opp igjen nå, men du presenterer en arvelig belastning vi ikke kan kikke gjennom fingrene med.


Blod i avføringen skal imidlertid alltid kontrolleres. Forsøk å finne ut om blodet bare er utenpå avføringen eller om den er blandet inni avføringen også. Dersom blødningen er frisk, dvs lyserødt blod og ligger utenpå (i det minste utenpå også) kan ikke blodet ha vandret lange veien, med mindre du har diaré (rask tarmpassasje). Dersom slik blødning stammer fra kreft vil man kanskje kunne kjenne den med en finger via endetarmsåpningen. Dette er en obligatorisk undersøkelse. Man må ikke falle for fristelsen og skylde på hemoroider, spesielt ikke ved høy alder på den det gjelder, eller om det er tidlig forekomst av kreft i familien eller andre symptomer som kan gi mistanke om tarmkreft.


Smerte er et sent symptom ved tarmkreft, mens endret avføringsmønster, blod og slim er er vanlig. Jo lenger kreften står uoppdaget, desto flere symptomer kan vi legge ved. Lavgradig blødning som ikke er synlig for øyet eller som gjemmer seg inni avføringen kan gi tretthet og slapphet som følge av anemi (lav blodprosent) som det første symptomet. Legen kan ved langtkommet utvikling kunne kjenne en kul i magen (svulsten). Ufrivillig vekktap, sykdomsfølelse og vedvarende, uforklarlig feber er andre langtkomne symptomer. Noen får oppblåst mage ("stinn") som følge av forstoppelse. Noen få får tarmslyng.Sviingen i endetarmen din kan skyldes gallesyre, men vi går ikke nærmere inn på dette fordi du må, til tross for din unge alder, til undersøkelse som følge av mulig arvelig belastning. Jeg vet ikke diagnosen på din fars eller dine andre familiemedlemmers kreftformer, men det ville være galt av meg å ikke sterkt anbefale deg en legesjekk for å få dette avklart.


Når du kommer til fastlegen vil dere gjennomgå sykehistorien som vi gjøre her nå. Deretter legger du deg på en benk og legen klemmer på magen din etter ømhet og kuler. Deretter må du legge deg på siden og trekke undertøyet litt ned baktil så legen får kikket og også kjent etter med en finger. Har man kreft så langt ute at man kan kjenne den med en finger vil man også kunne se det på avføringen, at den blir lang og tynn, gitt at avføringen er fast vel og merke. Ved løse avføringen vil man ikke kunne se noe. Deretter vil dere ta blodprøver og pga din arvelige belastning sannsynligvis også henvise videre til koloskopi. Det kunne uansett vært aktuelt selv om du ikke hadde symptomene du nevner, pga arvelig belastning. Avlutningsvis tar dere blodprøver, og kanskje også test av avføringen.


LES OGSÅ: Symptomene på tykktarmkreft avhenger av hvor i tarmen den sitter

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon