Plutselig utmattelse

Innsendt spørsmål

­Jeg lurer på hva som kan feile meg, om det er ms eller noe helt annet. Jeg er helt utmattet og har vært det mer eller mindre siden juli. De har funnet arr i hjernen på mr, venter på time hos nevrolog. Alle vanlige blodprøver er tipp topp. Alt startet da jeg kollapset i juli og ble innlagt på sykehus. Før jeg ble syk var jeg veldig aktiv, rastløs og full av energi, alltid vært det. Jobbet, trente flere ganger i uka, gikk lange turer i skogen hver helg. Nå orker jeg ingenting. Når jeg tenker etter, så har jeg vært veldig sliten de siste 2 år. Men jeg har ignorert det og bare fortsatt som før. Ellers startet det hele med uklart syn/tåkesyn og kraftig hodepine. Og svimmelhet og tretthet. Klarte ikke se på skjermer, lys eller høre høye lyder. Måtte sove etter jobb, noe jeg aldri har gjort. Og sov uansett like hardt på natta, men like trøtt da jeg sto opp. Dette ble bare verre å verre, men jeg gikk ikke til lege og var på jobb som vanlig. Tilslutt våknet jeg en morgen og var helt skjelven i kroppen (innvendig) klarte ikke løfte armer og bein. Var ekstremt kvalm og svimmel. Ble liggende i nesten 3 dager uten å orke mat eller noe. Da jeg ble lagt inn, hadde jeg veldig lav puls og blodtrykk og var dehydrert. Men de fant ikke noe galt. Er fortsatt sykemeldt. Dette var i midten av juli og begynner å lure på når jeg skal bli frisk? Jeg har noen få bra dager innimellom, men orker ikke trene mer eller være sosial som før. Kan legge til at jeg har veldig vonde og hovne i lymfeknuter,er veldig klossete/slipphendt, "prikking" i hender/nummen, mye uvanlig hodepine,"bomull i hode" og øresu, smerter i kjeven. Hadde også en fæl nattesvette en periode og sov nesten ikke på mange uker. Men dette er helt borte nå. Nå sover jeg tungt og kommer meg nesten ikke ut av senga. Jeg føler meg veldig syk, men legen min tar meg ikke på alvor. Og kjenner meg heller ikke fra før.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 31. oktober 2015, klokken 23:10

Det er nok mange i din situasjon som føler at de ikke blir tatt på alvor, men saken er nok mer den at legen ikke vet hva han/hun skal gjøre. Eller mer konkret; har ikke tilfredsstillende svar for øyeblikket. Men du er nå til utredning. Nå må man først se om dette arret kan representere en forklaring til symptomene dine. Om jeg ble tvunget til å mene noe om utfallet av det så "frykter" jeg at forklaringen ikke ligger i dette MR-funnet. Noe forbehold må man selvsagt ta siden du har hatt synsforstyrrelser og "arr" på MR, men samlet sett synes jeg dette minner aller mest om en utbrenthet som vil rette seg etter 9-12 måneder til nesten utgangspunktet. Mange henter seg ikke helt inn på den tiden.


Det ville antakelig hjulpet å lese den MR-besvarelsen ordrett. Det arret må ligge en plass i hjernen som svarer til det stedet du har symptomer ute i kroppen. Og dette er ikke nok for en MS-diagnose. Du må ha flere hendelser, med mellomrom i tid, og de stedene du får symptomer fra skal ikke ha samme kontrollområde i hjernen. Det gir deg ikke noe mer om jeg går i detalj på den biten akkurat nå.


ME er en annen potensiell diagnose, men for å kunne sette en diagnose som dette må tilstanden ha vart i seks måneder først, i tillegg til at alle andre mer sannsynlige forklaringer må utelukkes.


Fukudakriteriene benyttes i stor grad fortsatt i Norge idag. Mange ME-pasienter er frustrerte over dette. De til enhver tid gjeldende retningslinjer for ME er å lese på Hesedirektoratets nettsider:


Fukudakriteriene • Hovedkriteret: Utmattelse (alle underpunkter må være oppfylt)

  • Vart 6 måneder eller lenger

  • Vedvarende eller tilbakevendende

  • Klart oppstartstidspunkt (ulykke, sykdom, overbelastning…)

  • Reduserer deltakelse i aktivitet (f eks sykmelding, klarer ikke reise på trening/sosiale aktiviteter etc som tidligere)

  • Bedres ikke av hvile

  • Utmattelsen er ikke opplagt et resultat av en pågående anstrengelse (da forventer man i så fall at utmattelsen skal avta når den pågående anstrengelsen avtar; og da er det ikke ME man har) • Tilleggskriterier (minst fire av dem må være oppfylt):


  • Svekket korttidshukommelse og/eller konsentrasjon som reduserer aktivitetsdeltakelse

  • Sår hals

  • Ømme lymfeknuter

  • Muskelsmerter

  • Smerter i flere ledd

  • Nyoppstått hodepine

  • Manglende følelse av å være uthvilt etter søvn

  • Forverret sykdomsfølelse i minst 24 timer etter anstrengelse
Mange som ikke har ME kan kjenne seg igjen i mange av disse symptoene. De med fibromyalgi, angst, depresjon, utbrenthet, lavt stoffskifte og over 150 andre lidelser.
Ms symptomer
Det er altså nesten ingen begrensninger på hva for symptomer en MS kan gi. Som nevnt over er sannsynligheten liten for at det er dette det er snakk om. ME og 170 andre lidelser må tas i betraktning. Den eneste tråden dere har fått å trekke i så langt er MR-funnet. Senere kan det være aktuelt å ta vevsprøver fra forskjellige deler av kroppen, mer bildediagnostikk, spesialblodprøver og prøver av ryggmargsvæsken dersom dette ikke bedrer seg. Noe mer konkret svar enn dette klarer jeg ikke å gi på dette tidspunktet...


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon