Opticusnevritt og risiko for MS.

Innsendt spørsmål

­Jeg er en kvinne på 42 år.
Har migrene, får botox injeksjoner som forebyggende. Tar sumatriptan mot anfall.
Siden mars i år har fått en rekke symptomer. Det startet med at jeg merket noe galt med deg ene øyet. Gikk til optiker som henviste meg videre til øyelege. Fikk time hos privat øyelege. Fikk der beskjed om at han mistenkte opticus nevritt. Ble henvist videre til øyelege på sykehuset. Like etter besøket hos den private øyelegen i midten av juni oppsto det gradvis flere symptomer: prikking i tær og flngre, smerter som flytter rundt i kroppen, spesielt armer og bein, etterhvert tyngdefølelse og nummenhet i høyre bein. Ettersom jeg ikke hadde disse symptomene da jeg var hos øyelegen ble det ikke ansett som akutt MS-relatert, så fikk ikke time hos øyelege før i oktober. Men da jeg fikk flere symptomer ble jeg veldig bekymret og bestilte time til MR i juli. MR var normal, ingen tegn på MS. Fortsatt symptomer, så gikk til fastlegen min. Henvist til nevrolog. Var hos ham i august. Ingen tegn til MS, men pga symptomene fikk jeg ny henvisning til MR med kontrast. Gjorde den i september. Denne viste også normale forhold,- ingen MS. Fikk også utført spinalvæskeprøve i august. Ingen funn der heller. Var hos øyelege på sykehuset også i august. Mulig opticus nevritt, ganske svak med nedsatt fargesyn og kontrastopplevelse, samt litt dårligere synsstyrke på det øyet.
Jeg har fortsatt symptomer i det høyre benet. Er som regel helt fint etter en natt søvn, men etter å ha beveget meg rundt litt merker jeg at nummenheten, med murring og kribling spesielt fra kneet og ned, tiltar. Har også fått stivere og verkende kneledd. Før, dvs i starten av året, hadde jeg ingen problem med å sitte på huk. Nå kan jeg knapt bevege meg etter bare få sekunder på huk. Har også ømme og såre fotsoler, samt hyppig, ikke veldig kraftig, leamus ulike steder på kroppen. Kjennes også som en klo som klemmer rundt muskel i den ene rumpeballene. Dette kjennes før det begynner å prikke og krible nedover i beinet. Storetåa har nedsatt følesans mellom tåballene og deg ytterste leddet. Kan klype og stikke i den nesten uten å kjenne det.
Til tross for negativ MR og spinalvæskeprøve greier jeg ikke å slå meg til ro med at deg ikke er noe alvorlig, som feks MS. Spesielt bekymret pga opticus nevritt, som jo er en sterk indikasjon på MS. Nevrologen min har henvist meg til EMG for å utelukke andre tilstander. Får ikke det før i slutten av november. Tenker også på ALS (følelse av svake muskler i beina samt leamus ulike steder på kroppen. Kan ALS utelukkes basert på de funnene og undersøkelsene som er gjort i så fall? Eller kan det være revmatisk? Lurer også på om det kan være isjias/prolaps. MR viste en skiveutglidning/skjevhet i bedre del av ryggen. Har også smerter i høyre skulder, samt prikking i fingrene. Kan også våkne av at hånden har sovnet. Smerter i skulderen har jeg hatt problemer med etter at jeg fikk en skade (brist i senefeste) for ca 5 år siden. Ble bedre av trening,- men pga alle symptomer, bekymring osv, har jeg uker vært flink til å trene det siste halvåret.
Tar mye krefter å gå rundt og tenke på dette. 3 barn og full jobb gjør at jeg blir sliten. Har energi, så er ikke fatigue slik jeg har oppfattet at ofte er et symptom på MS.
Takknemlig for tilbakemelding.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 26. oktober 2019, klokken 13:13

 Hei.


Takk for spørsmål.


Forstår godt bekymringene dine. En del av plagene du har er, som du fint legger fram, i noen situasjoner, symptomer p? nevrologiske tilstander, derav noen mer alvorlige, som MS og ALS.


Skal begynne med å betrygge deg ved ? si: Ut i fra ditt symptomsbilde, har du ikke MS, og ikke heller ALS. Forsøker å forklare videre:


Opticusnevritt kan være første isolert tegn på at et person KAN, MEN MÅ IKKE NØDVENDIGVIS utvike MS en gang senere i livet (vi snakker titalls år). Nye studier viser at pasientene med opticusnevritt og normal MR har redusert sjanse til å utvikle MS etter 15 års oppfølging.


Det er derfor viktig at en regelmessig og langsiktig oppfølgingsplan hos fastlege / nevrolog skal lages. Du tilhører klasse pasienter med minste risiko for å utvikle MS en gang i livet og du har den ikke nå. Noen ikke typiske symptomer, mangel av andre (tretthet), som du beskriver, med negativ MR utelukker MS per i dag.


Opticusnevritt kan oppstå ved press på nerven fra utposninger på blodkar eller svulster langs nerven. Når MR og MR kontrast er negative, er disse utelukket. Noen infeksjoner og medikamenter kan gi opticusnevritt, alltid tosidig og samtidig. Da utelukker vi demogså. Autoimmune sykdommer kan forårsake det også, oftest tosidig, dem også. Eller kan den, OFTEST, oppstå rett og slett uten at leger kan påvise en konkrett årsak.


ALS har du ikke heller. 


ALS er en sykdom av motoriske nevroner. Det betyr nervene som styrer muskel aktivitet og, som følge, bevegelsen. Den påvirker aldri de såkalte sensoriske nevroner, som er ansvarlige for følsomhet. Dermed, nummenhet, områder som "sovner", prikninger er IKKE tegn til ALS. 


Du nevner at du kjenner på leamus i forskjellige områder i kroppen og at du har en tendens til muskelsvakhet. Her har du selv en god argument MOT ALS. I alle ALS tilfellene, først krymper musklene på en tydelig, synlig måte, som du ikke trenger å måle i det hele tatt for å være sikker. Det er snak om betydelig krymping. I perioden denne krympingen foregår, lamelse av den kroppsdelen instalerer seg gradvis. Pasientene kommer først i en fase der muskelne er blitt meget tynne, når de knapt kan bruke den kroppsdelen det gjelder, ihvertfal ikke gå eller stå på involvert bein. Bare når denne fasen er nådd, kan da noen av pasientene oppleve leamus begrenset til de krympede musklene, ikke utenomDette er hovedtrekket som skiller med sikkerhet leamus i ALS fra leamus utenom.


Plagene som du beskriver i arm og skulder kan være godt forklart av den skulderskaden som du nevner.


Symptomene i bein stemmer mest sannsynlig med en type ischias affeksjon, som er ofte forbundet med skive utglidninger, som su nevner å ha fått påvist.


Begge, arm / skulder og bein problematikken kan forsøkes å løses via fysioterapi behandling. Ved manglende effekt, en videre utredning av mulighet for ortopedisk behandling i skulder og / eller nevrokirurgisk i ryggen kan tas opp med fastlege.


Diffuse plager i kroppen ellers, som leamus som flytter på seg, kan oppstå ved mangel / overskudd i mineraler / vitaminer; ellers har den som hyppigst årsak angst. Jeg kan forstå, ut i fra din tankegang, at du er nok så engstelig på grunn av tanker om sannsynlighet for alvorlig sykdom. Det er en kjent fenomen at når vi, alle, blir redd for en sykdom, kjenner ekstra på kropp og sinn og opplever plager som ellers vi ikke hadde kjent. Helseangst er sunn i den mengden som ikke lar oss gå forbi plager som kan påvirke betydelig liv og helse. Det er viktig å ikke komme over denne grensen. I tilfelle det skjer, kan en ta problemmet opp med egen lege eller psykolog. Samtaler og tømming av bekymringer er ofte nok, hvis begynt før ting baller seg på. 


OPPSUMMERT:



  • Du har ikke MS eller ALS.

  • Opticusnevritt kan være en enestående sykdom, med ikke nødvendigvis påvisbar årsak.

  • Oppfølgingsplan er viktig, for å utelukke utvikling av MS senere i livet. Sannsynligheten er liten, minst de neste 15 årene.

  • Skulder / arm plager kan stemme fra gammel skade.

  • Bein plager kan stemme med ischias syndrom ved skiveutglidning.

  • Diffus leamus kan komme av mangel / overskudd av mineraler / vitaminer eller av angst.

  • Forslag til løsninger for hvert problem er formulert i teksten over.


Håper du finner svar på de fleste av dine bekymringer. Er noe fortsatt uklart, hjertelig velkommen med supplerende spørsmål.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon