Oppfølging etter hamstringsruptur

Innsendt spørsmål

­Hei,

Jeg har prøvd denne tjenesten tidligere, og har fått veldig gode svar.

Nå har jeg et spørsmål som min fastlege ikke kan hjelpe meg med, derfor prøver jeg en "second opinion" hos deg.

Her er bakteppet:
I 2013 var jeg utsatt for et overfall fra en daværende kjæreste. Jeg ble sparket ned, falt på gulvet, hvor vedkommende fortsatte å slå og sparke. Jeg lå nede, med armene over hodet for å beskytte hodet, og han fortsette å sparke meg i siden; i låret og i korsryggen. Det hele sto på - hva jeg vil tro - i ca 10 min, hvoretter jeg klarte å komme meg løs, og løp ut av hytta. Falt om i lyngen, og våknet etter en stund.

Som i veldig mange tilfeller, der kvinner blir utsatt for vold, var det skam som var min største følelse. Jeg kontaktet ingen, fortalte ingen om overgrepet, før det hadde gått 6 mndr. Jeg nevnte riktignok hendelsen 1 mnd senere såvidt til en privat lege som jeg gikk til i forbindelse med et fordøyelsesproblem, men han tittet såvidt på låret mitt og alle blåmerkene, og bare bemerket at jeg burde gå til fastlegen min. Bare den kommentaren, der jeg følte meg så sviktet av en som skulle ha hjulpet meg, sendte meg ytterligere ned i kjelleren.

Da jeg endelig fortalte historien til min fastlege, 6 mndr senere, som rekvirerte operasjon på Aleris - og fortalte kirurgen om overfallet, han som skulle operere ryggen min pga ødelagte forhold i korsryggen, skiveutglidning og væske som presset på nerver, som gjorde det umulig for meg å gå, pluss spinal stenose, mente kirurgen at skaden i låret var uopprettelig. Han konstaterte at to av musklene i hamstringen var slått løs og ute av feste. Han sa at hvis jeg hadde søkt hjelp rett etter hendelsen, kunne man ha reddet musklene, men at jeg nå var for sent ute og at en operasjon var altfor risikabel.

Så, til mine spørsmål:
Jeg har jo fått problemer med å gå, den høyre foten - der ligger hamstringsmusklene helt nede i knehasen - gjør at det er vondt og vanskelig å gå. Etter 10-15 min gange, får jeg store smerter i korsryggen, rumpen og låret. Jeg kompenserer antagelig for å utligne den utakten jeg opplever i gangelaget, men det medfører store smerter.

- Ligger disse musklene der bare?
- Får de blodtilførsel?
- Ligger de der og "råtner"? Nekrose?
- Har dette konsekvenser for min generelle helsetilstand?
- Hva kan jeg gjøre av opptrening eller lignende, for å få en bedre gange og bedre utholdenhet/bedre livskvalitet?

Setter stor pris på din hjelp :-)

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 11. desember 2018, klokken 21:46

 - Ligger disse musklene der bare?

Ja
- Får de blodtilførsel?

Blodforsyning hamstring


Her ser du bare et lite utdrag av blodtilførselen til deler av musklene på baksiden av låret. Blodforsyningen kommer altså ikke via senen som har søket, men kobles innpå på flere nivåer, som er bevart idag.
- Ligger de der og "råtner"? Nekrose?

Nei, men de blir veldig små (atrofierer).
- Har dette konsekvenser for min generelle helsetilstand?

Nei. Det skapes ikke nekrose (koldbrann) eller betennelse med påvirkning av allmenntilstanden som følge av dette. 
- Hva kan jeg gjøre av opptrening eller lignende, for å få en bedre gange og bedre utholdenhet/bedre livskvalitet?

Da må du få hjelp av fysioterapeut til å trene opp de musklene du har igjen. De må styrkes for å kompensere tapet av akkurat den/de musklene som har røket. Det er mange muskler i denne gruppen, slik at det er store sjanser for at dette kan bli veldig bra. Først skal du trene opp bevegelsen for å besørge at du ikke mister noe bevegelsesutslag. Ikke overstrekk. Det skal ikke trigges smerter i denne fasen. Dernest er det å trene opp resterende muskulatur, og øvelsene du får retter sge mot de musklene du har til rådighet etterskadene det brutle og hensiktsløse overfallet påførte deg. Vi snakker om en prosess over flere måneder og under veiledning av fysioterapeut. Riktig lykke til fremover!

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon