Mykoplasma og ME

Innsendt spørsmål

­Hei
Har hatt symptomer på ME i noen år (ca Jan 2017) å ikke klart å være på jobb siden da. Musklene og ledd er vonde stort sett hele tiden, har også mye melkesyre å lite overskudd om dagene og konstant trett. En dag kan jeg fint gå en liten fjelltur mens en annen ikke klare å gå i trapp eller løfte ett glass med vann uten muskelsmerter. Men kom nå på at jeg hadde mykoplasma med lungebetennelse november 2016. Jeg lurer på hvor lenge kan mykoplasma ligge i kroppen og kan det gi disse symptomene? Hvordan kan jeg finne ut om jeg har det i kroppen ennå? Og hva kan gjøres? Har lest om andre som hadde mykoplasma som fikk symptomer på ME å fikk en hestkur på 1 år å ble bra igjen, stemmer det?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 16. juli 2019, klokken 07:15

Du finner helt sikkert mye om dette og mye annet på nettet, men retningslinjene har ikke spesifisert Mykoplasma som en hovedårsak til ME. Man må regne med at ME-pasienter har økt disposisjon for å kunne få Mykoplasmainfeksjon som en hviken som helst annen luftveisinfeksjon, på grunn av redusert immunforsvar som man har ved kronisk sykdom. Men at mykoplasma skal være årsaken til ME tror jeg ikke, og at man skulle måtte benytte et år på å behandle den tror jeg heller ikke. Mykoplasmaen kommer nok raskere tilbake igjen hos en ME-pasient (bakterien er vanlig forekommende i samfunet) og at det derfor kan være behov for gjentatt behandling. Dette kan jo se ut som at den er hardnakket å behandle hos en ME-pasient, men at det i virkeligheten dreide seg om en serie med vellykkede behandlinger.


En blodprøve eller neseprøve avdekker om du har mykoplasma. Dette gjøres hos fastlegen.


Mange med ME opplever det samme som deg, at det er enkelte dager innimellom som fungerer bedre, men at man da får svi for det senere. Det er viktig med et rehabiliteringsopphold for personer med ME for å lære om energiressursering skal man finne raskest mulig vei ut av ME, og selvsagt må diagnosen være rett. Se mer om rehabilitering på Sunnaas.no.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon