Når slår testene for kjønnssykdom ut?

Innsendt spørsmål

Hei
jeg er en mann som bor i ....., i det siste 3 årene hadde jeg flere ganger sex med prostituerte damer ( i Norge og i noen europeiske land som Sverige, Danmark og Tjekia) jeg har altid brukt kondom når jeg hadde vaginalt sex med sånne damer men jeg fikk av og til oral sex uten kondom av dem. 15 uker og 4 dager etter siste smitte risiko, gikk jeg til et medisinske senter her og fikk teste meg for HIV, Hepatit, klamydia og syflis, 2 uker etterpå ringte jeg til dem og de sa at alle testene var negativ, mitt spørsmål er kan jeg stole 100% på den negativ svar som jeg fikk? et negativ hiv test 15 uker etter siste mulige smitte risikoen er sikkert nok og hvor sikkert er et hiv test i Norge? må jeg teste meg på nytt? jeg skal gifte meg snart derfor er jeg litt bekymret enda.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 03. november 2011, klokken 22:14

Alle kjønnssykdommene kan smitte via oralsex


I teorien er det mulig å bli smittet med herpes, sopp, klamydia, syfilis, gonoré og HIV gjennom oralsex dersom den som gir deg oralsex er smittet med noe av dette, men sannsynligheten er liten.


Herpes kan smitte selv om den som gir oralsex ikke har utbrudd akkurat da. Mer enn 90 prosent av befolkningen har herpes selv om ikke så mange har utbrudd, og mange tenker derfor at dette ikke er noen stor krise. Men man skal være klar over at den som aldri har vært smittet før kan få alvorlige førstegangsutbrudd. Dette er spesielt alvorlig for gravide kvinner. Herpes oppdages ved blodprøve og da kan man også se om smitten man har er ny eller gammel.


Klamydia kan i teorien smitte fra hennes munn og over til deg, men det betinger at hun har klamydia i blodet og at hun i tillegg har sår i munnen som slipper blod/blodvæske ut til munnen. Klamydia kan i så fall feste seg på din penis, krabbe inn i urinrøret og forårsake infeksjon. Både det å ha klamydia i blodet og samtidig ha sår i munnen er lite sannsynlig. Dessuten tok du en test som var negativ så dette er i orden. Du har ikke klamydia.


Hepatitt kan smitte gjennom ubeskyttet samleie, vaginalt eller analt, men det er ikke kjent at det skal kunne smitte oralt. Derimot kan det smitte ved oral-anal kontakt. Det er mulig å la seg vaksinere mot hepatitt A og B, de to hepatitt-typene som er aktuelle i denne sammenheng. Testen var negativ så du er ikke smittet.


Syfilis kan svært enkelt overføres gjennom oralsex, men det krever at den syfilissmittede som gir deg oralsex samtidig har syfilissår i munnen. Sårene er smertefrie så det kan tenkes vedkommende ikke vet om dem. Du har testet deg så du har gått klar.


HIV kan også smittes gjennom oral sex, men det skal mye til. Sjansen øker om vedkommende som gir oralsexen har sår. Det er dessuten lettere for den som gir oralsex å få smitten selv enn det er å gi den fra seg. Da du har testet deg kan du føle deg trygg.


Det er vanskelig å beregne sannsynligheten for smitte via oralsex


Det er vanskelig å beregne nøyaktig hvor stor risiko det er for at kjønnssykdommer smitter gjennom oralsex. Dette er fordi de fleste som får kjønnssykdom hadde vaginalt eller analt samleie i tillegg. Det er med andre ord vanskelig å bevise om smitten skjedde på den ene eller andre måten. Som du kan lese er man derimot nokså klar på at kjønnssykdommene kan smitte gjennom oralsex, men at risikoen er størst dersom den som mottar oralsexen har sår på penis eller den som gir oralsex har sår i munnen.


Konklusjon


HIV er nok den av kjønnssykdommene som smitter vanskeligst via oralsex, mens syfilis og gonoré smitter lett. HIV-testen  kan i ditt tilfelle stoles på nært opptil ett hundre prosent siden den er utført etter 8 uker. I de tilfellene man vet at man har hatt et samleie med en HIV-positiv så følger man opp med en seksmånederskontroll i tillegg. Jeg kan ikke fraråde eller anbefale noe. Det må være opp til deg om du ønsker å ta en avsluttende HIV-test etter seks måneder regnet fra smitterisikotidspunktet. Sjansen for at du kan ha blitt smittet er derimot svært liten både fordi det er svært vanskelig å smittes med HIV på denne måten og fordi du har testet negativt allerede.


Når det gjelder Syfilis har du testet negativt, men ser du et sår på penis, spesielt om det ikke er vondt så må du teste deg på nytt (for Syfilis). Sannsynligheten er liten for at du er Syfilissmittet. Det absolutt vanligste er at det oppstår et sår på penis tre uker etter syfilissmitte og 1-2 uker etter dette er testene til å stole på.


Hepatitt B kan ses på blodprøve 1-10 uker etter den eventuelle smitten. Da du tok prøve etter 10 uker kan du stole på prøven som er tatt.


Klamydia testes i urinprøve og testen skulle vært positiv nå om du var blitt smittet. Du har altså ikke klamydia.


Selv om sannsynligheten er uhyre liten for smitte så har du muligheten til å ta en HIV-test til når det har gått 6 måneder etter oralsexen fant sted. Sannsynlighet for Syfilissmitte er også svært lav, men oppstår det et smertefritt sår på penis må du ta ny test. Klamydia-, Herpes- og Hepatitt-testene skulle slått ut til nå om du var blitt smittet.


LES OGSÅ: Hvordan smitter HIV og hvor sikker er testen? Når skal HIV-testen tas? og Kan kjønnssykdom smitte via oralsex?


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon