Om skoliose og dens effekter på hjerte-lunger - oppfølging

Innsendt spørsmål

­Hei!
Har sendt inn spørsmål her inne tidligere om at jeg har beinlengde forskjell på 4,4 cm, høyre bein er lengst. Og at jeg bruker oppbygd såle på det beinet som er kortest.
Fikk tatt røntgen av ryggen i mars, og fikk beskjed om at jeg har skoliose nederst i ryggen.
Var nylig hos en ortoped som så på ryggen og beinlengde forskjellen min.
Og han henviste meg videre til Rikshospitalet for å utrede den benlengde forskjellen for å finne ut om skoliosen i korsryggen er funksjonell og kommer av den lengdeforskjellen.

Men jeg tenker veldig mye på den skoliosen i korsryggen og har blitt fortalt at den ikke kan påvirke verken hjertet eller lunger. Men jeg forstår ikke hvorfor den ikke kan ha noen påvirkning selvom den er lengre ned i ryggen.
Håper jeg kan få en forklaring på det?

Har også en liten skjevhet i brystryggen, og har fått beskjed om at den er så liten at den er under definisjonen på skoliose.
Den må visst være over 10 grader for at den skal defineres som skoliose.
Kiropraktoren sa den var på 2 grader og ortopeden sa kanskje 6 grader. Det var ikke en målbar skoliose fikk jeg beskjed om.
Men det skremmer meg veldig at jeg har en liten skjevhet oppe i brystryggen selvom den er under 10 grader.
For har lest at hvis man har skjev rygg altså skoliose så kan det presse på lunger og hjertet og gi pusteproblemer og hjerteproblemer.
Og dette skremmer meg så innmari!

Jeg lurer på om det er normalt å ha noen grader skjevhet i ryggraden høyere opp i ryggen sånn som jeg har? Eller skal man egentlig ha en helt rett ryggrad?

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 21. november 2019, klokken 22:02

 Hei.


Takk for nytt spørsmål.


Jeg forstår at du er fortsatt bekymret og leter etter tydeligere svar.


Først skal jeg si at det er absolutt forventet at legen din skal ha henvist deg til utredningen du nevner, på Rikshospitalet.


En slik beinlengde forskjell, hvis ikke komplett og stadig korrigert med ortopediske hjelpemidler, kan ofte forårsake en skoliose i korsryggen, slik du beskriver du har. Det er trolig at en årsak - effekt sammenheng finnes, utredningen bør føre til en bekreftelse eller avkreftelse. Ut i fra det, skal du sannsynligvis få foreslått en oppfølgingsplan og, hvis aktuelt, en behandlingsplan.


Fotolia 894972 xs


Lunger og hjerte sitter oppe i brystkassen (avbildet). Det er derfor KUN en BETYDELIG skoliose i rygradens brystdel kan påvirke hjerte og lungefunksjon. Ribbebein går rundt brystkassen, til brystbeinet fremme. De er festet både på rygraden og - de fleste - på brystbeinet. Når en person får en alvorlig skoliose i ryggraden i dens bryst del, den skjeve ryggraden drar med seg og fører til en vridning av hele brystkasse skjelettet, særlig ribbebeina. Tenk på en myk, plast vannglass, som du vrir forsiktig. Den blir krølete og plassen inne blir mindre. På samme måte, en vridd brystkasse fører til mindre plass, lungene får mindre rom til å utvide seg når en trekker inn luft, trykket sendes videre mot hjertet, som må pumpe blod mot høyere motstand og blir lettere slitten.


Uansett, jeg gjentar det jeg har skrevet sist: Hjerte og lunger kan begynne å lide på grunn av skoliose KUN I BRYST DELEN av ryggraden, når dens alvorlighet har passert 70 grader, ikke før. 10 grader eller mindre skoliose i bryst regionen er nesten uigjenkjennelig både som utseende og som volume av rommet i brystkassen.


Skoliosen i korsryggen kan ikke påvirke hjerte og lunger. Du spør hvorfor: På grunn at ryggraden er mye lenger ned forbi brystkassen og, uansett hvor mye du vrir kroppen i korsryggen, skal brystkassen din ikke bli mindre.


Hvis du lurer da på om organer i bukken kan være påvirket av korsrygg skoliose, svaret er fortsatt nei. Dette fordi buken har myke vegg, ingen skjelettgrill rundt, som brystkassen. Denne kan du sammenligne med en sekk som du vrir på. Den kan da bli smallere i vridd område, formen endres, ikke volumet.


Det er en eneste situasjon der korsrygg skoliosen kan gi utfordringer. I tilfelle du planlegger (flere) svangerskap / fødsler, bør du høre med spesialistene du skal treffe på Rikshospitalet, om endringene hos deg stiller eller ikke problemer. Og en eventuell oppfølging under svangerskap, samt fødselsplanlegging må gjøres av spesialist i gynekologi. Dette på grunn at både beinlengdeforskjellen og ryggrad skoliosen kan, hos noen, gi endringer i bekken skjelettet som utfordrer foster utivkling og muligheter for naturlig fødsel.


Du spør om det er normalt å ha litt skjevhet lenger opp i ryggraden eller om den bør bli rett?


I mennesker uten skjelett problemmer, er ikke ryggraden skjev mot sidene; den har naturlige bøyinger fram og bak, ikke til sidene,som i skoliose. Du har en beinlengde forksjell, noe som er et sjeldent avvik fra det som regnes som "normalt". Kroppens, skjelettets naturlige reaksjon, er å prøve å kompensere dette på best mulig måte for å få kroppen stå rett oppreist. Slik utvikler seg skoliose i korsrygg. Hvis et bein er kortere, blir kroppen bøyd mot den siden. Noe som fører til skoliose som prøver å bøye ryggraden mot den andre siden, nok til at de to skjevhetene kompenserer for hverandre.


Denne er likevel en nok så ustabil balanse. Og når skjevhet i korsryggen er til stede, du også bruker forhøyet sole for å kompensere beinlengde forskjellen, vil kroppen reagere med videre endringer. Alt for å forsøke å oppnå en "vanlig" symmetri. Da blir, etter hvert, ryggraden skjev i en vis grad, også lenger opp i brystdelen.


I konklusjon, per i dag, foreligger ikke grunn til stor bekymring:  • Det ikke er vanlig at en har skoliose, hverken i korsrygg, heller i brystet.

  • Hos deg, er skoliosen sannsynlig oppstått som følge av beinlengde forskjellen.

  • Du har ingen påvirkning av hjerte-lunger på grunn av dette. Så liten som skoliosen i brystdelen er, er det lite trolig at du skal nå den fasen senere i livet heller.

  • Korsrygg skoliose påvirker ikke indreorganer; eventuell svangerskap og fødsel kan være påvirket, men alt kan ordnes med riktig oppfølging og veiledning.

  • Det er viktig å få utredning på Rikshospitalet og følge videre anbefalinger for oppfølging / tiltak som du skal få der.


Håper at du har fått svar på det som bekymret deg mest. I tilfelle du fortsatt har uklarheter, velkommen tilbake med ytterligere spørsmål.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon