MS-pasient: Trenger sovemedisin mot stivhet og smerter i bena

Innsendt spørsmål

­hei
jeg har hatt MS i 20
i full jobb som sykepleier til for 5 år siden, int RH Oslo
har vært smertefri til intil 1 mnd.
har nå en følese av stivhet og smerter i ben musklatur.
greier ikke å slappe av, vrir meg hele tiden, og er kjempefortvilt
Har du om noe som kan hjelpe ?
akkurat nå er de bare søvn, noe som slår stivheten ut som hindrer meg fra å tørne
få forhånd takk
­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 01. januar 2018, klokken 20:22

Jeg finner ingen løsning for deg her og nå. Utfodringen i dette og tilsvarende tilfeller blir å avklare vorvidt symptomene skyldes MS eller noe helt annet som hvem som helst kan få. Noen ganger benyttes MR for å se om det har oppstått en ny flekk i sentralnervesystemet, i hjernen, i det området som kontrollerer funksjon eller følelse i bena. Er det snakk om begge bena må i så fall flekkken (sklerosen/inflammasjonen) sitte i hjernestammen eller lenger ned. Og for å kalle det et MS-atakk må symptomene ha vart i minst 24 timer og ikke kunne forklares av infeksjon/feber. Men som nevnt, bare symptomer med varighet over 24 timer og fravær av infeksjon og/eller feber er ikke noe bevis for MS-atakk det heller alltid, slik at MR benyttes i tvilstilfeller.


Dersom dette diagnostiseres som et MS-atakk er kortison et mye brukt medikament for å dempe immunsystemet, som jo er årsaken til symptomet (autoimmunt angrep på nervepolstringene, med betennelsesreaksjon til følge, og hvor det er betennelsen/reparasjonsprosessen som altså gir symptomene). Dersom det er snakk om rastløse ben til eksempel, kan magnesium og enkelte ganger Parkinsonmedisinen Sifrol være til nytte, dersom det går sammen med medisinene til vedkommende.


Jeg oppfatter deg imidlertid dithen at alt gir seg bare du får sove, og at du får sove over litt tid kanskje det holder seg unna i lenger tid også. Sovemedisin er dessverre avhengighetsskapende og gir en dårligere søvn enn den stykkvise søvnen man får om man sover dårlig. Den med stykkvis søvn har noen regelmessige skippertak med søvn cirka hver tredje dag som gir nokså god restitusjon (dypere, ikke nødvendigvis lenger søvn), hvilket gjør en mer opplagt i gjennomsnitt enn en som benytter sovemedisin fast. I tillegg påvirker det årvåkenhet og dømmekraft i trafikken. Ikke nødvendigvis under oversiktlige forhold, men når det gjelder; dvs når man må reagere eller løse problemer raskt. Dette er ikke noe man kan forvente alle skal kunne innse, da det for de aller fleste virker åpenbart at gevinsten av å ta innsovningsmedisin overstiger de tilsynelatende beskjedne bivirkningene som redusert hjernekapasitet og farlighet i trafikken. Man kan jo la bilen stå, og man blir ikke særlig kvikk av smerter og uro heller. Men legene har plikter, og ved kroniske plager skal man være vársom ved forskrivning av vanedannende medikamenter, som sovemedisin er.


Dersom dere lander på at det er fornuftig å benytte sovemedisin eller innsovningsmedisin og du kjører bil er det som regel først og fremst aktuelt å benytte et diazepam eller oxazepam (se lenken) da det ikke stiller krav til å måtte la bilen stå i 8 timer etter inntaket så sant man føler seg skikket ellers (mtp påvirkning av sykdomstilstand, eller pga søvnighet uansett årsak).


LES: Førerkort og vanedannende midler


Internett-tjenester skriver som regel ikke ut medikamenter bortsett fra antibiotika mot uinveisinfeksjoner som enkelte har satt i gang med, mens B-preparater, dvs avhengighetsskapende medikamenter er det nok ingen som skriver ut. Dessuten vil det for enkelte pasientgrupper være uaktuelt med innsovnings- eller sovemedisin pga de ikke lar seg kombinere med medisinen man tar for grunnlidelsen. Det enten være seg pga generelle bivirkninger (inkludert økte eller reduserte virkninger av de aktuelle medikamentene), eller pga førerkortregler.


Konklusjon: For å kunne fatte beste tiltak må det avklares hva dette dreier seg om. Dernest må man se om medikamentene går sammen med eventuell sovemedisin, og dertil vurdere varigheten av plagen samt førerkortreglene hvis aktuelt.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon