Rabiesfrykt etter lokale symptomer etter bitt av flaggermus i Asia

Innsendt spørsmål

For 2 uker siden da jeg var på ferie i Asia en kveld så kjente jeg et stikk i armen (eller noe lignende). Jeg gikk under et større tre og det var mørkt og jeg så ingenting. Det skjedde så fort. Jeg gikk til sykehus der, men de mente det ikke var noe. Kanskje litt hevelse.

Var noe kvalm dagen etterpå. I ettertid har jeg kanskje vært litt slapp. Områder med mye aircondition har gjort meg uvel. Av og til føler jeg at det er noe som ikke stemmer, at jeg ikke er 100% frisk. Jeg er nesten aldri syk ellers og ofte blir jeg ikke særlig syk heller så jeg er usikker på om det bare er psykisk. Har ikke hatt noe feber enda tror jeg. Kanskje dagen etter hendelsen. Jeg trener mye generelt og er i god fysisk form. Jeg har ikke trent "skikkelig" siden hendelsen da før i går, og da kjente jeg meg merkelig slapp på slutten på treningssenteret. Jeg gjorde styrketrening for armer. Og på de 3 settene med armhevinger føltes det merkelig, tung pust.

I dag gikk jeg til legevakt i Norge. Jeg googlet litt og sannsynligvis stresser jeg meg selv opp, men jeg vil være helt sikker på at det ikke er noe farlig. Jeg spurte om jeg kan ha blitt smittet av rabies. Jeg er veldig usikker fordi det ble aldri funnet noe synlig stikk på området. Jeg lurer på om det kan ha vært et flaggermusbitt. Jeg leste at dem ikke er synlige (eller er jeg på villspor?). Tok blodprøve, sjekket blodtrykk og kroppstemperatur, helt frisk.

Men jeg må bare spørre. Er det da helt sikkert at jeg ikke ble smittet av rabies? Selv hvis blodprøven ikke viste noe? I dag føler jeg ubehag i den armen. Kanskje pga gangsperre fra treningssenteret i går, men det føles ekstra ut i den ene armen. Den føles litt skjelven, krampeaktig. Skulle blodprøven vist noe da i så fall?

Kan jeg ta noe behandling av noe slag i tilfelle? Legevakten fortalte meg at jeg ville fått utslett hvis det var tilfelle, men gjelder det også for flaggermusbitt som ikke synes? Jeg er veldig bekymret. Håper dere kan hjelpe meg.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 23. mars 2018, klokken 10:43

Du skriver dessverre ikke hvor i Asia du har vært. Da kunne vi sett mer nøyaktig hva risikoen er for smitte akkurat der du har vært, men generelt ser smitterisikokartet for rabies slik ut:


Smitte risikokart rabies


Når et dyr blir smittet av rabies sykner det inn og blir immobilisert og aggresivt. Oftest dreier rabiessmitte seg derfor om barn som tilnærmer seg et smittet dyr i skjul og i 99% av tilfellene er det en hund det er snakk om. Smitte via flaggermus og at den i tillegg skal ha vært flygedyktig, at du ikke skal ha sett den og attpåtil ha bitt deg er så altfor usannsynlig til å kunne frykte, men akkurat den biten er ikke så enkel å styre etter alltid.


Videre kan jeg betrygge deg med at dine symptomer fra fryktet/antatt bittsted (armsymptomene) kommer alt for tidlig til at dette kunne være rabiessymptomer. De starter på smittestedet tidligst 1 måned etter bittet/smitten. Derimot kan de komme veldig sent, opptil et år etter på, men vanligst er 1-3 måneder etter smitten. Et bitt på armen ville ikke brukt lenger tid enn antatt, dvs 1-3 måneder, da veien inn til sentralnervesystemet for virusene ikke er så altfor lang (både mengde virus og bittstedets avstand fra sentralnervesystemet bestemmer tiden fra smitte til symptomer). Og dette er symptomer som utvikler seg raskt! Innen senest en uke etter symptomene startet er man død.


En annen ting er den at dersom dine symptomer skulle skyldes rabies skulle det la seg påvise i prøve på det tidspunktet symptomene hadde begynt.


Jeg kan ikke overprøve de som undersøker deg i virkeligheten, men det høres svært riktig ut den konklusjonen de har trukket, dvs at du ikke kan ha blitt smittet med rabies. Ved den minste mistanke får man behandling.
 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon