Nummenheter og leamuser, noe alvorlig eller livsstilsrelatert?

Innsendt spørsmål

­Hei,

For cirka fire måneder siden opplevde jeg at bena mine ble nummene om natten. Ble litt stresset og fikk time for å sjekke blodsukkernivået. Blodsukkeret var ok, men litt forhøyet ferritin og hvite blodlegemer. Men plagene om natten tiltok med stikkende/brennende smerter i høyre arm som strålte ut til hals og bryst. Våknet også med høy puls og bankende hjerte om jeg klarte og sove. Men ble etter hvert stresset av og skulle sove, og sov ikke godt. Ubehagene ble utløst av å ligge på ryggen, og etter en stund i samme posisjon enten liggende på ryggen eller siden kom de stikkende smertene. Smertene var mest intense øverst i armen og på innsiden av albuen. Kjente også en murring mellom skulderbladene. Men etter en natt hvor jeg satt og sov, ble smertene gradvis borte. Så når jeg kom til lege var plagene nesten borte. Han målte blodtrykket som var 120/80, og sjekket bevegligheten i nakken. Han mente plagene skyltes stress og hyperventilering, og ba meg stresse ned. Og jeg slo meg til ro med det.

Men for en uke siden kom plagene tilbake igjen. Det startet etter en natt jeg hadde sovet dårlig. Stikkingen i armen kom tilbake. Jeg fikk mye leamus i brystet og ryggen, når jeg satt nedsunket i sofaen eller lå i sengen.Min kone har også klaget på at jeg har fått dårlig ånde, og jeg merker en skarpere lukt av urinen.

Har oppdaget at bena har blitt ørlite mer hovne, og har fått veldig store blodårer
på føttene, og flere små blå blodårer på leggene. Det er litt ubehagelig å ha på seg trange sko, og jeg kjenner en nummenhet/stølhet i bena litt som etter en lang med gange. Plagene virker mest i venstre fot, men også tilstede i høyre fot. Kjenner at musklene mine er veldig spente.
I natt våknet jeg av sterke smerter i hele overkroppen, men når jeg reiste meg opp ble de straks svakere. Har i dag tidvis kjent en svak brennende følelse i brystet. Har bestilt time hos lege, men på grunn av ferie har jeg først time neste uke. I mellomtiden skal jeg ut og fly. Burde jeg bli sjekket ut før det, og hvilke tester burde jeg gjøre. Er dette kun stressrelatert?


Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 25. juni 2015, klokken 12:52

Jeg kan ikke si om dette bare er stressrelatert, men mye kan passe med det, mye kan passe med ufarlige muskulære problemer, noe kan passe med forbigående dehydrering (blodårer, ånde, urin), noe kan være stillingsavhengig, dvs nerver eller blodårer som "avklemmes"/komprimeres noe og gir symptomer som følge av dette. Noe er åpenbart også relatert til søvnmønsteret. Sannsynligvis en kombinasjon. Jeg får det ikke til å passe inn i bilder for hvordan nevrologiske, hormoneller eller kreftforstadier debuterer. Fra mitt ståsted skulle du kunne fly avsted trygt med dette, men så får dere ha i bakhodet at du har hatt regnbuehinnebetennelse en gang i tiden og at dette er en lidelse som kan være knyttet opp mot reumatiske lidelser. Du er også noe belastet hva angår hjerte-karsykdom (det hadde vært mer uheldig om det var far eller brødre av deg), men hvorvidt det slår ut negativt avhenger av om du røyker og hva kolesterolet er. Blodsukker og blodtrykk er bra leser jeg, så kolesterolet skal være bra høyt for at denne slektsbelastningen skal spille inn på din fremtidige risiko.


Jeg foreslår at neste helsesjekk tar hensyn til øyelidelsen du har vært gjennom; kanskje ta noen ekstra blodprøver på reumatisme, ikke sikkert det er nødvendig, men kan vurderes. Vurdere røntgen av bekken samt blodprøve (HLA-B27) dersom symptomer på Bekhterews, men ikke noe av det jeg leser gir meg noen mistanke. Dersom dette er uaktuelt ville jeg fått en vurdering av en fysikalsk behandler, en manuellterapeut til eksempel. Til disse behøver du heller ikke henvisning fra lege for å reise til. Det blir ikke dyrere av den grunn. Disse kan henvise videre til spesialister dersom behov og de kan både sykmelde og bestille billeddiagnostikk.


Fysisk aktivitet, væskeinntak og kost optimaliseres under slike forhold, og man må gjøre livet så enkelt, rutinepreget og oversiktelig som mulig. Vurdér i tillegg Magnesium- og Zinktilskudd en periode, eller (iso-) nøytralt (se boksens bakside) tilblandet sportsdrikk for å stabilisere muskelmembraner.


Håper det gir deg noe, svaret. Lite sannsynlig noe alvorlig, mest sannsynlig snakk om bedre tilrettelegging av stress, søvn, kost, drikke og mosjon. Enkel oppskrift, men vanskelig å leve opp til.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon