Om skoliose og dens effekter på hjerte-lunger - oppfølging 2

Innsendt spørsmål

Hei!
Jeg sendte inn spørsmål igår ang at jeg har benlengdeforskjell og har en skoliose i korsryggen.
Og at jeg også har en liten skoliose under 10 grader i brystryggen, og jeg er så engstelig for den skoliosen i brystryggen.
Er veldig redd for at den lille skoliosen i brystryggen som er under 10 grader kan presse på hjertet og lungene mine, og gi meg nedsatt lungekapasitet og dårligere hjertefunksjon.

Du skrev dette til meg igår:
Det er derfor KUN en BETYDELIG skoliose i rygradens brystdel kan påvirke hjerte og lungefunksjon. Ribbebein går rundt brystkassen, til brystbeinet fremme. De er festet både på rygraden og - de fleste - på brystbeinet. Når en person får en alvorlig skoliose i ryggraden i dens bryst del, den skjeve ryggraden drar med seg og fører til en vridning av hele brystkasse skjelettet, særlig ribbebeina. Tenk på en myk, plast vannglass, som du vrir forsiktig. Den blir krølete og plassen inne blir mindre. På samme måte, en vridd brystkasse fører til mindre plass, lungene får mindre rom til å utvide seg når en trekker inn luft, trykket sendes videre mot hjertet, som må pumpe blod mot høyere motstand og blir lettere slitten.

Men jeg forsto ikke så mye av dette som du skrev.
For hvis man har en stor skoliose i ryggradens brystdel så får hjertet og lunger mindre plass i brystkassen eller har jeg misforstått?
Og hvis lunger og hjertet får mindre plass i brystkassen hvordan blir hjertet og lunger påvirket av det?
Jeg lurer på om hvis man har en stor skoliose i ryggradens brystdel om hjertet og lunger får mindre plass i brystkassen da, og hvordan hjertet og lunger blir påvirket av å ha for liten plass i brystkassen?

Hvis hjertet og lunger får for liten plass i brystkassen, er det hjertefunksjonen og lungefunksjonen det går utover da?

For at jeg skal greie å forstå dette så må jeg vite hvordan hjertet og lungene blir påvirket ved en stor skoliose i brystkassen?

For du sa i forrige innlegg til meg at hjertet og lunger ikke har blitt påvirket.
Men jeg skjønner ikke hva du mener når du skriver at hjertet og lunger ikke har blitt påvirket?

Hva mener du med at en skoliose på 10 grader eller mindre er nesten uigjenkjennelig både som utseende og som volum?

Hilsen jente 30

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 22. november 2019, klokken 14:34

 Hei.


Takk for nytt spørsmål.


Skal prøve å forklare bedre.


Lungene er lagt på veldig lik måte med en svampe. For at vi skal kunne puste, trenger de rom i brystkassen. Når vi puster inn, fylles masse små, små rom med luft. Da er lungen like stor som en svampe som siter rolig, tørr, uberørt på et bord. Når vi puster ut, tømmes de små, små rommene i lungene for luft. Da der lungen ut som samme svampe som du har presset på en del.


I brystkassen er ribbebeina, sammen med ryggraden og brystbeinet, samt mellomgulvet under, som virker som en boks med begrenset fleksibilitet. Det vi si at, under innånding, kan den trekke seg sammen og under utpusting kan den utvide seg, under virkning fra muskulaturen rundt, akuratt passe for at lungene skal kunne puste optimalt. For at "svampen" skal kunne fylles og tømmes med luft. Dette er det som du korrekt kaller for lungekapasitet.


Hvis en person har en skoliose på eller over 70 grader, stillingsendringen fører til at både ribbebeina og brystbeinet blir vridd. Tenk på at du har lungesvampen i en papp eske. Hvis du vrir med nok kraft esken, som fører til en skjevhet i vegene over 70 grader, blir da svampen inne presset i så stor grad, at en god del av sine små rom ikke kan utvide seg lenger.


På samme måte, en skoliose på over 70 grader presser brystkassen (se bilde i forrige svar) i en grad som presser sammen en stor del av lungenes små luftrom. Disse kan ikke utvide og trekke seg sammen lenger, det vil si at en stor andel av lungene blir praktisk fratatt puste muligheten. Som følge, kjenner man på tungpust og, med tiden, på generelle symptomer i kroppen, som nedsatt surstoff kan forårsake.


Hjertet kan sammenliknes med en liten sekk laget av kraftig muskel og den oppholder seg mellom de to lungene, i deres nedre del, rett til venstre for midtlinjen i brystet. Når lungene som omringer hjertet blir presset av høygradig skoliose, overfører de en del av trykket til hjertet.


Som du sikkert vet, hjertets muskel fungerer som en pumpe som fører blod med nødvendige stoff til hele kroppen. Hvis en pumpe får begrenset muligheten til å utvide seg nok for å fylles tilstrekkelig med blod, når den trekker seg sammen, skal den ha mindre blod innni seg for å pumpe ut til sirkulasjon i kroppen. Dette kan, med tiden og etter alvorlighet, gi symptommer på forskjellige grader hjertesvikt.


Disse er måtene hjertet og lungene blir påvirket. Funn hos skoliose pasienter inntil nå, på internasjonalt nivå, har vist at disse endringene er store nok for at hjerte- og lungefunksjon blir nedsatt, kum ved skolioser i 70 grader eller mer.


Om skoliose på 10 grader eller mindre og volum endringer i brystkassen:


Ribbebeina er festet til ryggrad og brystbein gjennom bruskledd, de er ikke sammensveist bein. Når skoliosen i bryst regionen er så liten som din (du nevner enten 2, eller 6 grader, defor har jeg valgt en felles betegnelse "under 10 grader"), klarer brusk bittene mellom ribbebein og ryggrad og mellom ribbebein og brystbein strekke seg nok, for at helheten av brystkasse skjelettet ikke blir vridd. Da blir det ingen press på lunger og hjerte og, som følge, ingen nedsatt funksjon.


Håper at disse svarene klarer å beskrive mer forståelig prosessene du lurer på og overbevise deg at det ikke foreligger noe grunn til bekymring for hjerte - lunger affeksjon.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon