Magesmerter høyre side av magen under ribbena, selv om galleblæren er fjernet

Innsendt spørsmål

­intense smerter høyre side under ribbebein fra front mage, rundt siden og bak under ribbebein bak i rygg, verker liksom igjennom fremme i kroppen og ut bak i rygg, må trykke hard for å lindre smerten og da blir jeg tungpustet og ikke orker å snakke, sliten, uvel , føler liksom meg ikke bra inni kroppen , har gått egentlig veldig lenge med verken over et år men komt å gått , men nå den siste tiden veldig mye verre. Verken går nå opp til skulderbladet bak i høyre del av ryggen . Avføring har endret seg, tisser hele tiden, må alltid på do, fjernet galleblæra og gallestein for 25 år siden, og det er ingen knekte ribbebein, ingen dunk og ingen slag mot området . Det er veldig vondt inni kroppen, man kan ikke kjenne de utenpå huden ved å trykke , men for å avlaste smerten trykker jeg på ryggen og magen med knytteneven da lindrer trykket smerten litt men som sagt bli tungpustet ., jeg røyker ikke og drikker ikke . Mye luft i magen, føles litt oppblåst i magen ofte, det vil aldri gå ned liksom , vekt er normal, men føler meg veldig sliten . Kvalm, tåkete syn av og til, litt slørete, menstruasjon kommer å går.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 16. oktober 2016, klokken 18:56

Det første som slo meg, inntil jeg leste du hadde fjernet galleblæren var at dette var gallerelatert. Det kan det fortsatt være, dersom det skjer forverringer etter måltider, spesielt etter fettrike. Og selv om galleblæren er fjernet.


LES OM: Postcholecystektomisyndrom (PCS)


PCS skyldes som artikkelen opplyser om at galleblæren er fjernet. Dette betyr at du ikke har noen lagringsplass for gallen lenger. Dette har følgende konsekvenser:  1. Galle har lettere for å renne opp i mage og spiserør og gi betennelser og smerte der, og derfor smerter (i mageregion og/eller bak brystbenet i så fall).

  2. Galle vil også stadig renne nedover i tarmene siden den ikke har noe sted å lagres, og dette forårsaker både kolikkaktige magesmerter (smerter som kommer og går i pulser) og diaré.

  3. Operasjonskomplikasjoner (arr/adheranser, skader på nerver, galleganger, betennelser, nerveknuter, nerveskader etc)


Man må foreta en gastroskopi og/eller ta bilder for å vurdere hvorvidt dette bildet kan skyldes PCS, men jeg må si det har gått lang tid siden operasjonen og at det er lite sannsynlig at det er dette som er årsaken. Mer åpen er jeg for at det er fordøyelsesrelatert, dvs at kost (sunt, med fiber, lite fett av gangen), væske, regelmessighet i toalettbesøkene, fysisk aktivitet og eventuelt vektreduksjon. En koloskopi kan væee aktuelt, spesielt siden du opplyser at avføringen har endret seg, men du er ung sett i kreftsammenheng, så håper ikke du tenker så mye i den retningen.


GalleplagerLUFTSMERTER: Det dannes luft ved forstoppelse. Denne luften stiger så langt den kommer, og det er til den delen av tykktarmen som går vannrett. Borte ved pasientens høyre side (venstre på bildet), i svingen, vil økt gassdannelse skape et trykk mot mellomgulvet og kunne simulere gallestensbesvær.
Dersom menstruasjonen har kommet i ulage i samme tidsrommet ser jeg det også som aktuelt å få en gynekolog til å vurdere deg, men først fastlegen, deretter henvsining dersom vedvarende mistanker som ikke fastlegen klarte å finne ut av. Det dreier seg da først og fremst om eventuelle oppfylninger omkring livmor eller eggstokker, og at det tas en celleprøve.


En vanlig helsesjekk med de undersøkelser og blodprøver som hører med til den er også aktuelt, spesielt med tanke på slitenheten, samt blodprøver med tanke på menstruasjonsendringen (hormonprøver).


Det har jo vedvart en liten tid dette, og det kommer og går. Dette kan i mange tilfeller peke i retning av at det ikke dreier seg om noe livstruende i det minste. Men det betyr ikke at det ikke er klokt å få fastlegen involvert.


Det har jo vart litt vel lenge dette til å kunne forklares utifra en muskelstrekk eller ribbensbrist, men erindrer du en utløsende årsak og i tillegg årsaker som får det til å vedvare så er det jo en mulighet, selvsagt.


LES OGSÅ: Forstoppelse


Konklusjon:


Det kan virke som du unngår å få luft i tarmen oppimot mellomgulvet når du trykker i området. Lufttrykk opp i dette området kan gi galleliknende plager. Forstoppelse vil gi luftdannelse i tarmen pga bakteriene får mer å spise av, og disse er flinke til å danne gasser under fordøyelsen deres. Luft stiger. Den dannes i nedre del av tarmen, der avføringen står i kø før tømningen, så stiger den så høyt det går, opp til mellomgulvet, så står den der og trykker. Klemmer du den vekk fra området lindres ubehaget. Lindrer det å ligge på høyre side, dvs om luften stiger opp til venstre del av tarmen?


Dette er en mulig teori; så forsøk å behandle deg som ved forstoppelse, men vurder alltid en koloskopi også siden avføringsmønsteret er endret. Vurder en generell helsesjekk, så vil denne konkludere med behov for eventuell videre utredning med koloskopi, gastroskop, bilder, prøver eller henvisning.


Tarm sykdommer i tykktarm copy KOLOSKOPI: Dersom generell helsesjekk avdekker en kul i magen, eller blod i avføringen, spesielt om avføringen har endret seg, du opplever vekttap og har kreft i familien, så er koloskopi aktuelt.Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon