Overvekt ene og alene kan gi nyresvikt

Innsendt spørsmål

­­Mitt barnebarn hadde for 3-4 år siden dårlig nyrefunksjon og måtte fjerne den ene nyren, den andre fungerte slik at han fikk beholde denne. Etter fjerningen av nyren har han til og med i fjor gått til årlig kontroll.

Han er nå 10 år og har inntil 6-7mnd siden hatt normal kroppsbygning og vekt, men har nå i løpet av de siste månedene lagt ganske meget på seg og begynt å bli tykk og overvektig.

Mitt spørsmål er om hvordan dette vil kunne innvirke på nyrefunksjonen på hans gjenværende nyre, vil dette kunne få noen helsemessige innvirkninger på denne foruten de øvrige alminnelige virkninger av overvekt ?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 10. august 2014, klokken 20:55

Fotolia 33240490 xs kopi


OVERVEKTIG NEI? Mange foreldre må legge større innsats i å innse egen overvekt og dermed forhindre barnets overvekt og de forferdelige konsekvensene det kan få for hele barnets liv. Barn arver livsstil like mye som gener. Man bør ikke forvente mer av barna sine enn av seg selv. Innskriveren av dette spørsmålet får en sterk oppfordring å bringe med seg til barnets foreldre og skal gjerne bidre selv også.
Nyresvikt er vanligere hos overvektige


Overvekt er dessverre en selvstendig risikofaktor for nyresvikt. Det betyr at man trenger kun overvekte og ingen andre risikofaktorer i tillegg for å få nyresvikt. Hadde man trengt andre risikofaktorer i tillegg kunne man lett kommet i tvil om det virkelig var overvekten eller om det var f eks blodtrykket, kolesterolet, røykingen eller diabetesen etc som var viktigste årsaken. Men, det man altså har funnet ut er at overvekt ene og alene kan gi nyresvikt.


Vekt over 25 KMI er overvekt (kroppsmasseindeks/body mass index).


Vi snakker ikke om lett nyresvikt som bare ses på blodprøve, men nyresvikt som kan kreve nyretransplantasjon eller dialyse.


I tillegg gir jo overvekt høyere risiko for både høyt blodtrykk og diabetes og disse er begge tilstander som øker risikoen for nyresvikt.


Årsaksmekanismene forsøker man nå å finne ut av, men man vet så langt at overvekt fører til betennelser, stress, celleskader (oksidativt stress) og dårlig funksjon til på blodårekledningen (endotel dysfunksjon).


Forsøk å finne ut om det kan være noe som bidrar til hans inaktivitet. Er det noe som hindrer ham fra å være sosial? Avdekker helsesjekken en astma? Lavt stoffskifte? Dårlig hørsel? Har han vondter? Er det noe som gjør at han blir ufrivillig passivisert? Kan det være psykiske årsaker til det? Hvordan er det med dere andre i familien? Unnskyld at jeg beveger meg på et potensielt sårende tema, men er dere overvektige (først og fremst foreldrene)? I så fall må de(re) trekke byrden sammen med ham. Dere må innse og innrømme egen overvekt og gjøre noe med den sammen med den stakkars gutten. Dere kan gjøre en forskjell for livet hans. Dere kan ikke forvente mer av ham enn av dere selv. Han har arvet deres holdninger og vaner. Det inkluderer både kaloriinntak og -forbruk (fysisk aktivitet). Dere får unnskylde om jeg tråkker noen på tærne, men jeg har ingen kjennskap til dere. Det er en kjennsgjerning at mange ikke vet de er overvektige. 


Konklusjon:  • Han må på helsesjekk.

  • Vektoppgangen må snus

  • Alle må hjelpe til


Kilde: http://tidsskriftet.no/article/1351223/

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon