Mistet følesansen i huden etter nerveskade

Innsendt spørsmål

­Hei!

For vel et år siden skadet jeg meg i venstre pekefinger. (Snekring på egen hånd.) Et bor glapp, og gikk i fingeren. Distriktslegen sydde to - tre sting og sa at alt ville bli bra.
Fremdeles er fingeren vond og nummen på ene siden. (venstre) Dette er hemmende for gitarspillingen. Det er også dannet arrvev i form av to kuler på innsiden av fingeren. Det er tydelig at en nerve er skadet.
Er det for sent/mulig å reparere nerven?
Kan nerven gro sammen av seg selv over tid?
Jeg tviler på at det er arrvevet som danner trykk på nerven, da boret gikk dypt inn og således må ha kuttet en nerve.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 28. mars 2011, klokken 19:36

Det finnes metoder å sy sammen nerveendene i fingeren på, men operasjonen bør helst foretas inne tre døgn, og aller helst atskillig tidligere (6-8 timer). Metoden kalles epinevral nervereparasjon (epineural nerve repair), men har dårlige resultater i "din" alder (best på barn) og gjennomføres sjelden på fingertupper. Det er heller ikke sikkert du ville gjenvunnet den type førlighet som du er avhengig av, nemlig berøringssansen. Nervefunksjonen som oftest gjenvinnes etter reparasjon av disse nervene er den som sender signaler om smerte, men de fleste gjenvinner dessverre ikke normal førlighet. Cirka halvparten gjenvinner følsomhet, men ikke som den var.


Fullstendig kuttet/avrevet: Kirurgi er påkrevet. Ingen spontan tilhelning å forvente da knoppskyting (les under) er lite effektiv i slike tilfeller. Nerveendene finner ikke hverandre. Dersom man opererer i tide og operasjonen er vellykket avhenger det hvor langt fra hverandre nervefibrene var, når man eventuelt får tilbake følsomheten. Ved kirurgi syr de nerveisolasjonen (tenk deg gummibekledningen som ledningswire ligger i) sammen. De løse nerveendene er fortsatt separert helt eller delvis der inne. Disse må finne hverandre igjen. De vokser gradvis mot hverandre med en hastighet på omkring tre centimter per måned eller 1-1,5 mm/dag.


Ved skade som din må man regne med at også blodforsyningen til nerven kan være ødelagt. Dette forverrer sluttresultatet av en eventuell operasjon.


Enkelte ganger kan de avkuttede endene finne hverandre igjen ved en mekansime som kalles knoppskyting. Ved denne prosessen vokser det ut en mengde nye, men mindre nervetråder ut i fra kuttstedet. Disse leter etter den andre delen av den avkuttede nerven. Jo flere av de små, nye nervetrådene som finner den andre halvdelen av nerven, desto mer som opprinnelig blir følelsen igjen, men det er lite sannsynlig at noen eller særlig mange finner den. I ditt tilfelle skulle dette uansett ha skjedd innen nå. Denne naturlige reparasjonsmetoden gir best resultater på kuttskader på nerver som fører til muskler.


En annen mulighet er at du ikke har kuttet over nerven, men bare gitt den et kraftig sjokk. I så fall kan man få tilbake følelsen i fingeren igjen selv etter flere år. Det er dessverre umulig å forutsi hvor lang tid det kan ta for en nerve å komme seg etter et sjokk. Slike sjokk skjer oftest etter klemskader. Jeg er enig med deg i at sannsynligheten for at en avrivning/kutting har skjedd her er størst, siden skaden skjedde ved at et bor flenget seg gjennom fingeren. Skulle dette allikevel vise seg å ikke dreie seg om en fullstendig avkutting av nerven har vi følgende å forholde oss til:  • Kun klemskade (Neurapraxia), ingen rifter på nerven i det hele tatt: Følsomheten kan forventes å gjenvinnes innen dager og opp til 12 uker i de fleste tilfeller, men kan fortsatt gjenvinnes etter flere år.

  • Ufullstendig avrivning/kutt (Axonotmesis): Her henger deler av nerven sammen. De avrevne fibrene (en nerve består av mange fibre, akkurat som wirene i en kabel) kan finne hverandre igjen ved knoppskyting. Det varierer hvor godt følsomheten gjenvinnes og tiden det kan ta før det endelige resultatet er nådd er omkring tre måneder (aldri i løpet av dager som kan være tilfellet for klemskader).


Dersom arrvevet skulle trykke på nerven og være årsaken til den reduserte følelsen, ville ikke følelsen ha blitt redusert før arrvevet ble så stort at det klemte på nerven. Du ville altså hatt normal førlighet rett etter skaden for så gradvis å få redusert følsomhet i huden etter hvert som arrvevet vokste.


Nervskade


Legg merke til hvor små nervene blir ute i fingertuppen. Blir nervetrådene tynnere enn tråden som skal skjøte de er et ikke mulig å reparere skaden.


Konklusjon:


Det er mulig å reparere nerver i fingrene, men i ditt tilfelle er det for sent (den ytre delen av nerven er spist opp av forsvarssystemet) og du tilhører ikke den aldersgruppen som har best operasjonsresultat. Snakker vi dessuten om fingertuppen ville det vært enda mer uaktuelt å forvente resultater selv om du opererte inne fristen på 72 timer (3 døgn).

Bare halvparten gjenvinner følsomhet, og følsomheten blir aldri som den var. Du har et ørlite håp om at nerven bare kan ha blitt klemskadet, men de fleste burde da ha gjenvunnet følsomheten innen tre måneder. Så svaret er dessverre at det ikke er gode utsikter til naturlig tilheling og ingen utsikter for tilheling ved operasjon. Skulle du ønske å overprøve dette svaret må du få din fastlege til å henvise deg til nevrologisk avdeling som foretar en nerveledningstest. Denne testen finner ut om det overhodet er liv i nerven ut til huden (det kan jo tenkes den bare er delvis avrevet, men som også nevnt burde du ha gjenvunnet noen følelse til nå hvis så var tilfellet), og hvis så er, hvor skaden sitter. I så fall er det spesialist i håndkirurgi som skal følge deg opp videre og du må ha henvisning til (dette ordner i så fall nevrologen). Grunnen til at jeg nevner denne muligheten avslutningsvis er ikke for å forvirre deg. Jeg gjør det for sikkerhets skyld fordi det ikke alltid er mulig å få det fullstendige bildet over internett. 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon