Nesetetthet som følge av kronisk bruk av nesespray - Medikamentell rinitt

Innsendt spørsmål

Hei!
Jeg har slitt med allergi i mange år nå, noe som har ført til at den største plagen er tett nese. Dette har da også ført til et veldig stort bruk av otrivin, gjerne sammenhengende over flere måneder. De to siste årene har jeg fått Kenacort sprøyte som har fungert veldig fint på sommerene, men av en ukjent grunn har jeg tett nese hele året, selv på vinterhalvdelen.

Dette begynner da å bli ekstremt ubeleilig når jeg må stå opp midt på natten og være våken i alt fra 30 minutter til 2 timer for å få åpna nesa med otrivin så jeg kan sove igjen.
Det jeg da lurer på er om det finnes noen annen løsning, som gjerne er mer permanent? Operasjon eller lignende fordi dette går veldig ut over psyken i det lange løp!

Mvh

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. oktober 2013, klokken 19:28

Medisiner som Otrivin, Zymelin, Rhinox og Iliadin kalles slimhinneavsvellende medisin. De snevrer inn slimhinnen i nesen slik at det åpnes for luftstrømmen og hindrer utskilling av slim. Det kjedelige er at de har motsatt effekt om de benyttes lenger enn (7-) 10 dager. Rett etter inntaket har de fortsatt den ønskede effekten, men etter noen minutter/timer øker de neseslimhinnens sliming i stedet. Det virker svært sannsynlig at du er blitt rammet av kronisk sliming og tetthet i nesen som følge av for lang tids bruk av Otrivin. Nå er det plutselig ikke allergi eller forkjølelse som gjør deg tett i nesen lenger, men medisinen mot nesetetthet. Etter 10 dager virker Otrivin slik: Umiddelbart etter sprayingen opplever man lindring, men deretter opplever man økt sliming/tetthet. Stanser man bruken av slike preparater innen det er gått 7-10 dager unngår man å utvikle dette som kalles medikamentell rinitt, dvs rennende/tett nese som følge av for lang tids medisinbruk. Det som skjer er at neseslimhinnen vokser, blir tykkere, dersom bruken av medisinen overstiger det anbefalte tidsrommet. En fortykket neseslimhinne vil produsere mer slim (snørr). Derfor blir det vanskeligere, men helt nødvendig, å stanse videre bruk


Tiltak:  1. Noen klarer å hanskes med dette på den harde måten, nemlig å avbryte Otrivinen på dagen. Du vil da oppleve en periode med kraftig sliming og tetthet i nesen. Jeg anbefaler at du ikke bråkutter, men trapper ned: Fire uker med spraying i annethvert nesebor, tre ganger daglig (tre spray i venstre ene dagen, deretter tre spray i høyre neste dag osv). Deretter to uker med kun to ganger daglig, men fortsatt annethvert nesebor. Til sist to uker med spraying annethvert nesebor kun én gang daglig. Jeg ville begynt rett etter jeg hadde fått en kenacortinjeksjon, men detter er ikke nødvendig.

  2. Dersom dette blir for tøft, bruk samtidig nesespray med kortison morgen og kveld. Du må ha resept fra legen din på dette. Rhinocort kan du benytte i lang tid. Du blir ikke avhengig av denne og den kan avsluttes brått. Start gjerne rett etter kenacortinjeksjonen.

  3. Trenger du enda mer hjelp kan du diskutere kortison tabletter i stedet, i nedtrappingsfasen.

  4. Siste utvei er å operere bort neseslimhinnen.


Du kan forvente å få lønn for strevet (avvenningen) etter 1-2 uker, mens det kan ta så mye som seks uker før du er blitt helt bra igjen.


De som har hatt medikamentell rinitt ("rebound" hypersekresjon) vil ha lettere for å få det igjen, dvs utvikle symptomene etter kun 7 dager. Dette skjer selv om du benytter et av de andfe preparatene.


Så spørs det altså; har du tett nese pga medikamentelle rinitten, eller pga noe annet? Vet du om du hadde nesetetthet vinterstid også før du blandet Otrivin inn i behandlingen? Dersom nesetettheten oppstod etter du begynte Otrivin er det fristende å legge skylden på den og vi må anta vintertettheten forsvinner etter nedtrappingen av Otrivinen. Dersom du hadde nesetetthet om vinteren også før du startet med Otrivin må det ha en annen årsak (i tillegg til at Otrivin som du sikkert har benyttet hele året, ikke gjør saken særlig bedre). Kenacort vil ikke virke gjennom vinteren. Den virker faktisk ikke særlig mye lenger enn halvannen til to måneder. Man kan gjerne gjenta kenacortinjeksjoner flere ganger i året, men noen mener det er å skyte spurv med kanoner, altså at man benytter sterkere behanding enn det som strengt tatt er nødvendig. Kenacort har dessuten potensielle bivirkninger, og de er mange, selv om de er mindre uttalt enn om du hadde tatt kenacort (kortison) som tabletter.


Dersom du mener nesetettheten ikke kan ha med Otrivin å gjøre (fordi nesetettheten vinterstid var der lenge før du begynte med Otrivin) må du finne årsaken til nesetettheten ved blodprøver (allergiprøver) og dagbokføring, dvs notere alle lukter, kontakter med dyr, matinntak etc etc og se om det er noe som går igjen de dagene med tett nese. Det skjedde vel ikke etter du flyttet inn i nytt hus? I så fall kan jo også sopp være en årsak.


Er du mer enn "bare" tett i nesen, dvs mer forkjølet, kan det jo være astmaen du må bedre behandlingen på. Da er løsningen å ta seretide eller flutide fast morgen og kveld, i tillegg til anfallsmedisinen atrovent/ventoline/bricanyl. Jeg ville også be om å forsøke et preparat som heter Singluair av fastlegen din også. Dette er et preparat som hjelper veldig mange astmatikere med samtidig allergi.


Skullde det vise seg du har trykk i bihulene kan det tenkes dette er et bihuleproblem, men slik du legger det frem virker det ikke slik. Dette er det siste jeg ville forsøkt å finne ut av. Det krever dessuten en henvisning til spesialist i øre-nese-hals, men første man uansett gjør er å behandle med kortison nesespray uansett, tilsvarende som nevnt ovenfor under nedtrapping av Otrivin.


Da skulle du ha litt å tenke på og drive med fremover. Du må regne med å måtte stramme deg opp litt for å klare å trappe vekk Otrivinen. Det blir noen tøffe uker, men tenk på vinningen dersom du lykkes. Du lykkes! Du har ikke mye valg! Operasjon er virkelig siste utvei. Du vil gjerne beholde neseslimhinnen. Den har viktige funksjoner, spesielt for deg med (allergisk) astma.


Lykke til og god bedring!

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon