PSA-stigning etter prostatabehandling

Innsendt spørsmål

Hei 1
Jeg fjernet mit prostata i juni 2016. Hadde da en PSA po 0,002. I dag so har jeg en PSA po 0.036, den har steget po meg litt jevnt og trutt siden 2016.Prostatakreftforeninge har noe som heter likestilte som man kan prate med. Det har jeg gjort, dem sier til meg at det er ingenf fare Enda ? So da vil jeg sporre urologen om mine molniger er OK, og at likestilte persom har svaret meg riktig. Vil den fortsette og stige? og i so fall er det fare po ferde. Jeg er i den situasjonen at jeg bor i Thailand, og der motte jeg betale alt sammen selv., So nu hvisst mine molninger er hoye so mo jeg hjem for og fo behandling, da jeg ikke har rod til og betale for meg her nede lenge
Hoper nu po et enkelt greit og forstoerlig ssvar fra dere.
TUSEN TAKK
MVH

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 13. april 2019, klokken 20:11

PSA-stigning skal føre til henvisning til urolog. Urologen skal finne ut om det er et lokalt tilbakefall eller om noe har spredt seg. Jeg vet ikke hvor god greie de likestilte har på dette.


Hvor mye stigningen betyr avhenger av hvilken type operasjon du har fått. Det regnes ikke som tilbakefall før man har målt to verdier over 2,0 dersom det er stråleterapi du fikk. Dersom det var vanlig operasjon du fikk så regnes det som tilbakefall dersom to verdier har vært over 0,2.


Jeg vet ikke hvilket laboratorium de har brukt de som har analysert blodprøven din. Det er ikke vanlig å bruke så mange desimaler. Du må skrive benevningen bak tallverdien også. Det vanligste er å bruke ng/ml og bare én desimal.


Dersom det er ng/ml tallverdiene dine er så er ikke verdiene høye nok til at det kan defineres som tilbakefall.


Vær og klar over at tilbakefall i blodprøve ikke er ensbetydende med spredning. Nå har det gått nesten 3 år siden du be operert, og selv om du hadde hatt verdier så høye at dem kunne blitt definert som tilbakefall (hvor høye verdiene må være avhenger som nevnt av operasjonstypen) så vil tilbakefall som inntreffer etter 3 år med 80% sannsynlighet kun være et lokalt tilbakefall. Kommer høy nok stigning før det har gått ett år siden kirurgisk operasjon så er det 80% sannsynlighet for spredning, gitt visse tilleggskriterier (rask doblingstid og en viss alvorlighetsgrad av krefttypen m.m.).


Som du skjønner kan det altså være litt komplisert å tolke sannsynlighet for om tilbakefall på blodprøve skyldes oppbluss lokalt eller spredning. Det er og vanskelig å råde deg til noe konkret da jeg ikke forstår meg helt på tallverdiene du presenterer. Har du benevnelsen etter tallverdiene kunne jeg sagt noe mer konkret, men helt generelt skal stigende verdier føre til henvisning til urolog, så tar urologen og avgjør hva som gjøres videre. Dersom dune verdier er i ng/ml har du i praksis verdi lavere enn 0,1 ng/ml, hvilket er det samme som uoppdagelige verdier. Får du verdier over 0,1 i Norge henvises du urolog.


Konklusjon: Ved lavere verdier enn 0,1 ng/ml kontinueres det med halvårige målinger av PSA hos fastlegen, uansett om du er operert med kniv eller stråling. Ved høyere verdier skal du til urolog. Hvor lang tid det tar før man får tilbakefall på blodprøve avgjør sannsynligheten for om tilbakefallet sannsynligvis er lokalt eller skyldes spredning.


Lenke: Helsedirektoratet

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon