Rar hjerterytme etter tobakk og fest

Innsendt spørsmål

Rar hjerterytme

Hei! Jeg var ute på lørdag å fikk i meg ganske mye alkohol, senere på kvelden sovnet jeg på baderoms gulvet (kjente jeg var trett å gadd ikke å gå til sofan helt enda) men da jeg hadde komt meg hjem, sovet og våknet dagen etterpå (søndag) merket jeg en merkelig endring i hjerterytmen min.
Hjertet dunker 3-4 ganger, tar pause (kjenner en oppbygningsfølelse i brystet) før det så dunker ekstra hardt den 4 eller 5 gangen.
Dette har nå vart siden søndags måren til i dag (tirsdag).
Er ikke helt sikker på om dette stemmer, men det føles som om det blir verre etter sigaretter eller snus.
Det skal også sies at jeg hadde mange fler sigaretter på søndags kveld en jeg pleier ellers i uken.
Har vert på legevakten en tur i går men det hadde roet seg til det var min tur, men begynte igjen en time senere. Nå har det pågått siden (men verst etter røyk). ToK EKG hos legen, men bare et par minutter mens det ikke var noen spesiell rytme.

Begynner å bli litt urolig for hva det kan være ettersom jeg har lest både om blodpropp i hjertet og i hjerne. Har også lest en del om hjerteinfarkt.

Sliter også med å sovne på kvelden pga den rare rytmen med de ekstra kraftige dunkene som forekommer etter "oppbygningen"

(har ikke noen form for smerter, men bare den ubehagelige følelsen når hjertet "bygger opp" til det kraftige dunket).

Beklager rotete post.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 01. november 2011, klokken 18:01

Hjertet slår ekstraslag når du blir stresset


Hjerteinfarkt utarter seg ikke på den måten du beskriver. Hjerteinfarkt, hos menn, gir brystsmerter, eventuelt også smerter i armen, ryggen, kjaken eller magen. Noen kaldsvetter. Smerte og angst kan forsterke både hjerteslag, smerter og eventuell tungpust.


Blodpropp i hjertet kan ende opp i hjernen. Det er sikkert dette du har lest. Blodpropp i hjertet dannes hos den som har atrieflimmer. Det er sannsynligvis ikke dette du har fått. Atrieflimmer betyr at forkamrene til hjertet slår uregelmessig i lange peroder eller konstant. Hos deg kjennes ett og annet slag sterkere etter det du kaller en oppbyggingsfase. Det som virkelig skjer er at hjertet dunker noen slag som normalt, la oss si tre slag, så kommer det fjerde slaget før det skal og det er dette fjerde slaget som er ekstraslaget. Du kjenner nesten ikke et slikt ekstraslag, men det neste slaget vil du kjenne, fordi det tar litt lenger tid enn vanlig før dette kommer. Hjertet har derfor rukket å fylle seg med mer blod enn det pleier og du vil oppleve hjerteslaget sterkere på grunn av dette.


Ekstraslagene slår slik:


dunk---dunk---dunk-dunk-------DUNK---dunk---dunk---dunk---dunk---dunk---dunk---dunk-dunk-------DUNK...etc


Legg merke til at etter et ekstraslag hoppes det neste forventede slaget over. Det neste der igjen kommer derimot til forventet tidspunkt og er et helt normalt slag foruten at det har fått tid til å fylle seg med mer blod. Derfor kjenner du dette slaget tydligere (beskrevet som "DUNK" over).


Atrieflimmer slår slik:


dunk---dunk-dunk-dunk-dunk-dunk--dunk--dunk----dunk-dunk-dunk-----dunk--dunk---


Som du ser er det ingen regelmessighet i slagene. De kommer hulter til bulter. Og det er ingen slag som er tydelig sterkere enn de andre. Pasienter som har atrieflimmer forteller at hjertet er urolig eller at de har harehjerte, mens de med ekstraslag gjerne sier de har ekstraslag eller hjertebank.


LES OGSÅ: Hvordan skiller jeg ufarlig hjertebank fra alvolig rytmeforstyrrelse?


Når det gjelder alkohol så utvider dette blodårene. Når blodårene er utvidet så synker blodtrykket og hjertet må derfor slå raskere for å opprettholde trykket. Alt som utvider blodårene, enten det er varme eller alkohol vil få hjertet til å slå raskere for å opprettholde blodtrykket. Alkoholen kan i tillegg gi redusert søvnlengde og/eller søvnkvalitet. Dette fører til stress. Dette, sammen med økt mengde tobakk (virker noe likt adrenalin) forklarer nok ekstraslagene dine.


Når bør man oppsøke lege for hjertebank?


Dersom du opplever tungpust, besvimelse, unormalt lav hjerterytme eller at hjertet raser avgårde skal du kontakte lege. Du skal også kontakte lege om du mistenker atrieflimmer. Dersom du er i tvil om noe må du også oppsøke lege.


Hva forårsaker ekstraslagene til hjertet?


Tobakk og stress er vanlige årsaker. I tillegg alle tilstander som øker adrenalinet i kroppen, det være seg stress (mangel på søvn, angst etc.) eller etter fysisk aktivitet. Tilstanden er svært vanlig, også hos unge (eksamensperioder!) og forekommer i helt friske hjerter. Når de kommer på legekontoret er det sjelden vi klarer å fange opp hjerterytmen fordi pasienten føler seg så trygg i de omgivelsene at adrenalinet (stresset) avtar. Når adrenalinet forsvinner, forsvinner også ekstraslagene. Dersom du etter dette svaret ikke føler deg beroliget foreslår jeg at du lager en avtale med legekontoret ditt slik at du får lov til å komme for EKG når du opplever ekstraslagene.


Skulle engstelsen for hva dette kan være fortsette og dere ikke lykkes med å fange opp rytmen på EKG på legekontoret kan fastlegen henvise deg til Holter-monitorering, hvilket betyr at du bærer EKG-elektrodene (ledningene) og en båndopptaker på deg i 24 timer. Dette blir sannsynligvis ikke nødvendig.


Hjertet er bare en muskel. Du har sikkert vært redd eller stått på startstreken i ditt liv. Husker du da at lårmusklene kan stå og dirre? De gjør ekstra sammentrekninger fordi kroppen står klar til flukt/start. Det er det samme som skjer med hjertet.


Sammendrag:


Du har ikke hjerteinfarkt og høyst sannsynlig ikke atrieflimmer heller. Ta kontakt med legen din om du allikevel mener hjerterytmen din kan minne om atrieflimmer. Slik du har beskrevet den dreier dette seg om klassiske og ufarlige ekstraslag på hjertet, såkalte ventrikulære ekstrasystoler (fork.: VES). Det skal ikke behandles. Fortsetter de bør du kartlegge hva som opprettholder stresset. Akkurat nå opprettholdes stresset sikkert blant annet av angsten for hva dette kan være. Selv om du kjenner ekstraslagene best når du er i ro (typisk på kveld, natt og morgen) så er de der hele tiden. Flere tusen ekstraslag må du regne med at du kan ha i døgnet og det er fullstendig ufarlig. Du vil sikkert kunne lese om de som benytter betablokker (f eks pranolol) mot ekstraslagene, men da ekstraslagene ikke er farlige eller reduserer din fysiske prestasjonsevne (de forsvinner dessuten ved aktivitet) behøver de ikke behandles. Betablokkere (blokkerere av adrenalinet) kan dessuten ha bivirkninger i form av mareritt, frysninger, for lav hjerterytme og ikke minst redusert fysisk prestasjonsevne. Hos enkelte også redusert evne til ereksjon.


Skulle du oppleve noen av symptomene beskrevet over, eller mistenke atrieflimmer må lege kontaktes.


Lag avtale med fastlegekontoret om at du kan komme uten timebestilling i perioder du har ekstraslag, men slik jeg oppfatter dette skulle det være helt unødvendig. Fortsetter det hender det man gjør det allikevel, rett og slett for å fange opp rytmen, vise, forklare og berolige. 


 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon