Når begynner p-pillen å virke?

Innsendt spørsmål

­Hei!

Jeg begynte på P-piller (Qlaira) for første gang for 9 dager siden. Jeg vet man egentlig skal starte første dag av menstruasjonen, men legen jeg fikk de av mente det gikk greit å starte et par dager etterpå. Jeg fikk mensen natt til 23.05, startet den 25.05 og siste dag av mensen var 26.05. Jeg ser ikke kjæresten min så ofte, så det var greiest å komme i gang med pillene med en gang.

Spørsmålet mitt er derfor om det er trygt å ha sex nå etter dag 9 på p-pillen? Eller burde man vente lenger for å være sikker på å unngå graviditet? Hvor lenge burde man da eventuelt vente? Vi syns ikke kondom er helt det samme.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 03. juni 2011, klokken 07:26

Produsenten av Qlaira anbefaler at man starter med pillene første blødningsdag for at man skal kunne være trygg på å unngå graviditet umiddelbart. For andre merker kan andre regler gjelde. Har du ubeskyttet samleie etter dette må du benytte kondom for å være helt trygg. Ellers gjelder det at du kan bli gravid om han kommer i deg fem dager før eller innen en dag etter eggløsningen din. Hun som er hundre prosent sikker på hvilken dag hun får eggløsning hender tar sjansen på å ha ubeskyttet samleie med en person hun er trygg på mtp seksuelt overførbare sykdommer og hvor det ikke er noen krise å bli gravid. For alle andre gjelder det å benytte kondom. Skulle uhellet allikevel være ute finnes det nødprevensjon som skal tas tidligst mulig, senest innen 3 døgn. Med andre ord, skulle dere av en eller annen grunn ende opp med å ha ubeskyttet samleie i dag må du ta angrepille om du ikke ønsker å risikere at du er blitt gravid. Men dette er en løsning som i utgangspunktet ikke angår dere like mye siden dere har muligheter for å planlegge.


Les gjerne: Sikre perioder er tryggest for den som har regelmessig syklus, men kan aldri bli en trygg prevensjonsmetode.


En god omtale av Qlaira kan du finne her.


Siden første dag av menstruasjon var for 9 dager siden er det sannsynligvis bare 5 dager til eggløsningen din. Hans sædceller lever i fem dager og du kan i verste fall bli gravid om dere har ubeskyttet samleie i kveld. Har du lenger syklus enn 28 dager gjelder dessverre det samme, fordi eggløsningen nesten alltid er nøyaktig 14 dager etter første menstruasjonsdag, mens det er dagene etter dette som varierer i lengde hos den som har kortere eller lengre syklus enn 28 dager.


Konklusjonen blir: Dere må benytte kondom om dere vil være trygge. Hoppe av i svingen er utrygt siden det kan strømme sædceller ut fra mannens penis før han får orgasmefølelse. Dessuten er du inne i fasen hvor du er befruktningsdyktig (5 dager til du er på dag 14; eggløsningsdagen), siden hans sædceller kan overleve i deg helt frem til du får eggløsningen, slik jeg beregner det etter de opplysningene du har gitt. Uansett er det en utrygg metode å forholde seg til "sikre" perioder. Veldig mange blir gravide ved denne metoden. Ifølge produsenten av pillene vil ikke Qlaira beskytte deg før etter neste menstruasjon siden du ikke tok første pille i løpet av første blødningsdagen.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon