Når er forstørrede lymfeknuter i halsen farlige?

Innsendt spørsmål

­Jeg har slitt med halsvondt de siste 2 måneder hvor det hele startet med akutt vond hals høyre side, feber 2 dager, var hos lege og fikk amoxilin( crp 17). Ble bedre under kuren, men halsvondten kom tilbake like etter afsluttet kur. Ble så deretter sendt på ultralyd og fikk påvist en stor lymfeknute ( 39x6 mm) venstre side og ble satt på ny kur. Etter avsluttet kur vender så halsvondt tilbake og jeg oppsøker ø.n.h spes.som påviser en acute criptic tonsilitis( bor utenlands), hvitt belegg begge sider av mandlerne. Fikk så enda en antibiotika kur som synes og ha tatt knekken på halsvondten, men jeg har stadig store lymfeknuter( ny ultralyd en mnd etter den første) og nå på begge sider av hals. Almentilstand under denne periode har ellers vært ok, ikke forkjølet, ikke feber, nattesvette, eller betydelig vektnedgang. Så jeg finner dette noe frustrende og engster meg for alvorlig sykdom. Har nettopp fått tatt blodprøver som er fine, crp 2.5, sedimentation(?) 10, monosit 4 %, wbc 7,48, Rbc 4,74, Hva tenker dere? Bør jeg bli ytterligere utredet?
Det skal også nevnes at jeg har vært hos Tannlege og fått påvist infeksjon i en meget dårlig rotfyllt tann, et større hul i en annen tann, samt skjevt bitt og kjevespenninger. Kan dette ha en innvirkning på lymfeknutene og halsvondt?
Jeg har også det siste halve året hatt forbigående smerter høyre side rygg( under bh høyde, bak lever/galle området, samt ømhet høyre side fremme ved ribbensområdet, men jeg er blitt grundig sjekket her med både røntgen, ct og ul med kontrast. Funn: en polypp(ca 4 mm)galleblære, samt en lever hemangiom( ca 30 mm) men legene mener ikke at dette skal gi de smerter jeg har i ryggen.
Har i denne periode også hatt noe halsbrann som kommer og går.

Kan disse smerter relateres til muskler? Kjevespenningene? Finnes det noen sammenheng i sykehistorien min? Jeg begynner og bli frustreret over plagene mine og er engstelig for noe alvorlig. Jeg har ingen fysisk krevende jobb, er p.t hjemmeværende med et barn på 2 år.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 27. mai 2014, klokken 23:08

 


Når skal vi bekymre oss for hovne lymfeknuter?


For å begynne bakfra; jeg ser ingen sammenheng mellom plagene. Det høres overhodet ikke skummelt ut, det vil si, det kanskje det gjør og det er det som er problemet, men det er ikke noe skummelt ved dette. Det er akkurat som du sier, at ved lymfekreft (kreft i lymfeknuter) så raser vekten ufrivillig ned i løpet av få uker (vi snakker om flere kilo). Nattesvetten er uttalt i den betydning at du klart føler for å skifte sengetøy i løpet av natten. Senkningen er høy ved kreft (sedimentation rate). CRP er også gjerne litt forhøyet. Din lever og milt var ikke forstørret. De beskrev ingen utbredt lymfeknuteforstørrelse på bildene; de ser mange av lymfeknutene i kroppen på slike bilder. Dine hvite blodlegemer (inkludert lymfocyttene) teller ikke et forhøyet antall. Det dreier seg altså ikke om noen vidtspredt lymfeknuteforstørrelse. Intet som peker i retning av lymfom.


Muskelplagene omkring ribbena kan være brister, muskulære eller det kan dreie seg om et prolaps. En kiropraktor, manuell terapeut eller naprapat vil kunne finne ut av den biten. Kjevespenningene er irrelevante her. Hverken de eller ribbensplagene bidrar til lymfeknuteforstørrelsen. Ikke til å vedlikeholde forstørrelsen heller. Min erfaring er at lymfeknutene forblir forstørret i opptil flere uker. Infeksjonen har rotet i maurtua på sett og vis. Selv om infeksjonen er bekjempet og vekk tar det tid for immunsystemet å tone seg ned igjen. Det kan jo ikke føle seg trygg på at krigen er over ennå.


Tannen kan helt klart bidra, men infeksjonen (dobbeltsidig streptokokk-halsbetennelse) kan utmerket godt alene forklare bildet med vedvarende, dobbeltsidig lymfeknuteforstørrelse.


Hva kjennetegner bekymringsfulle lymfeknuter?


Vi får nå for all del ta det for gitt at radiologen som kikket på lymfeknuten ville fortalt det om han/hun mistenkte noe ondartet med lymfeknuten. Størrelsen alene kan ikke benyttes til å skille mellom lymfom (kreft i lymfeknute), kreft som har spredt seg til lymfeknuter (metastaser), eller lymfeknuter som er forstørrede på grunn av infeksjon (såkalt reaktive lymfeknuter), men 39 mm stor lymfeknute er svært. Allikevel skal du vite at det høyst, høyst sannsynlig kun er reaktivt (normalt) forstørrede lymfeknuter som følge av streptokokkhalsbetennelsen, eller kanskje mer sannsynlig, at det er en kyssesyke du har hatt, da blir lymfeknutene enda større (som valnøtter) enn de gjør ved streptokokkhalsbetennelse (druestore). Ta gjerne prøver for kyssesyke. Det er stor sannsynlighet for at det er dette du kan ha hatt og at det var derfor antibiotikaen ikke hjalp. Kyssesyken kan ha gått over av seg selv idet du startet med antibiotikakur nummer to, slik at dere ble lurt til å tro at kur nummer to hadde effekt.


LES OGSÅ: Kyssesyken


Av målene kan vi forstå at den er oval (39x6 mm). Det er et godt tegn. Er den øm er det også et godt tegn, dvs det taler for reaktiv type lymfeknuteforstørrelse. Dersom det er symmetrisk forstørring av  lymfeknutene, dvs på samme steder på begge sider av halsen så er også dette et godartet tegn. Radiologen ser videre på ultralyden om og hvordan blodårene løper til og i lymfeknuten, om lymfeknuten er velavgrenset (et ondartet ultralydtegn, i motsetning til hva man kunne tro!) eller uklart avgrenset (godartet tegn), om det er koldbrann (nekrose) i den (ondartet), forkalkning og om arkitekturen i den er bevart (bevart = godartet). Erfarne hender kan også bidra til å underbygge eller avkrefte mistanker gjennom å føle fastheten til lymfeknuten og om den er bevegelig i vevet (kontra det å være fastgrodd, sistnevnte hvis er et ondartet tegn).


Jeg kjenner ikke disse detaljene i hva radiologen har sett eller ikke sett, derfor er det tryggest for meg å si at du gjerne skal ta en sjekk med fastlegen din når du kommer hjem igjen, om det ikke er for lenge til. Så kan han/hun avgjøre behovet for en ny ultralyd for å sjekke at den har gått (noe) tilbake igjen i størrelse. Er de i tvil tar de en prøve av lymfeknuten med en tynn nål.


LES OGSÅ (avansert lesing): Cancer imaging


Sammendrag: Jeg får ikke noen dårlig følelse av å lese dette. Uømme, store, fastsittende, asymmetriske lymfeknuter uten samtidig forklaring (øvre luftveisinfeksjon, halsbetennelse, tann-, tunge,- tannkjøtt- eller ørebetennelse) med hard, eller gummi konsistens, samtidig som nattesvette, forstørret lever og milt, høye hvite blodlegemer og senkningsreaksjon og et stort vekttap...liker vi ikke. Høyst sannsynlig er dette en helt forventet og normal, ikke minst nødvendig reaksjon fra immunsystemet som følge av streptokokkhalsbetennelse, eller kanskje mer sannsynlig: Kyssesyke (mononukleose).


 


Kyssesyken

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon