Må jeg ta angrepille når jeg har kastet opp en p-pille?

Innsendt spørsmål

Hei...

Går på Marvelon p-piller....

Jeg tok p-pillen (nr 18) min i går kl 18.07, så dro jeg på fest..
Kl 22.00 begynte jeg å bli full... men hadde ikke spydd da..
Kl 00.51 så kastet jeg opp litt....­

Spørsmålet er hva jeg gjør nå?
Jeg hadde samleie for 5 dager siden med Y...
og i natt hadde jeg samleie med X... fler ganger

er så redd for å bli gravid, trenger jeg å ta angrepille?

Hva gjør jeg videre? skal jeg hoppe over sukkerpillene? eller ska jeg ta pause som vanlig? Trenger jeg å bruke tilleggsprevensjon? hvor lenge? til jeg har tatt 8 piller på nytt brett?

Jeg må ha et helt sikkert svar på dette her, kan ikke bli gravid nå.. og om der skjer nå, veit jeg ikke hvem som er faren heller.. gi meg et helt sikkert svar, som gjør slik at jeg ikke blir gravid..

Hilsen meg

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 19. mai 2012, klokken 18:52

Marvelon er en type p-pille som inneholder litt mer østrogen enn enkelte andre piller. Diane, Yasmin og Microgynon er andre eksempler på p-piller med litt mer østrogen, dvs de inneholder 30 mirogram i stedet for 20 mikrogram. Siden de inneholder litt mer østrogen tåler de også litt lenger tid med forglemmelse. Du kan glemme 2 Marvelon eller en av de andre p-pillene med samme dose østrogen, og allikevel behøver du ikke å gjøre noe mer enn å ta den siste av de du glemte så snart du husker det, og deretter ta den neste på brettet til sin normale tid. Ofte så kommer man ikke på at man har glemt pillen før den neste skal tas, men det gjør da ikke noe om du tar to samtidig. Har du glemt to dager på rad skal du derimot ikke ta tre samtidig (de to glemte pluss den neste til normal tid), men bare to (den siste du glemte, pluss den neste på brettet). Det er det samme når i syklusen du glemte, eller kastet opp pillen. Du behøver ikke å benytte kondom, avstå fra sex eller benytte nødprevensjon for å forhindre graviditet. Du er trygg.


Når du kaster opp en p-pille skal du ta den på nytt igjen dersom det går tre timer eller mindre siden du tok den. Kaster du opp en p-pille innen 3 timer skal du altså se på dette som at du ikke har tatt den i det hele tatt, altså glemt den. For Marvelon sitt tilfelle kan du kaste opp eller glemme to piller på rad, men du behøver ikke å foreta deg noenting (behøver ikke å avstå fra ubeskyttet samleie, benytte  kondom, ta angrepille eller kun ta aktive piller) annet enn å ta de siste glemte/oppkastede så snart du husker det. Glemmer, eller kaster du derimot opp tre dager på rad må du:


Ta den sist glemte tabletten snarest og den neste tabletten til vanlig tid selv om det betyr at du må ta dem samtidig. Du må benytte kondom eller avstå fra sex inntil du har tatt aktive piller (sukkertablettene telles ikke!) syv dager på rad. For å oppfylle kravet om å ta aktive piller syv dager på rad kan det hende du må starte på et nytt brett dersom du ikke hadde nok aktive piller igjen på brettet du holdt på med. Dette betyr at du ikke får tatt juksepillene/sukkerpillene eller får hatt tablettfri periode den syklusen og da får du i så fall heller ingen menstruasjon (ufarlig).  Så er spørsmålet om du skal ta angrepille (eller sette inn spiral) i tillegg. Det skal du gjøre dersom: a)  selv bare én av de glemte tablettene tilhørte første brettuke (dag 1-7 på brettet), og b) du har hatt ubeskyttet samleie i løpet av følgende tidsrom: Innenfor perioden f.o.m. tre dager før og t.o.m. syv dager etter dagen du glemte pillen(e).

Dersom de(n) glemt(e) pillen(e) var i tredje brettuke (f.o.m. pille 15  t.o.m. pille 21) skal du dessuten hoppe over oppholdet/sukkerpillene og begynne rett på nytt aktivt brett. (Neste månedene kommer menstruasjonene i så fall en uke tidligere enn du er vant med.) Dette blir for de fleste veldig komplisert slik at de fleste ville vel bare tatt en angrepille i tillegg for å være sikker.


I ditt tilfelle behøver du ikke å tenke på hvem som kan være barnefaren fordi du kan ikke ha blitt gravid. Dessuten kastet du heller ikke opp før det hadde gått lenger enn tre timer. Jeg noterer meg at du er litt engstelig for dette med p-piller og kan ha litt lett for å glemme dem. Mange i din situasjon velger p-sprøyter i stedet, eller implantat. Er dette noe du har diskutert med legen din?


Konklusjon:


Du er trygg og behøver ikke å ta noen forholdsregler.


 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon