Panikkangst om somatisering

Innsendt spørsmål

­­Jeg har i et par måneder vært plaget med sviende, skarpe, stikkende og ilende smerter i skulder, kragebein, nakke, øverste del av ryggen, hals og noe smerter ved ribbeina og mellomgulvet. Det skal også sies at jeg har vært plaget med angst og små panikkanfall siden mars i år. Jeg kan tenke meg at smertene skyldes høye skuldre og muskler som har vært spent litt for lenge Likevel klarer jeg ikke å legge vekk tanken på at det kan være noe mer alvorlig. Ved slike smerter på overkroppen blir jeg fort stressa over at det kan være noe mer alvorlig, som for eksempel sykdom i hjerte og kar. Tror du jeg trenger å bekymre meg for dette? Jeg har også en del ekstraslag som jeg kjenner veldig tydelig, men de etterfølges aldri av svimmelhet eller slikt, er kun veldig ubehagelig da jeg skvetter skikkelig til. Tok også flere EKG i startet av min angst, og de var helt normale. Legen har også lyttet på hjertet mitt et par ganger og det hørtes også helt friskt ut. Likevel klarer jeg ikke helt å slå meg til ro med det, spesielt når man leser så mye forskjellig på nettet. Er redd for at det kan være noe med blodårene mine, til tross for at jeg er veldig ung. Har forsåvidt ingen i familien som har gått bort tidlig på grunn av hjertesykdom. Oldemor levde til hun var over 90 med angina pectoris og oldefar døde av hjerteinfarkt når han var over 80 år. Har to tilfeller med medfødt hjertesykdom i familien, men det har jeg vel egentlig fått bekreftet at jeg ikke har. Regner vel egentlig heller ikke med at jeg har medfødt forhøyet kolesterol, da ingen i familien min har det, men tankene mine faller likevel på dette med blodårer. Jeg har også til tider (oftere før) hatt følelsen av at noen sitter på brystet mitt eller at det er et stramt bånd rundt brystet, og at det presser opp i halsen min, men dette skyldes vel angsten? Pulsen min er høy til tider, men i det jeg slapper ordentlig av tror jeg den ligger på normalen.

Som du kanskje skjønner så leser jeg litt for mye på nettet, så spørsmålet mitt er egentlig bare om noe av det jeg sier i det hele tatt høres bekymringsverdig ut? Trenger egentlig bare å høre en profesjonell sine tanker slik at jeg forhåpentligvis kan legge dette i fra meg en gang for alle. Har gått til både massør, fysioterapeut og kiropraktor med smertene mine, men det har liksom ikke funket, så det er vel også noe som spiller med i hvorfor jeg begynner å tro at det kan være noe annet.

Skal sies at min mormor og min oldemor fikk påvist fibromyalgi. Kan det være dette? Tidligere år har jeg slitt mye med verkende smerter i beina, men det får jeg ikke lenger. Nå er det smerter i overkroppen jeg sliter mest med. Får også en del hodepine når smertene i nakken står på som verst.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 31. desember 2019, klokken 13:40

 NB Dette spørsmålet er dobbelt innsendt (se referansenr 547163 også). Du vil derfor få tilbake pengene for det ene spørsmålet)


 


Hei.


Takk for spørsmål.


Forstår dine bekymringer, men jeg må bare betrygge deg og svare på ditt hovedspørsmål: Ingenting av det du sier høres bekymringsverdig ut.


Som du fint forteller selv, har du ingen familie historikk av alvorlig, tidlig hjerte-kar sykdom. Klinisk undersøkelse, EKG har vært tatt og ikke vist noe galt, medfødt hjertefeil har vært utelukket.


Alvorlig hjerte-kar sykdom og medfødt hjertefeil kan ikke gå forbi uten å merkes, hverken ved klinisk undersøkelse, heller på EKG. Og symptomene er helt anerledes, mye alvorligere, med betydelig funksjonshemming. Forhøyet kolesterol gir ingen plager i seg selv. Når den er forhøyet over mange (ti)år, kan den føre til karsykdom som også kan ta lang tid før en kjenner på det i det hele tatt.


Alle plagene som du beskriver kan godt stemme med fysisk opplevelse av angst. Når en person er engstelig, betyr bokstavelig tatt at den personen opplever en form for frykt, ofte uforklarelig. Uansett type redsel, utløser den i kroppen en type "kjemp og løp" reaksjon, utviklet i meneskets utvikling over titalls årtusener, når det levde som jeger i naturen og farene var mange og uforutsigbare. I denne tilstanden, løser seg ut i blodstrømmen forskjellige stoff som gjør kroppen bedre egnet til å kjempe mot en trusel. Trusel som, i angst pasienter, er, som regel, ikke ekte, men oppleves slik.


Da blir blant annet musklene stive og stramme, særlig i overkroppen. Stivhet i nakke muskler, over tid, fører ofte til hodeverk.


De stoffene utløst under samme forhold hever pulsen og kan, ofte, gi ekstraslag of hjertebank, uten at dette er tegn til noe fysisk sykdom heller. Som du selv beskriver, når en klarer å slappe av, kommer hjerterytmen tilbake til normalen.


I sitt helhet, symptomsbildet som du beskriver passer akuratt med de fysiske endringene opplevd i angst.


Fysioterapi, massasje, kiropraktikk kan hjelpe litt, kan lindre plagene inn i mellom, men løser ikke problemet.


Mitt råd er å forsøke å finne hjelp for bedre mestring av angsten. Du forteller at du tar medisin mot denne, som tydeligvis ikke har tilfredsstillende effekt. Det kan være at andre typer medikamenter mot angst passer deg bedre. Det kan også være at medisiner ikke har ønsket effekt og at du kan ha bedre effekt av psykoterapi behandling: samtaleterapi, veiledning rettet mot mestring teknikker.


Du bør ta kontakt med egen lege og finne sammen veien til den formen behandling som passer deg best. Som sagt før, det er ikke noe bekymringsverdig i selve symptomene. Men å leve med den angsten og med frykten for alt en kjenner i kroppen, er plagsomt i seg selv. Derfor synes jeg det er viktig å finne en løsning.


Som enkelt livsstil råd, anbefaler jeg deg å forsøke å fylle så lange som mulig deler av tiden din med aktiviteter som gir deg glede og som du opplever som meningsfulle. Uansett hva dette skal være. Avslapning, gjennom trivelige aktiviteter, hvis mulig i frisk luft, kan bidra mot bedre angst mestring. Å unngå ekstra belastning i hverdagen og bruk av stimulerende midler (kaffee, røyk, alkohol), hjelper også.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon