Om skoliose og dens effekter på hjerte-lunger - oppfølging 4

Innsendt spørsmål

­Hei igjen

Jeg sliter en del med å forstå hva som skjer når en stor skoliose påvirker hjertet.

Tenker veldig mye på hva som skjer når hjertet blir påvirket av en stor skoliose i ryggradens brystdel, og hvordan hjertet blir påvirket av dette og konsekvensene av det.

Du har skrevet disse tingene under her til meg tidligere:

Hjertet kan sammenliknes med en liten sekk laget av kraftig muskel og den oppholder seg mellom de to lungene, i deres nedre del, rett til venstre for midtlinjen i brystet. Når lungene som omringer hjertet blir presset av høygradig skoliose, overfører de en del av trykket til hjertet.

Som du sikkert vet, hjertets muskel fungerer som en pumpe som fører blod med nødvendige stoff til hele kroppen. Hvis en pumpe får begrenset muligheten til å utvide seg nok for å fylles tilstrekkelig med blod, når den trekker seg sammen, skal den ha mindre blod innni seg for å pumpe ut til sirkulasjon i kroppen. Dette kan, med tiden og etter alvorlighet, gi symptommer på forskjellige grader hjertesvikt.
Disse er måtene hjertet og lungene blir påvirket.


Hjertet blir allerede påvirket av en stor skoliose når hjertet får mindre plass i brystet og pumpefunksjonen har begrenset mulighet til å utvide seg nok for å fylles tilstrekkelig med blod når den trekker seg sammen, og har mindre blod inni seg for å pumpe ut til sirkulasjonen. Kroppen har ressurser for å kompensere denne påvirkningen i en stund, særlig ved å tilpasse hjerterytme og blodtrykk i sirkulasjonen.
Denne påvirkningen starter ikke før skoliosen når en alvorlighet på minst 70 grader. Før den tiden er hjertet og lungene ikke påvirket.
Hvis problemet vedvarer, da begynner man å kjenne på symptomer på hjertesvikt.

Det siste du skrev til meg over her så skrev du:
Hjertet blir allerede påvirket av en stor skoliose når hjertet får mindre plass i brystet.
Men betyr det at hjertet ikke får et press på seg for at hjertet skal få mindre plass i brystet?

Håper du kan forklare meg om dette her er riktig?
Når hjertet blir påvirket av en stor skoliose så får hjertet press på seg av skoliosen og dermed får hjertet mindre plass i brystet og pumpefunksjonen har begrenset mulighet til å utvide seg nok for å fylles tilstrekkelig med blod når den trekker seg sammen, og har mindre blod inni seg for å pumpe ut til sirkulasjonen i kroppen.
Kroppen har ressurser for å kompensere denne påvirkningen i en stund, særlig ved å tilpasse hjerterytme og blodtrykk i sirkulasjonen.
Denne påvirkningen starter ikke før skoliosen når en alvorlighet på minst 70 grader. Før den tiden er hjertet og lungene ikke påvirket.
Hvis problemet vedvarer, da begynner man å kjenne på symptomer på hjertesvikt.

Håper du kan forklare meg om hjertet allerede blir påvirket av en stor skoliose når hjertet får press på seg av skoliosen og får mindre plass i brystet og pumpefunksjonen har begrenset mulighet til å utvide seg nok for å fylles tilstrekkelig med blod når den trekker seg sammen, og har mindre blod inni seg for å pumpe ut til sirkulasjonen i kroppen?
Eller er ikke hjertet påvirker før man får symptomer på forskjellige grader av hjertesvikt?

Jeg er så usikker på alt dette her, så håper du kan forklare meg ganske nøye så jeg forstår alt dette her..

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 24. november 2019, klokken 01:00

 Hei igjen.


Jeg prøvde å gjøre det klart allerede i går, men skal forsøke å formulere det klarere her.


Når skoliosen når 70 grader, da begynner hjertet å kjenne press på det. Dette betyr at hjertet er påvirket allerede da. I en første fase, som er forskjellig i varighet fra menneske til menneske, kjenner en ingen symptom av denne "påvirkningen". I denne første fasen kommer i bilde det som jeg har beskrevet som kroppens kompensering mekanismer. Blodtrykk og puls blir justert automatisk, slik at blodstrømmen forblir uendret og kroppen lider ikke. I denne fasen ER hjertet påvirket, men pasienten har IKKE symptomer på hjertesvikt.


Etter hvert (gjentar, det er individuelt etter hvor lang tid), disse kompensasjonsmekanismene er ikke tilstrekkelige lenger, de kan også slite selv både blodkar og hjerte. Da følger neste fase, når man begynner å kjenne på gradvis økende symptomer.


Hjertet er påvirket hele veien fra 70 grader skoliose i brystdelen av ryggraden, men symptomene oppstår senere.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon