Menn kan få brystkreft og de kan også ta mammografi

Innsendt spørsmål

­Hei! Samboeren min, mann, 33 år, var hos legen for noen dager siden. Der fikk han beskjed om at han en hoven lymfeknute i brystet. Den sitter omtrent midt i, men på venstre siden. Han har hatt vondt der en stund, men det er mest når han tar armen i en bestemt bevegelse. Så tenker det kan være muskelsmerter. Legen sa at det er vanlig med hovne lymfeknuter, men så nevnte han brystkreft. Er det en mulighet for at det er det? Han har ingen av de "klassiske" tegnene på brystkreft. Ikke kul, ingenting. Han er i fin form, god matlyst. Er hoven lymfe knute ett symptom på det? Jeg syns det høres rart og unødvendig ut at han skal på mammografi, da jeg ikke syns han har noe som kan tyde på alvorlig sykdom. Hva mener du? Kan det likevel være brystkreft?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 10. oktober 2012, klokken 09:19

Kan menn få brystkreft?


Menn kan også få brystkreft, men det er 100 ganger så sjelden som hos kvinner. Imidlertid får 2000-2500 kvinner i Norge brystkreft hvert år, slik at det dreier seg om 15-20 menn hvert år. Årsakene er omtrent det samme, dvs arvelighet (vanligere hos menn), overvekt og røyking (som øker kreftrisiko generelt), alder (han er veldig ung i denne forbindelse) og stråling mot brystregionen. Også hos menn spiller østrogen en rolle. Noen sykdommer og medisiner fører til forhøyet mengde med østrogen i kroppen. Østrogenet kan stimulere brystvevet i retning kreft.


Også symptomene er noenlunde de samme, men eventuelle kuler føles oftere omkring brystvorten og ikke lenger unna som er vanligere hos kvinnen. For å se hvor kvinner ofte finner kul i brystet som skyldes brystkreft kan du lese her:


LES OGSÅ: Kul i brystet? En av tolv kvinner får brystkreft


MAMMOGRAFI: Jo større bryster, desto viktigere er mammografiundersøkelsen fordi det da er store områder i dypet av brystet som man ikke klarer å kjenne kuler. I miindre bryster og hos menn er kuler enklere å oppdage på et tidlig stadium. Dersom en mann har kjent en kul i brystet bør han ta mammografi dersom det er teknisk mulig, dvs at han har nok størrelse på brystene til å legge det mellom platene til mammografiapparatet. Hvis ikke kommer legene uansett til målet med bare å kjenne etter med fingrene, bruke ultralyd og hvis behov, ta vevsprøve av kulen.
Siden menn ikke skvetter til ved funn av en kul i brystet slik som kvinner heldigvis gjør så kan det ta for lang tid før menn med brystkreft søker lege. Menn mener, fortåelig nok at sannsynligheten er for liten. Sannsynligheten er liten, men ikke null. Sannheten er kanskje enda mer den at de fleste menn, og kvinner, kanskje ikke er klar over at menn kan få brystkreft.


Andre symptomer som brystkreft kan gi hos menn er som for kvinner utflod fra brystvorten, forandring av huden i området (noe som "trekker" i huden, eller betennele i huden) og kuler i armhule eller over/under kravebenet. Disse kulene er lymfeknuter, og disse vokser i størrelse dersom brystkreften sprer seg til dem.


Kan menn ta mammografi?


Menn kan ta både mammografi (røntgen av brystvevet) og gjøre den såkalte trippeltesten, dvs mammografi, ultralyd og vevsprøve. Selvfølgelig kan det by på tekniske vanskeligheter å få tatt et mammografi av en mann, men det er heller ikke uvanlig at menn har nok brystvev til å få klemt mellom glassplatene som benyttes og dessuten lider mange menn som kommer for mammografi av det som kalles gynekomasti, som betyr forstørret mengde kjertelvev i brystet. Menn har nemlig kjertelvev de også. Det er også mange kvinner som har små bryster og de gjennomfører også mammografiundersøkelser.


Jo mindre mengde brystvev man har, jo mindre verdifull blir mammografidelen av trippeltesten, siden det blir mye lettere å se eller kjenne kulen eller forandringene som kulen fører til. Dette gjør, spesielt for menn, mammografi ofte unødvendig og man kan gå direkte til ultralyddelen av trippeltesten, i tillegg til at legen kjenner på kulen. Ved å kjenne på kulen kan legen få sjekket om den er bevegelig i vevet den ligger i, eller om den sitter fast. Sitter den fast kan det bety at den har vokst seg inn i vevet som ligger omkring og dette er det bare ondartede svulster som har egenskap til.


LES OGSÅ: Hva er kreft, svulst, tumor og metastase?


Så svaret på ditt spørsmål er at menn kan ta mammografi, men at det ofte er unødvendig fordi kulen er lett å bedømme på andre måter. Nå vet jeg imidlertid ikke helt hvor de har sett eller kjent kulen hos mannen din, eller hvordan de har konkludert med at det er en lymfeknute. Jeg får nesten anta at det ikke er et bilde de har sett den på (for da kunne de sannsynligvis sagt mer om dette umiddelbart og ikke behøvde å undersøkes videre med f eks mammografi), men at de kun har sett og/eller kjent den. Og siden de har kalt det en lymfeknute så regner jeg med at det er over eller under kravebenet de har kjent den siden de nå diskuterer mammografi. Disse lymfeknutene er det nemlig som fanger opp infeksjoner eller kreft i brystet som sprer seg via lymfen. Dersom det ikke er i dette området hvor det kjent finnes lymfeknuter så kan det dreie seg om en fettkul eller en tilstoppet kjertel av et slag, kanskje, med eller uten forkalkning (noe som avgjør hvor hard den føles). Dessuten gjelder prinsippet som jeg nevnte i teksten over, hvorvidt kulen lar seg bevege på eller ikke (ubevegelig vil si at det er viktig å få sjekket videre) og om den er øm eller ikke (ømhet tyder oftest på betennelse, mens uøm og ubevegelig kul kan gi mistanke om kreft).


Sannsynligheten for at det er en hoven lymfeknute som følge av brystkreft er veldig liten. Det er mye lettere å kjenne kuler i brystet hos menn enn hos mange kvinner. Det vil derfor antakeligvis være nokså uvanlig (har ikke noen nøyaktige tall å vise til, dessverre, så jeg antar) at man hos en mann kjenner spredningskulen før selve kreftkulen. Når det gjelder selve formen hans så er redusert matlyst og vekttap etc senere krefttegn og hjelper oss ikke så mye i dette tilfellet. Det er oftere når det er snakk om kreft som er skjult i kroppen, slik som i tarmen eller lungen for eksempel, at det er slike allmennsymptomer som røper at det kan være en kreft et sted i kroppen.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon