Oppblåsthet uten magesmerter. Irritabel tarm?

Innsendt spørsmål

­hei, jeg har slitt med oppblåst mage i ca 4 år, 2 forskjellige leger har sagt at det er irritabel tarm. Har aldri smerte i forbindelse med oppblåsthet, men når jeg er oppblåst får jeg masse seigt hvitt slim som jeg må harke opp hele tiden, brekker meg også pga dette.....det virker som oppblåsthet følger min syklus, er ekstra ved både eggløsning og før menstruasjon, har tatt ultralyd av magen og fikk beskjed om at alt var normalt, men jeg hadde mye luft. Har også sjekket halsen med ultralyd, alt var normalt. Tok også røntgen av lungene for ett år siden, der var også alt normalt. Kan dette være hormonelt ?? Er 42 år og røyker 10-12 sigaretter om dagen. Takker på forhånd for svar ????

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 01. desember 2016, klokken 10:59

Selv om det er upopulært og kan fremprovosere en forsvarsmekanisme i deg som gjør at du ikke tar til deg mer informasjon i dette svaret så føler jeg svært sterkt for å ta opp dette med røykingen, og kaffe likeså, om det er en (u)vane. Kaffe kan være bra, det, og et lite mindretall tar ikke like stor skade av røyk som det klart store flertallet gjør, men, svikter kroppen på ett eller flere plan så må man starte innskjerpinger. Helst før ting svikter.


Nå har dette vart i fire år og sannsynligheten for at det er noe galt i størrelsesorden kreft til eksempel er jo da svært lite sannsynlig. En slik tilstand ville ha utviklet seg i såpass grad at det ikke var noen tvil om hva som var årsaken til plagene lenger. Ikke det at du har spurt rundt det, men jeg nevner det da det er måten vi tenker på i utredningsprosessen og at 6-12 måneder er lang tid når en kreft har begynt å "bevege" på seg og startet å gi symptomer.


Det høres jo ut som at dette følger syklusene dine på et vis. Vanligvis blir alt meget bedre under eggløsning, fordi man skal føle seg og fremstå som attraktiv i det tidsrommet man kan bli befruktet. Det er slik naturen har lagt det opp. Mobiliserer og konsentrerer ressurser og energi til de tidspunktene den finner det viktigst. Og omkring menstruasjonen samler de seg opp alle de plagene som gjør oss mindre fornøyd, for å si det slik. Det at du har økte plager omkring eggløsningstidspunktet og menstruasjon er ikke slik det pleier å være. Men ta hormonprøver, så ser du ihvertfall om hormonene er normale, men stort sett alltid går kjønnshormonforstyrrelse utover menstruasjonen på en eller annen måte. Endret blødningsmengde eller regelmessigheten seg på noe vis for 4 års tid siden? 


Noen ganger er det noe vi gjør, ikke gjør, spiser eller ikke spiser etc som går i syklus. Endres spiserutiner, mattyper, kaffeinntak, søvnmønster, stressbelastning etc etc omkring eggløsnings- og menstruasjonstidspunktet? Er det noe slikt som svinger?


Luftplagene er nok det som gir slimplagen. Det presses antakelig litt slim opp gjennom låsemekanismen mellom spiserør og magesekk. 


Spiseroersbrokk BILDET: Har du mye luft i tarmsystemet øker dette trykket oppimot magen og mange blir kvalme og får presset syre gjennom låsen som til vanlig hindrer syre fra magen å renne opp i spiserøret. Noen har allerede et lite spiserørsbrokk, som på bildet, og da står det nokså åpent mellom mage og spiserør. Slike pasienter behøver ikke å være oppblåst i magen heller for at magesyre skal entre spiserøret og irritere til slimdannelse. Det er nok å bøye seg eller ha stramme belter, løfte noe etc. Dette er en svært vanlig tilstand og forverres av sjokolade, osteprodukter og alkohol, overvekt, tunge løft, sitting (spesielt hvis overvektig) og stramme belter.
Ultralyd av magen og røntgen av lungene gir ikke så mye her. Her er det gastroskopi og/eller koloskopi som eventuelt blir aktuelt, men det høres ut som irritabel tarm dette. Så lenge du ikke har magesmerter mistenker jeg ikke syreproblemer i den grad du trenger medisin for det, men det kan vurderes, enten ved behov eller fast. Diskuter det med fastlegen din. Slik medisin krever resept, samt at enkelte av medisinene krever at du har gjort gastroskopi og at det på den undersøkelsen er påvist en viss grad av syreforårsaket betennelse i slimhinnene.


Hva koloskopi angår er dette aktuelt om man mistenker infeksjons- eller kreftsykdommer, dvs om du blør i avføringen, slimer mye eller mister vekt ufrivillig, om avføringsmønsteret har endret karakter uten forklaring, om det er tarmkreft i familien eller du kjenner en kul i magen og du samtidig er over 44 år cirka. om det er nødvendig med noen av disse undersøkelsene diskuterer du med fastlegen din. Dere kan og teste for blod og betennelse i avføringen (hjemmetester) for å hjelpe dere til å bestemme dere for å henvise deg videre eller ikke, men sannsynligvis er dette en kombinasjon av irritabel tarm og litt syreplager som krever egne tiltak (se merknader over om vekt, røyk, kaffe, sjokolade, alkohol, søvn, generell kost etc).


For å hjelpe deg å forstå deg på dette ytterligere skal du få lese hva som skal til for å diagnostisere irritabel tarm, de såkalte Roma III - kriteriene:


Pasienten skal ha vært plaget med tilbakevendende magesmerter eller ubehag i mer enn seks måneder. I tillegg skal plagene ha vært til stede minst tre dager per måned i tre av månedene. Samtidig må minst to av følgende forhold være tilstede:
  • Plagene lindres etter avføring
  • Forandring i avføringsfrekvens ved symptomstart (økt antall ganger på do per dag)
  • Forandring i avføringskonsistens ved symptomstart (løsere, slimete, luftholdt og derfor flyter den ofte også i toalettet)
Dette betyr at om du har opplevd minst to av de tre punktene i seks måneder eller mer og i tillegg klarer å erindre at man i minst tre av disse månedene var plaget minst tre av ukens syv dager så er diagnosen sikker dersom andre åpenbare forklaringer kan utelukkes.


LES MER: Irritabel tarm
 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon