Mange måneder med konstante symptomer. Er det betryggende?

Innsendt spørsmål

­Hei,
jeg har i mange mnd (6-8) hatt et vondt punkt i/på magen. Et par tre cm til høyre for navlen. Det gjør ikke vondt hele tiden, men kommer og går.
Noen netter er det vanskelig å sove. Den siste uken har vondten spredt seg litt nedover.
Vært mye kvalm siste året (omtrent hver dag), ikke kastet opp, brekker meg ca 1 gang i mnd. Når dette skjer blir jeg plutselig kvalm, svetter, pulsen stiger til rundt 120 og så brekker jeg meg og etterpå skjelver kroppen i lang tid (litt som når man fryser veldig og hakker tenner) Går til psykolog og konklusjonen der er at kvalmen ikke kommer fra angst som først trodd.

Legen trodde d var en slags "innvendig" kvise som ville vokse ut av huden og som kunne fjernes, men det har ikke skjedd og d føles ikke som en "innvendig"kvise vondt.

Fått påvist laktoseintoleranse og cøliaki, for 3mnd siden, og har ikke drukket/spist mat som inneholder dette på 3 mnd. Kvalmen avtok litt, men er der fortsatt, i litt mindre grad.
Hatt feber ca annenhver dag siste 3 ukene. Ca 1 grad høyere enn normalt.(normalt 36.4, ved feber siste ukene 37.7)

Fikk påvist lavt stoffskifte i november. Er ikke rett medisinert ennå. Har sjekket jern, vitamin D, E, B12, folat, natrium var litt lav-137)

Avføringen er normal (den ser for mg normal ut, slik den alltid har vært) og urin er sjekket. Ikke treg mage og ikke diare.
Er 160 høy og veier 69 kilo, så er ikke direkte veldig overvektig heller.

Hva kan dette være? Er redd legen vil avfeie meg og påstå kvalmen kommer fra melk og vondten fra denne "kvisen" igjen.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 07. juli 2016, klokken 21:00

Jeg synes ikke du skal være redd for at legen ikke har noen alvorlig diagnose å stille. Tvert imot, om vi tenker oss om her.


Det er ingenting av det du skriver som  vekker noen alvorlig sykdomsmistanke. Dersom du ikke føler deg grundig nok utredet må du få en sjekk av en annen lege. Dette er viktig for deg. Det er klart en lege har forbisett alvorlig lidelse tidligere, og kanskje spesielt hos pasienter som har "ropt ulv" tidligere. Det e lett å ikke lytte til pasienter som har sykdomsfrykt, men henge alt som kommer på fryktknaggen. I dette tilfellet får jeg imidlertid ikke frem noe galt, men synes det er fornuftig å vurdere en sjekk hos en lege nummmer to, altså en virkelig helsesjekk. En nettvurdering er ikke en fullgod second opinion i dette tilfellet.


Jeg tenker først og fremst at hadde dette vært noe alvorlig ville det ha gitt seg til kjenne i løpet av den lange perioden du har hatt plager. Dessuten ville jeg forventet kontinuerlige og/eller økende plager. I tillegg er det ikke noe ved symptomene jeg klarer å knytte mot en spesifikk diagnose, selv om alvorlige diagnoser selvsagt kan ha slike symptomer også, men det er som regel ikke slike symptomer som er det mest fremtredende ved alvorlige diagnoser. 


Kvalme/brekninger en gang i måneden er ikke i utgangspunktet bekymringsfullt, og de symptomene du opplyser om som kommer i kjølvannet av brekningene er normal reaksjon etter en slik hendelse. Temperaturen du måler er ingen egentlig feber.


Konklusjon: Jeg finner ingen (alvorlig) diagnose / mistanke å koble symptomene dine oppimot, men tror du har behov for en second opinion. Nevn det for fastlegen din. Det kan hende han/hun bare blir glad om du nevner det, for legen synes sikkert det kan være vanskelig å overbevise deg. Det er svært vanskelig å forklare friskhet. Det er mye enklere å forklare sykdom.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon