Meniskopereasjon eller sette inn protese?

Innsendt spørsmål

Hei.
Jeg har en meniskskade og nå har det gått et år siden skaden oppsto ved vridning av foten utover slik at menisken fikk et diagonalt rift. Legen min sier jeg må prøve å unngå belastninger,men trene opp musklene rundt kneet. det har jeg gjort siste halv året,men ingen bedring. vondt blir det etter å reise meg opp og gå etter lenge i sitte stilling. spesielt om natten er ikke lett å unngå smerter ved feil liggestilling for foten.
Lurer på om inngrep kan være nyttig eller må det settes inn protese?­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 26. mars 2015, klokken 18:05

Protese er siste utvei av behandling mot slitasjegikt


Grunnen til at man setter inn proteser i kneet er på grunn av at brusken på leddoverflaten til lår og leggben er slitt ned og ben dermed gnisser mot ben og gir betennelser og smerte.


Protese: Siste utvei


"Alle" har slitasjegikt (artrose) åp MR


Tar man bilde av knærne til menn i "din" alder vil de fleste få påvist slik bruskmangel, dvs slitasje/artrose, enten de har plager eller ikke. Med andre ord kan man ha bruskslitasje i kneet av nokså uttalt grad uten å være plaget av det. Hvordan kan man så vite om dine plager skyldes artrose eller meniskskade? Med mindre det er låsninger, ustabilitet (kneet svikter ved gange) eller mistanke om brudd (da tar man bare akutt vanlig røntgenbilde), blødning (kneet hovner opp i løpet av minutter etter skaden) eller infeksjon (rødt og varmt i tillegg, eventuelt påvirket allmenntilstand) så avstår man til og med fra å ta bilde inntil man har forsøkt fysioterapi i minst seks måneder. Man blir nemlig bare forvirret av å se på bildet. Hos en på 65 år vil man kunne se såmye artrose (bruskslitasje) at man kan bli skremt til å droppe opptreningen og gå rett mot kirurgi. Uansett er ikke protese den første kirurgien man ville vurdert, men man ville jo forsøk å pusse, klippe eller fjerne hele eller deler av menisk først og fremst. Protese er det mest dramatiske og siste utvei, spesielt i din alder, og da mener jeg unge alder, fordi du måtte i så fall beregnet å måtte skifte ut protesen en gang eller to; da blir ikke resultatet like godt.


Fysioterapi er like bra som meniskoperasjon


Styrking av leddnær muskulatur stabiliserer leddet og reduserer at ting gnisser på hverandre der inne. Mener du at du har gjort en god jobb på dette uten å oppleve nevneverdig bedring akn dere ta et bilde. Forsøk da å ignorere graden av bruskslitasje og forsøk å fortolke meniskene hvorledes de ser ut. Dersom det er noe å gjøre operativt med dem så skal du vite at fjerning av menisk medfører mindre sannsynlighet for at de må reoperere, men man må forvente økt bruskslitasje. Velger dere bare å reparare/pusse/klippe så bevarer dere beskyttelsen mensiken fungerer som mellom brusklagene, men øker sannsynligheten for å måtte re-operere.


Hjelper ikke dette må man vurdere om ikke noe av eller alle plagene stammer fra slitasjegikt, men jeg forventer ikke nødvendigvis så dersom symptomene oppstod i forbindelse med en vridning. Slitasjegikt oppstår over tid. Skulle dere allikevel mistenke slitasjegikt (artrose) så kan dere også vurdere å sprøyte inn enten kortison eller hyaluroinsyre, men først bør du ha gått på vnlig betennelsesdempende og noe som heter Glukosamin en stund først.


Konklusjon:


Forslag til behandlingsrekkefølge  1. Fysioterapi med styrketrening (studier viser at dette har likt langtidsresultat som meniskoperasjon)

  2. MR

  3. Betennelsesdempende+Glukosamin hvis artrose på røntgen eller MR

  4. Hyaluroin- eller kortisoninjeksjon hvis artose på røntgen eller MR

  5. Meniskoperasjon

  6. Protese

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon