Status: Besvart

Du kan lese legens svar lenger ned på siden.

Ditt spørsmål

Sendt May, 25, 2021 00:55

Hei. Har fått tilbud om (og takket ja til) koronavaksine (Pfizer). Men så har jeg i det siste tatt melanotan 2, har det noe å si? Er det farlig?

Svar fra legen (Amit Rawat)
Sist endret 14 June 2021 klokken 15:07

Generelt er det reist stor skepsis til melanotan i det hele tatt. Det er ikke dette du spør om, men jeg ønsker å gjøre deg oppmerksom på det i tilfelle du ikke er klar over det. Hva høres ikke bedre ut enn å få økt sexlyst, miste vekt og bli brun på en og samme gang? Hadde det vært trygt ville det vært like vanlig i det gjengse hjem som melk i kjøleskapet.

Her kan du lese noe om sikkerhetsbekymringen rundt melanotan: https://relis.no/sporsmal_og_svar/5-5777?source=relisdb

Når det gjelder interaksjoner mellom vaksiner og andre legemidler er ikke det så vanlig. Aktuelle problemstillinger er hvorvidt en vaksine som inneholder et svekket, men levende virus kan føre til reell infeksjon (tilsvarende den man vaksinerer seg mot) dersom man samtidig tar immundempende behandling, eller problemstilling to; hvorvidt vaksinen kan miste sin kraft dersom man tar et bestemt legemiddel i tillegg. I all hovedsak er det immundempende, cellegift, antibiotika og blodprodukter (levringsfaktorer, antistoffer, dvs immunglobuliner) som svekker eller nøytraliserer vaksinen om de tas samtidig. Melanotan, som er et melanocytt-stimulerende hormon, tilhører ikke disse legemiddelgruppene, men da melanotan ikke er godkjent av legemiddelmyndighetene er interaksjonen (om de krasjer eller ikke) studert og derfor tør jeg ikke si med sikkerhet hva som skjer dersom disse to tas sammen. I teorien skal de ikke krasje, men det er ikke på langt nær alle interaksjonene som er logiske eller forventede; derfor reserverer jeg meg. I tillegg er det ikke ønskelig at du tar melanotan i utgangspunktet.

Litt kjedelig svar, kanskje, men slik må det bli, dessverre...

 

Vennlig hilsen Pål Branæs

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250, -
Det er fullstendig anonymt

Fotolio

Send spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.