Mitt barn på 12 år har stikkinger i hjertet - Er det farlig?

Innsendt spørsmål

­min sønn på 12 år som er frisk og rask sier det av og til stikker i hjertet. Han blir redd og får problemer med å puste. Hva kan dette være? bør han sjekkes nærmere for hjertet sitt?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. januar 2012, klokken 21:35

Er det farlig at barn har stikkinger over hjertet?


Sannsynligvis dreier dette seg om stikkinger i muskulaturen med utstråling ned mot hjertet. I så fall har han muskelknuter rundt skulderregionen (bak kravebenet, nakke eller omkring skulderbladet) eller i de tynne musklene mellom ribbeina som må behandles. Dette kan være tegn på skjev holdning eller stress og må utredes og behandles. Er det stress må det forsøkes å finne ut av hvorfor gutten deres er stresset eller anspent i en så ung alder.


Hjertesykdom oppfører seg vanligvis ikke som stikking, men ordforrådet hos barn er jo så snevert at man ikke kan stole på at det virkelig dreier seg om stikking heller. Om han har hatt krampe i en muskel så kan du jo høre med ham om det føles som krampe i leggen bare at nå sitter det i hjertet, for eksempel. Krampe i hjertet skyldes innsnevring av blodårer og er svært sjelden hos barn. Man kan nesten se bort i fra det, men om så skulle være så oppstår plagene under aktivitet først, og kun veldig sent i forløpet oppstår smertene også i hvile (når blodåren er blitt nesten helt tett). Har han bare plager i hvile, eller er han symptomfri under aktivitet, kan dere, som forventet, se bort fra trange blodårer rundt hjertet.


Hva er symptomene på medfødt hjertefeil?


Hjertesykdom hos barn dreier mer i retning av medfødte feil. 70-80 % av disse feilene oppdages enten i første leveuke (sykehuset) eller første levemåned (helsestasjon). Enten hjertefeilen oppdages eller ei så vil barnet ha en oppveksthistorie som er tydelig avvikende. Det kan dreie seg om dårlig vektøkning pga problemer med sugingen (de blir slitne og tungpustne), hyppige og hyppige luftveisinfeksjoner (eventuelt hyppige luftveissymptomer man ikke har klart å finne ut av), skriking (misnøye), kortpustetethet (rask og grunn pusting) eller svetting. Det viktigste symptomet kan vise seg å være kortpustetheten hvor barnet puster inn over 60 ganger i minuttet, eller én gang i sekundet med andre ord. Det er ganske raskt. Mange barn med hjertesykdom setter seg på huk etter anstrengelser fordi de på denne måten har lært seg at det blir lettere på puste (voksne lener seg til et gjerde etc). På denne måten klarer man å aktivere andre pustemuskler i tillegg til hovedpustemuskelen som er mellomgulvet.

Mye av disse symptomene og oppførslene reagerer man jo på som forelder. Det viktigste legene bidrar med er å lytte etter bilyder på hjertet. Det er ikke alltid disse er hørbare på sykehuset i første leveuke, men da har man flere sjanser i løpet av helsestasjonskontrollene og dessuten på helsesjekken ved skolestart. Men som du ser er ikke stikkinger eller smerter symptomet for dette. Man blir tungpustet, får redusert kondisjon og ved enkelte av tilstandene blir man dessuten blå i hud eller lepper (cyanose). På grunn av at slike barn automatisk reduserer tempo på all aktiviteten får de heller ikke samme muskelmasse som jevnaldrende barn, selv om dette selvsagt ikke er noe kriterium for hjertefeil. Mange barn er selvsagt tynne av arv.


Det er viktig å vite at medfødt hjertefeil som oftest gir bilyd, mens tilfeldig oppdaget bilyd i en pasient uten symptomer nesten aldri betyr hjertefeil. Skulle du nå derfor finne grunn til å få noen til å lytte på hjertet til gutten deres og det høres en bilyd så er sannsynligheten kun 1 % dersom han er frisk ellers (stikkingen regner jeg da ikke med). Opptil 90 % av barn har nemlig bilyd på hjertet og slik bilyd kalles fysiologisk bilyd.


Dersom barnet ditt ikke utviser noen av de nevnte symptmpene og dessuten er besværsfri (heller ikke stikkinger/smerter) under aktivitet kan du avvente situasjonen til neste gang dere skal til legen. Da kan du jo be legen lytte på hjertet, men som nevnt er det vanlig med bilyd hos barn, slik at er gutten symptomfri vil de ikke henvise til ultralyd av hjertet eller lungerøntgen allikevel. Dersom det i familien deres er andre som har hatt medfødt hjertefeil eller svært tidlig hjertesykdom (infarkt) blir situasjonen en annen. Da må han undersøkes for det minste. Uavhengig av dette bør en naprapat eller fysioterapeut undersøke ham for muskelknuter og behandle disse og dere bør da, om det viser seg at han er anspent, finne ut av hvorfor. Aktivitet bør oppmuntres, og om mulig, rolig oppstart eller oppvarming.


Kan barn plages med sure oppstøt?


Dere bør også være oppmerksomme på at barnet deres selvsagt kan misforstå symptomene fra sure oppstøt eller halsbrann. Dette er en ikke så rent sjelden tilstand hos barn. Forsøk å finne ut hvilke situasjoner han er plaget. Eller enklere, hva som gjør ham bedre. Blir han bedre av å spise, eller drikke melk for eksempel, så kan jo dette kanskje dreie seg om en dårlig lukkemuskel mellom spiserør og mage som da fører til sure oppstøt og etterhvert halsbrann. Du kan jo spørre ham om det er varmt i magen noen ganger. Deretter kan du bruke ordet "om det svir" i stedet. Om disse symptomene forverres av stress eller visse matvarer, samt lindres av andre typer matvarer eller drikke så ville jeg tatt en tur til fastlegen.


Konklusjon


Høyst sannsynlig ikke hjerteproblemer, men dersom han har noen av de nevnte symptomene eller er arvelig belastet med hjertesykdom må dere ha lavere terskel for å reise til legen. Sannsynligvis trenger han fysikalsk behandling og i såfall en avklaring av utløsnede stressfaktorer. Litt i bakhodet kan dere også ha dette med sure oppstøt. Dette er en diagnose som ofte forbises hos barn. Tilstanden diagnostiseres ved måling av surhetsgraden i spiserøret (via en sonde) over en 24-timers periode. Dersom det ikke er spor av muskelømhet er dette atskillig mer relevant å finne ut av.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon