Meniskskade. Hva er behandlingen?

Innsendt spørsmål

­Hei.
I januar falt jeg skikkelig på ski på steinhardt underlag. Føttene låst i skiene og venstre kne tok hele støyten, hovnet skikkelig og ble nesten svart.
Det var vondt ( utvendig og diagonalt innvendig) men jeg fortsatte å gå på ski hver dag .
Å gå Oppover/ nedover var helt grusomt men flatmark og skigåing gikk greit. Da snøen forsvant og jeg begynte å løpe i stedet var kneet fremdeles vondt nedover/oppover og i kuppert terreng, sykling var ekkelt da det knastret i kneet så det lot jeg være. Det knaste liksom litt inni . Nå 5,5 mnd etter er kneet fremdeles ikke helt bra så jeg trenger vel noen tilpassede øvelser, evt en lege? Vil man kunne fungere såpass med feks røket korsbånd? Det sitter fremdeles en hevelse under kneskåla utvendig og jeg kan ikke bøye det helt sammen eller vri det med belastning feks skyve unna ting med foten . All vridning gjør vondt men gå og løpe på flatmark går fint. Snu seg om natten feks og vri kneet etter at det har ligget stille er veldig vondt. Takknemlig for svar

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 16. juni 2019, klokken 06:16

Her har du sannsynligvis fått deg en skade i kneet og høyst sannsynlig menisken.  Ofte kan et korsbånd ryke samtidig ved denne skademekanismen (vridning av låst fot). 


Dersom man opplever låsning av kneet er det viktig å få tatt et akutt røntgen for å utelukke fritt benfragment pga brudd. Samme gjelder om det oppstår kraftig hevelse i kneet innen 12 timer. Det  kan nemlig skyldes blødning og blødning kan skyldes brudd, eller rift i ytre del av menisken. Klarer du ikke å belaste rett etter skaden skal man og vurdere akutt røntgen. Er alderen over 55 år er det spesielt viktig å følge disse føringene (Ottawa-kriteriene). 


Dersom ikke brudd mistenkes anbefales fysioterapiveiledet gjenopptrening i 6 måneder før man vurderer MR som forberedelse til eventuell kirurgi. Dette fordi gjenopptrening med styrkeøvelser av knenær muskulatur har vist like gode resultater som kirurgi. Kirurgi innebærer reparasjon, eller fjerning av menisk. Fjernes den helt oppstår raskere slitasje av brusken (artrose) og protesebehov kan oppstå tidligere. Ved bare reparasjon av menisken utsettes eller unngås protesebehovet, men man må oftere inn til re-fiksinger.


Jeg synes dere bør vurdere et MR. Det har gått lang tid, og ved at du er så aktiv har du antakelig trent mye av det du skulle uansett. MR vil og gi svar på om det er korsbåndskade i tillegg, men de skadene gjør man ofte ikke noe med. Symptomene dine kan passe med meniskskade og at den kanskje bør vurderes for operasjon. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon