Magesmerter, blod i avføring (rødt) og blodig oppkast (mørkt)

Innsendt spørsmål

­hei

har et lite spm til deg, har ganske lenge hatt problemer meg magen og tarm systemmet, en del smerter og en del blod i avføring, mye smerter når eg går på do til tider men ikke hele tiden, men er mye rent blod som kommer, kjennes ut som har indre blødninger eller mage sår ? men er på tur i praha og igår i 00.00 midnatt fikk eg så ekstremt mage smerter og hev meg i taxi i foster stillign, og kastet oppfra 01.00 til 12.00 imores med blod utfra munnen når eg kaster opp, også avføringen min hva helt svart med blod i også, og ligger i sengen enda, men kaster ikke opp mere, men mye diare, karer drikke minimalt med vann og mat

hva tenker du det kan være, for det er veldig ukomfortabelt

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 24. september 2017, klokken 18:39

Dette skal man ikke bruke for mye tid å spekulere på. Mest sannsynlig er det et magesår, men det passer ikke helt med at du har friskt, rødt blod fra tarmen. Har du samtidig diaré, og det kan man ha pga tilstedeværelse av blod i tarmen, så kan blod som stammer fra magen faktisk rekke å kommme unedbrutt ut og derfor fortsatt være rødt. Ellers, dvs ute diaré, så vil blod fra langt oppe i tarmen, inkludert magesekken selvsagt, komme ut nedbrutt og derfor svart/mørkt.


Du kan og ha to tilstander, altså at du f eks kan ha hemoroider (frisk rød tarmblødning uten magesmerter), eller inflammatorisk tarmsymdom (magesmerter pluss blod + slim + evt feber + utslag på avføringsprøven Calprotectin/FeCaltest) pluss blødende magesår (svart blodoppkast pga blodet har ligget i magen en stund). Men har du diaré sammen med de friske tarmblødningene kan det stemme godt med at du "bare" har magesår, eventuelt inflammatorisk tarmsykdom.


Hadde du kastet opp bare denne ene gangen, pga f eks for mye drikking eller en matinfeksjon, uansett hva, så kan det alltids ryke en blodåre som følge av den kraftige påvirkningen brekninger har på systemet, men da skulle blodet vært friskt rødt.


Konklusjon: Dette skal utredes umiddelbart. Du må bli kroppslig undersøkt og det må tas blod- og avføringsprøve. Pga ung alder mistenker jeg ikke kreft. Det er så usannsynlig, og det ville medført en del andre symptomer du sponant nok ville ha nevnt, men først av alt, tarmkreft i en alder av 28 år er så usannsynlig at man kan se bort ifra det og det stemmer heller ikke med de symptomene vi har fått tilgang til. Derimot kan det stemme med inflammatorisk tarmsykdom, magesår eller en blandingstilstand (magesår + sykdom langt nede i tarmen evt hemoroider, eller hemoroider pluss tilfeldig oppkastepisode, men da ville det være rart (i sistnevnte eksempel) at blodet var svart). Inflammatorisk tarmsykdom er en såkalt autoimmun tilstand, dvs at ditt eget immunsystem har gjenkjent noe i tarmen din som virus og går derfor til angrep på tarmveggen med betennelse og blødning, samt sliming (irritasjon) til følge. Dette utredes med avføringsprøve og dernest koloskopi og behandles med immmundempende middel. Magesår som blør er en akuttsituasjon! Dette skal utredes nærmere. Kreft er uhyre lite sannsynlig og eventuelle blandingstilstander kan man og spekulere i. Jeg anbefaler deg å utrede dette straks.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon