Om skoliose og dens effekter på hjerte-lunger - oppfølging 5

Innsendt spørsmål

­Hei!

Du skrev dette til meg her om dagen:

Når skoliosen når 70 grader, da begynner hjertet å kjenne press på det. Dette betyr at hjertet er påvirket allerede da. I en første fase, som er forskjellig i varighet fra menneske til menneske, kjenner en ingen symptom av denne "påvirkningen". I denne første fasen kommer i bilde det som jeg har beskrevet som kroppens kompensering mekanismer. Blodtrykk og puls blir justert automatisk, slik at blodstrømmen forblir uendret og kroppen lider ikke. I denne fasen ER hjertet påvirket, men pasienten har IKKE symptomer på hjertesvikt.


Etter hvert (gjentar, det er individuelt etter hvor lang tid), disse kompensasjonsmekanismene er ikke tilstrekkelige lenger, de kan også slite selv både blodkar og hjerte. Da følger neste fase, når man begynner å kjenne på gradvis økende symptomer.


Hjertet er påvirket hele veien fra 70 grader skoliose i brystdelen av ryggraden, men symptomene oppstår senere.

Men når du skrev: Når skoliosen når 70 grader, da begynner hjertet å kjenne press på det.
Betyr det at hjertet får press direkte fra skoliosen?
Eller betyr det at når lungene får press fra en stor skoliose, så overfører lungene en del av trykket til hjertet?

Så skrev du: I en første fase, som er forskjellig i varighet fra menneske til menneske, kjenner en ingen symptom av denne "påvirkningen.
I denne første fasen kommer i bilde det som jeg har beskrevet som kroppens kompensering mekanismer. Blodtrykk og puls blir justert automatisk, slik at blodstrømmen forblir uendret og kroppen lider ikke.

Er dette det samme som du skrev tidligere når du skrev dette: Pumpefunksjonen får begrenset mulighet til å utvide seg nok for å fylles tilstrekkelig med blod når den strekker seg sammen, og har mindre blod inni seg for å pumpe ut til sirkulasjonen i kroppen. Og kroppen har ressurser for å kompensere denne påvirkningen en stund ved å tilpasse hjerterytme og blodtrykk i sirkulasjonen.

Også skrev du:
Etter hvert (gjentar, det er individuelt etter hvor lang tid), disse kompensasjonsmekanismene er ikke tilstrekkelige lenger, de kan også slite selv både blodkar og hjerte. Da følger neste fase, når man begynner å kjenne på gradvis økende symptomer.

Men når du skrev at man begynner å kjenne på gradvis økende symptomer, er det symptomer på hjertesvikt du mener da?

Jeg lurer veldig på hva som er konsekvensen av at man har en stor skoliose som påvirker hjertet, om det medfører at man får hjertesvikt?

Jeg har prøvd å forstå, men jeg synes det er vanskelig å forstå hva du egentlig mener for synes du har skrevet litt ulike ting de gangene du har forklart meg og da veit jeg ikke om du mener det samme.

Håper du kan forklare litt mer spesifikt og enkelt hva som skjer når hjertet blir påvirket av en stor skoliose.
Skjønte mye av det du har skrevet, men er en del ting som gjør meg litt forvirra.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 26. november 2019, klokken 08:24

 Hei.


Som skrevet i en av de første svarene, sitter hjertet i brystkassen midt mellom de to lungene. Presset på hjertet kommer ikke direkte fra skoliosen, fra ryggrad og ribbebein i kassen, men fra lungene. Det er lungene som overfører en del av trykket til hjertet. Det er lungene som mottar det direkte presset fra kassen.


Ja, det er symptomer på hjertesvikt som jeg snakker om. Hjertet svikter ikke med det samme det begynner å kjenne press. Da begynner kroppen først å sette i gang kompensjon mekanismer, som tidligere sagt, ved å justere blodtrykk og puls. Når de blir overskredet, da kommer symptomer på hjertesvikt.


Det er hjertesvikt, den endelige effekten av skoliose på hjertet, pga. press overført av lungene fra brystkassen. Hjertesvikten oppstår ikke fra første øyeblikk hjertet begynner å kjenne press. Den utvikler seg etter hvert.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon