Magesår, irritabel tarm, forstoppelse eller alt på én gang?

Innsendt spørsmål

­Jeg er en mann i tjueårene som er plaget av vedvarende mageproblemer. Egentlig har jeg hatt perioder med mageproblemer i flere år (siden tenårene), men disse plagene pleide å være forbigående i løpet av et par dager. Det siste året har jeg derimot hatt magesmerter flere ganger i uken, og de siste 2 månedene nesten konstant. Legen min henviste meg til gastroskopi (skal dit om noen uker), og akkurat nå piner jeg meg og venter på dette. Jeg har nesten vært sengeliggende noen dager i det siste (har måttet droppe jobb), og det er ganske fortvilet mens jeg venter på undersøkelsen. Vurderte å gå på legevakten da jeg var på det værste for 2 dager siden.

Smertene jeg har er trykkende (føles som om magen er veldig oppblåst), gnagende og diffuse (over hele magen). Magen er utspilt, og det er hardt og ømt når jeg trykker på den. Spesielt mot midten opp mot mellomgulvet er det hardt og ømt, og når jeg presser inn magen får jeg brekningsfornemmelse. Smertene er alltid til stede om morgenen når jeg våkner. Utover dagen er det litt på og av. Noen ganger kommer smertene rett etter måltid, andre ganger hjelper det derimot å spise litt. Generelt sett er det best midt på dagen, og verst morgen og kveld. Smertene kan være så utmattende at jeg bare må legge meg ned, eller løpe til toalettet (toalettbesøk hjelper noen ganger).

Jeg føler meg egentlig stappmett hele tiden - det er kun om morgenen at jeg egentlig er sulten. Klarer derfor ikke å spise særlig mye utover dagen. Jeg får en ekkel kvalmefølelse dersom jeg spiser noe særlig.

Egentlig har jeg tenkt at det er en vanlig forstoppelse jeg er plaget av, men det merkelige er at avføringen skifter mellom forstoppelse og diaré, uten at smertene forandrer seg. Har også lagt merke til at avføringen ofte er gulaktig (steatorrhea?). Har derimot aldri sett noe blod eller tjæreaktig (foruten om friskt blod fra hemoroider noen ganger).

Har forsøkt å endre kostholdet i det siste, ved å kutte ut gluten, melk og varer som typisk gir luftplager (løk, bønner, kål osv.). Dette har ikke gitt noen stor suksess enda.

Har brukt Zantac ved behov, men denne føler jeg nesten at jeg bare blir mer uvel av. Brukte Somac en periode, som hjalp mot halsbrann men ikke magesmertene. Prøvde også noen dager med Minifom kapsler mot luftplager, uten noe særlig effekt.

Fastlegen min tok blodprøver i februar, og da var Hb 13.2, litt lave nøytrofile, ferritin 20, B12 OK, leverenzymer OK. Var positiv for mononukleose (monospot test). Calprotectin for 1.5 år siden var negativ. Har aldri sjekket H. pylori eller cøliaki-antistoffer.

Jeg er utmattet og lei av disse problemene, som hindrer meg i hverdagen, og som akkurat nå gjør meg skikkelig bekymret.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 31. august 2016, klokken 20:42

Du må sjekke H. pylorus antistoffer og du må ta blodprøver for cøliaki.


Dette fremstår som et blandingsbilde av irritabel tarm vedvarende fra barndommen, ispedt varierende plager av forstoppelse og syreplager. Siden syrehemmende ikke hjelper, gitt at du har brukt dem i fire uker, minst (det tar fire uker å tilhele en betent mageslimhinne fullstendig). Er denne normal (negativ) er det ekstra viktig å få tatt blodprøven for magesårbakterien (H. pylorus). Tar du ibux eller voltaren eller tilsvarende må dette kuttes ut. Dersom hverken magesårbakterie eller betennelsesdempende er forklaringen tenker jeg syren ikke er problemet, men jeg blir overrasket om det ikke er noe syrerelatert i denne problemstillingen.


Resten virker som irritabel tarm, som diagnostiseres slik:


Det er utarbeidet bestemte kriterier for å stille diagnosen, de såkalte Roma III-kriteriene:


Pasienten skal ha vært plaget med tilbakevendende magesmerter eller ubehag i mer enn seks måneder. I tillegg skal plagene ha vært til stede minst tre dager per måned i tre av månedene. Samtidig må minst to av følgende forhold være tilstede:
  • Plagene lindres etter avføring
  • Forandring i avføringsfrekvens ved symptomstart (økt antall ganger på do  per dag)
  • Forandring i avføringskonsistens ved symptomstart (løsere, slimete, luftholdt og derfor flyter den ofte også i toalettet)
Dette betyr at om vedkommende har opplevd minst to av de tre punktene i seks måneder eller mer og i tillegg klarer å erindre at man i minst tre av disse månedene var plaget hele tre av ukens syv dager hele tiden så er diagnosen sikker dersom andre åpenbare forklaringer kan utelukkes.


Det gule du ser i avføringen er galle som ikke har rukket å bli tatt opp av tarmen før den kommer ut. Altså, diaréen er årsaken.


Forstoppelse kjenner du best til selv om du har. Er det mange dager siden må man ofte til med et klyster for å få tømt seg nok, men dette skal tas sjelden.


Behandling av forstoppelse er litt omfattende og stjeler litt av budskapet i dette svaret, nemlig at dette nok er en sammensatt problemstilling uten egentlige alvorlige elementer, selv om det er plagsomt. Det fremstår som komplett trygt å vente på gastroskopien, men få tatt de blodprøvene jeg nevnte.


LES OGSÅ: Forstoppelse

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon