Pulserende brystsmerter i hvile

Innsendt spørsmål

­I løpet av de siste 2-3 mnd. har jeg hatt vondt i brystet, på venstre side. Rett under selve brystet. Smerten varierer fra at jeg nesten ikke merker det til at jeg klart merker det, men fremdeles ikke er så frykterlig vondt.

Smerten kommer pulserende og varer i 1-3 sec med allt fra 10 sec to 2 min mellomrom.

Jeg merker ikke dette når jeg er på jobb eller er fysisk aktiv og det ser ut som om jeg bare får det når jeg sitter i mere enn 2 timer.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 02. mai 2011, klokken 21:56

Brystsmerter som skyldes hjertesykdom oppstår i begynnelsen ved aktivitet, deretter til og med i hvile


Med tanke på hjertesykdom er det fint at du ikke kjenner ubehaget under fysisk aktivitet. Brystsmerter som skyldes hjertesykdom (tette blodårer til hjertet) føles i begynnelsen kun ved sterk fysisk eller psykisk belastning. Deretter, etter hvert som blodåren tetter seg mer og mer skal det stadig mindre belastning til (fysisk eller psykisk) før brystsmertene oppstår. Til slutt blir blodåren så tett at man får brystsmerter til og med i hvile.


Brystsmerter som skyldes hjertesykdom er klemmende


Brystsmerter som skyldes hjertesykdom beskrives som intense kramper. Knipende, klemmende eller snørende er begreper som ofte går igjen fra pasientene. Smertene oppstår når hjertet belastes (psykisk eller fysisk). Dersom det er snakk om angina (hjertekrampe, dvs ikke helt tett blodåre) avtar smerten når belastningen avtar; senest innen en halv time; ofte mye før. Dersom det er snakk om hjerteinfarkt (blodåre som er gått helt tett og stanset blodforsyningen til hjertemuskelen som da dør; koldbrann) går enten ikke smerten over i det hele tatt eller den bruker lenger enn en halvtime på å gå over.

Smerter som kan likne på dette, men som ikke skyldes hjertesykdom, er halsbrann (magesyre) og betennelse i brusken i ribbena. Halsbrann er magesyre som strømmer opp fra magen og opp i spiserøret etter måltider eller ved tunge løft, eventuelt når du legger deg flatt. Egentlig sitter det en lukkemuskel mellom magen og spiserøret som skal hindre dette, men noen har en for svak lukkemuskel, eller inntar visse matvarer og drikkevarer kan gjøre muskelen slakkere (sjokolade, viner, oster) eller vedkommende har kanskje en tykk mage, benytter stramme belter eller har for vane å løfte for tungt (alle disse tilstandene øker trykket i buken og tvinger magesyren opp i spiserøret).


Det finnes ellers en rekke andre årsaker til brystsmerter:  • Betennelse i vener i huden: Du ville ikke da hatt vondt bare i hvile. Dessuten ville huden vært rød og øm og ta på i området hvor du har vondt.

 • Muskelstrekk: Vil være konstante og ikke bare ved hvile,men ved mindre grader av strekkskader kjenner man det først og fremst i ro, mens plagene ignoreres når man er i aktivitet eller er opptatt med noe annet. Trykk fingre mellom ribbeina, der hvor musklene ligger, og kjenn etter om dette øker plagene. I så fall er det musklene i dette området som er skylden. Det kan også være selve brystmuskelen. I så fall kjenner du ubehag når du kjenner på den. Behandling er hvile, betennelsesdempende og/eller fysikalsk behandling. En vikig del av behandlingen består også i å prøve å avsløre hvorfor du har fått betent brystmuskulatur. Er dt overtrening, plutselig trening uten tilstrekkelig oppvarming, eller er det stress (anstreng pusting)?

 • Skulderplager: Dette kan kjennes som smerter i brystregionen. Slimposebetennelse eller trange forhold i skulderleddet. Kjenner du smerter i skulderen i tillegg kan mistanken falle på dette. Da du ikke nevner noe om skulderen regner jeg med at vi kan se bort fra skulderen.

 • Nakkeprolaps: Du vil da ha smerter i nake og arm i tillegg til smerter i brystet

 • TOS: Thoracic outlet syndrome. Armen er ofte hoven og vond, i tillegg til eventuelt brystsmerter. Syndromet skyldes blodårer som er i klem mellom ribbeina.

 • Helvetesild. En virusbetennelse som har blemmer. Dette kan du utelukke. Du ville sett utslettet (blemmene) og dessuten hatt konstante smerter.

 • Betennelse i hjerteposen: Du ville vært allment påvirket og hatt konstante brystsmerter.

 • Emfysem: Betyr at lungeblærene er utvidet. Enten arvelig og/eller på grunn av mangeårig røyking. Du ville hatt tungpust i tillegg og er for ung til å ha rukket å utvikle sykdommen.

 • Hjerteklaffsykdom: Du ville merket dette ved aktivitet først og fremst, akkurat som angina og hjerteinfarkt.

 • Betennelse av hjertemuskelen: Allmenntilstanden vil være påvirket og du ville hatt redusert fysisk prestasjonsnivå og dessuten merket det først og fremst ved aktivitet.

 • Lungesykdom: Lungebetennelse (feber og tingpust), blodpropp i lungem (akutt tungpust og hoste, eventuelt med blod i spyttet. Tykk, rød og vond legg; siden blodproppen kommer herfra), lungekreft (kraftig uforklarlig vekttap, redusert allmenntilstand, tungpust, høy alder og mangeårig røyking).

 • Spiserørssykdom: Kreft (redusert allmenntilstand, vekttap, svelgvansker, svelgvondt).

 • Magesykdom: Gallesten eller galleblære/-gangsykdom: Her vil smertene stråle fra høyre side av brytet og bak til høyre skulder, mens dine plager er på venstre side. Bukspyttkjertelbetennelse: Svært smertefullt, og ikke i perioder og ikke bare i ro. Magesår: gnagende, isende smerter, også om natten, og ikke bare ved hvile. Lindres noe ved matinntak eller drikke.


Det er altså en rekke alvorlige plager som kan utelukkes. Skulle du føle smertene oppstår ved belastning, enten den er fysisk eller psykisk, og avtar ved hvile, må du kontakte legen din for undersøkelse. Dersom du opplever tungpust eller redusert fysisk prestasjonsevne, må du få legen din til å undersøke deg. Viktigheten av dette øker om du har andre sykdommer i tillegg, om du røyker, er svært overvektig eller har flere i familien din som har opplevd hjertesykdom tidlig i livet sitt.


Du har ikke brukket eller bristet et ribben i din tid? Dette kan hos noen gi ubehag av den typen du beskriver, og det i flere tiår etterpå. Har du forsøkt betennelsesdempende? Dersom dette er betennelse i brusk (pga overbelastning eller et slag for eksempel) vil ubehaget avta med dette. Slike tilstander går over av seg selv og kalles Tietzes syndrom og er beskrevet annet sted i denne tjenesten (tidligere spørsmål). Det vanligste er midlertid muskelspenninger som følge av stress. Spenningen kan sitte i musklene mellom ribbeina og musklene er i såfall ømme og ta på. Kjenn etter ved å trykke bestemt, og holde trykket en stund, med fingre mellom ribbeina i om rådet du har vondt. Oppstår smertene du skriver om har du løsningen der. Da ville jeg benyttet fysioterapeut eller naprapat for å få behandlet dette. Ikke minst må du tenke gjennom hvorfor du er anspent. Muskelspenningen kan også sitte et helt annet sted enn i musklene mellom ribbeina. Det kan for eksempel dreie seg om en muskelknute bak kravebeinet eller ved skulderbladet etc. Dette bør utredes ved undersøkelse av fastlege eller fysioterapeut, kanskje aller helst en naprapat. Muskelknutene er imidlertid også skapt av stress, eventuelt feil eller ensidig belastning, slik at årsaken må finnes og elimineres. Hvis ikke må du stadig returnere for nye behandlinger, hvilket blir dyrt i lengden.


Sammendrag


Kjenner du deg igjen i noen av de korte symptombeskrivelsene for alvorlige sykdomstilstander så må du ikke vente med å ta kontakt med lege. Ellers høre dette mest ut som muskelspenninger, muskelknuter, eventuelt betennelse i brusk eller en reaksjon etter tidligere skade (brist/brudd ribbein, selv for mange år tilbake). Spesielt om du føler at "smerten"/ubehaget varierer med pusten tror jeg dette dreier seg om musklene mellom ribbeina eller selve ribbeinet/ribbeinsbrusken. Da blir løsningen betennelsesdempende eller fysikalsk behandling (fysioterapeut eller naprapat).


Spiseroersbrokket Noen plages med mellomgulvsbrokk og får magesyre i spiserøret når de ligger flatt, bruker trange belter eller når de spiser eller drikker spesielle produkter.
 


Sure oppstoet 1 edited 2 Løsningen blir i så fall å bygge opp sengen slik at magesyren ikke renner opp i spiserøret hele natten gjennom. Det er nemlig dette som svekker slimhinnen i spiserøret mest. Mange tar tabletter og spiser riktig, men glemmer dette med å bygge opp sengen. Vinningen på dagtid går derfor opp i spi
Tietzes syndrom Tietzes syndrom er en betennelse i brusken (blått) som danner overgangen mellom ribbeina og brystbeinet. Mellom ribbeina ligger muskler. Det kan veldig godt tenkes at det også er disse som er årsaken til dine plager.


 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon