Magesmerter og blod i avføringen. Forslag til utredning?

Innsendt spørsmål

­Hei. Jeg har en stund nå hatt problemer med magen. Det begynte som verst etter jeg fødte i mai 2014. Hadde da hatt forstoppelse i en mnd under graviditeten. Etter det har jeg hatt smerter i magen, tregere avføring eller vekselvis hard og løs mage.Dette har kanskje vært tilfelle tidligere også, men ikke i like stor grad, og da mer løs mage og hyppige toalettbesøk som jeg har tenkt på som normalt, men som jeg kanskje tenker at ikke har vært så normalt likevel. Av og til finner jeg blod i avføringen som jeg ser i toalettskålen eller på papiret når jeg tørker meg, det kan være ganske mye. Dette er ikke regelmessig, skjer plutselig, med litt tids mellomrom, ofte hvis jeg har følt et akutt behov for å gå på do. Skjedde senest i dag og da syns jeg det var mørkere enn vanlig, og det var også slimete. Slim i avføringen er også vanlig. Jeg har også nylig hatt en spontanabort (i desember), og den siste uken spesielt har jeg hatt store smerter i nederste del av magen, korsryggen, luft i magen, kvalme, vondt i endetarmen som f.eks når jeg må på do, at jeg føler at jeg må på do uten at jeg får til å gå på do, vondt å sette seg ned osv. Jeg har tatt prøver av avføringen hvor de ikke har funnet blod, jeg har tatt koloskopi og de har sagt at de ikke har funnet noe, i tillegg har fastlegen nylig kjent etter om hun fant hemorider, det gjorde hun ikke. Har lenge tenkt at det kan ha vært hemorider pga dette er vanlig etter graviditet, men dette sa de ikke noe om på koloskopien, og da legen heller ikke kjente noen så virker det usannsynlig at det er dette som forårsaker plagene. I det siste har jeg også vært mye svimmel og har følt hjertebank de siste ukene, hvor det plutselig føles ut som om hjertet slår høyere, fortere og ukontrollert, en veldig ubehagelig følelse som har gjort meg redd, har ikke kjent noe lignende før. Vet ikke om dette kan ha noen sammenheng men nevner det allikevel. Er veldig bekymret, synes symptomene har lignet symptomer for tarmkreft, ellers har jeg tenkt på om det kan være irritabel tarm, ulcerøs kolitt eller overaktiv bekkenbunn syndrom ? Er forresten også veldig mye trøtt, spesielt problemer med å stå opp om morgenen, i tillegg til problemer med å sovne om kvelden, vet ikke om det er noen sammenheng men nevner det allikevel. Håper du kan hjelpe meg.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. januar 2016, klokken 22:56

Det er ingen lett oppgave du gir meg. Jeg vet jo at du ikke forventer at jeg skal komme med noen løsning, men mer forslag til veien videre, antar jeg.Du har sett blod, så da har du dét, blod i avføringen, uavhengig av om avføringsprøven var normal for det akkurat da, eller de gangene du tok prøve for dette. Blødning kan være av og på. Man bør derfor ta prøve tre forskjellige dager om man er i tvil. imidlertid er det ingen tvil her, da du jo har sett blodet med egne øyne.


Dernest er spørsmålet: Hvor kommer blodet fra, og har disse symptomene du nevner noen sammenheng, inkludert med blodet?


Hemoroider kan være innvendige, og blø, og være helt eller delvis smertefrie. De er da ikke mulige å se med blotte øyet og ikke lett å kjenne, med mindre du selv kjenner det under avføring (noen typer kommer ut ved trykkking på toalettet). Koloskopien vil heller ikke få øye på dem, for den undersøkelsen klarer ikke å se de ytterste centimeterne. Der må det foretas undersøkelse med rektoskop, et kort rør legen kikker gjennom og ingen egentlig kikkertundersøkelse. Dette kan synes berettiget å få gjort i ditt tilfelle.


Koloskopien har dog utelukket kreft, betennelser inkludert ulcerøs kolitt, crohns sykdom, divertikulitt (betente utposninger som blør) og mikroskopisk kolitt (betennelse som kun ses på vevsprøven) etc  i tykktarmen, så disse tingene kan du slå fra deg. For å finne kilden til blodet kan det være aktuelt å foreta rektoskopi og gastroskopi i neste omgag. At årsaken skal ligge i tynntarmen derimot er lite sannsynlig. Da må de i så fall gjøre et MR av tynntarmen eller en kapselendoskopi om de mistenker noe der. Det gjør de sikkert ikke.
 


KAPSELENDOSKOPI
Statistisk sett er det mest sannsynlig en forstoppelse, og da kanskje som følge av at tarmen buker litt inn i skjeden etter fødsel (rektocele), en tilstand som kan opereres med gode resultater. Forstoppelse kan faktisk være litt vanskelig å diagnostisere. Noen med forstoppelse har faktisk en lett diaré siden det bare er løs avføring som slipper forbi den harde forstoppende avføringspluggen. Noen har regelmessige, men sjeldne avføringer og synes de har normale avføringsmengder hver gang, men tar ikke i betraktning at det faktisk har gått lang tid siden forrige tømming og at det egentig burde kommet mye, mye mer. De tømmer altså bare nedre deler av søylen hele tiden og er egentlig kronisk forstoppet. Klarer ikke fastlegen å kjenne over magen din om det står avføring i kø oppetter venstre del av magen din kan det bestilles et røntgenbilde for dette og det kan også bestilles en undersøkelse som kalles defecografi som både gir et inntrykk av passasjetiden for avføring fra mage til endetarm i tillegg til at vinklingen under tømmingen er normal. Jeg tror jeg ville utredet forstoppelse grundig før jeg tenkte mer komplisert eller alvorlig.


Det kan óg være dere lander på å rett og slett bare forsøke med klyster og mykgjørende. Dersom du kjenner motstand mot klysterspissen så står det noe der. På vent. Desto hardere motstand, jo lenger har det stått noe der og jo mer aktuell blir forstoppelsesteorien. Du må holde avføringen myk i mange dager/uker etterpå (med laktulose eller duphalac; før, under og etter), samtidig som du må drikke og mosjonere godt og spise bra med fiber.


Dersom blodet er lyst rødt stammer det fra de nedre deler av tarmen, med mindre du hadde samtidig diaré; da kan lyst blod stamme fra områder lenger opp da det rekker å vandre lenger før det blir mørkt (brutt ned). Det er ikke uvanlig å benytte kortison stikkpiller i fire uker for å se om det hjelper, dersom man ikke kjenner andre forklaringer under undersøkelse med fingeren.


Bekkensmertesyndrom er uansett en utelukkelsesdiagnose. Det er en slags kronisk spenningstilstand i gaten for fibromyalgi, bare at det er bekkenbunnsmusklene som er rammet. Dersom dere ikke finner andre forklaring til smerter i underlivet så er det de som ender opp med denne diagnosen etter endt utredning (utelukkelse av andre, mer sannsynlige diagnoser).


Henvisning til gynekolog er også aktuelt. Spesielt med tanke på rektocele. Ved uttalte rektoceler må kvinnen hjelpe til under avføringen med fingre via skjeden, for å dytte avføringen ut. Kjenner du deg igjen i dette så er vi nok på sporet av noe.


Da har jeg kommert med noen innspill. Kan dere ikke ta det derfra? Du får vurdere å høre fra deg igjen hvis aktuelt.


LES OGSÅ: Hvordan utredes blod i avføringen?

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon