Medfører ASD (hull i hjertet) økt risiko for komplikasjoner? Bør jeg trene når p

Innsendt spørsmål

­Hei. Jeg er 49 år gammel, 171 cm høy og 86 kg. For 9 år siden fikk jeg ved ultralyd påvist ASD (hull i hjertet) etter å jobbet litt for mye over lengre tid og gikk da på en liten smell. Ble da satt på albyl e og tar dette daglig. De siste årene har jeg gått fjellturer 3-4 timer i uken og er nå i grei form ( hvilepuls ligger på ca 56-64). Legen min har henvist meg til hjertespesialist på grunn av jeg får alt for fort høy puls under aktivitet. Når jeg går fjelltur så ligger pulsen ofte i snitt på 165 og max 195-200 ( målt med pulsbelte over utallige turer). Dette fører til at jeg på en tur på vel 2 timer forbrenner veldig mye, og lett blir litt utmattet, samt at det er ubehagelig (utrygg) å ha så høy puls under aktivitet.
I forbindelse med dette lurer jeg på om hjertefeilen medfører noen økt risiko/komplikasjoner under sykdommer som lungebetennelse/ eller corona virus som kan være aktuelt nå. Bør jeg være forsiktig på noe vis/ta egne forhåndsregler ?
I tillegg lurer jeg på om det bare er bra å fortsette med disse turene/treningen når pulsen blir så høy, eller om jeg heller bare burde gå vanlig tur. ( ønsker helt fjelltur :-) )

Doktor Alina Colonelu

Svar fra legen (Alina Colonelu)

Sist endret 16. mars 2020, klokken 11:53

Hei.

ASD er en medfødt åpning (hull) i septum (veggen mellom hjertets høyre og venstre side) mellom høyre og venstre atrium (forkammer). Venstre forkammer arbeider vanligvis med litt høyere trykk enn høyre forkammer. Det betyr at når det er et hull mellom forkamrene, vil noe av blodet passere fra venstre forkammer gjennom dette hullet til høyre forkammer. Derfor må hjertets høyre side pumpe mer blod enn normalt til lungene, og blodsirkulasjonen til lungene blir mer eller mindre overbelastet.

De fleste ASD er asymptomatiske og behøver ingen behandling. Ved større defekter er nødvendig med kirurgi.

Det er studier som viser at ASD er assosiert med høyere risiko for å utvike lungebetennelse som trenger innlegelse og som har økt forbruk at antibiotika og økt risiko for komplikasjoner.

Ut fra det vi vet om corona så langt, er det ikke mulig å si om bare ASD, uten komplikasjoner (som f. eks. hjertesvikt) eller uten andre tillegg sykdommer (som e. eks. diabetes) er en risiko faktor for å utvikle en alvorlig sykdomsforløp.

Med tanke på hva du bør gjøre i fbm. coronaviruset er det viktig å forholde seg til generelle anbefalinger fra FHI:

- hyppig og grundig håndhygiene

- ha gode hostevaner

- begrense håndhilsing, klemming, kyssing

- hold minst en meters avstand til både friske personer og de som hoster eller nyser

- begrense kontat med andre

- unngå offentlig transport

- unngå så langt det er mulig å ta deg i ansiktet

Du finner utvidet informasjoner på FHI sine sider.I tillegg lurer du på om du kan fortsette med dine fjellturer/trening når pulsen blir så høy under aktivitet.


Jeg anbefaler at du avstår fra trening med høy puls frem til du blir undersøkt av kjertespesialist. Du bør gå bare vanlig tur.


Håper du fikk svar til dine spørsmål.

 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon