Reernæringssyndrom

Innsendt spørsmål

­Hei. Jeg fikk angst og depresjon i juli, og da ble mat lysten veldig dårlig. Og jeg spiste kun bittelitt mat om dagen, så jeg fikk såvidt i meg mat. Og var også dager jeg ikke spiste noen ting.
Og etter dette har jeg prøvd å spise litt mer, men har fortsatt dårlig matlyst så spiser lite fortsatt.
Og jeg leste om reernæring syndromet på nettet. Og dette skremte meg veldig mye. Og jeg er redd for at jeg kan være i risiko for å få reernæring syndromet nå siden jeg har spist veldig lite mat, og hatt dager jeg ikke har fått i meg mat.
Tok blodprøver hos fastlegen for ca 2 uker siden, og da var kalium 3,8, kalsium 2,39, natrium 140, magnesium 0,96 og fosfat 0,71.
Og jeg er redd for at jeg kan ha fått reernæring syndromet siden fosfat verdien min var på 0,71.
For er redd for at fosfat verdien min har vært mye lavere enn dette, og at jeg derfor allerede kan ha fått reernæring syndromet.

Er såå redd for dette her hele tiden og jeg veit ikke hva jeg skal gjøre for å vite om jeg har fått reernæring syndromet, eller om jeg kan få det når jeg begynner å spise som normalt igjen.
Jeg er rett og slett livredd!!

Og siden jeg ikke veit hvilke symptomer man får hvis man har reernæring syndromet så går jeg rundt å tror at jeg har fått det.

Kan du forklare meg om jeg har risiko for å utvikle reernæring syndromet?
Og hvilke symptomer man får hvis man har dette syndromet?

Hilsen veldig engstelig jente 29

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 30. september 2019, klokken 22:45

Referanseverdier kan variere med hvilket laboratorium legesenteret ditt benytter. Furst til eksempel, opererer med følgende verdier:


Kalium: 3,6-5

Kalsium: 2,15-2,51

Natrium: 137-145

Magnesium: 0.71-0.94. Ved så lite avvik som du har må man først gjenta prøven siden det er variasjoner både i kroppen vår og i instrumentene og reagensmidlene som benyttes.

Fosfat: 0.85-1,85, Her er det og nødvendig å gjenta prøven før man kan si at svaret er lavt og man bør og sammenlikne med hvilken verdi du har hatt tidligere, om det er målt. Som du kan lese i deres laboratoriehåndbok: "Lave verdier ved hyperparathyreoidisme, vitamin D-mangel, malabsorpsjon av fosfat pga fosfatbindende antacida, alkalose, tubulær nyreskade, alkoholisme. Analytten har imidlertid begrenset holdbarhet i romtemperatur, og prøver som blir sendt i posten på fredager kan få falsk forhøyet resultat." Dvs dersom nyreprøvene er normale, vitamin D er normal og du ikke misbruker alkohol er spørsmålet om du rett og slett kan ha avvikende verdi pga at du tar syrenøytraliserende, dvs reseptfrie produkter som Titralac eller Pepcid etc. Slike syrenøytraliserende inneholder dessuten Magnesium og kan da samtidig forklare den lette stigningen av Magnesium. Det hører imidlertid med, både hva angår Magnesium og Fosfat, å måle biskjoldbruskkjertelhormonet PTH. En trøst til deg kan være at Magnesium og kalium også skal være lave. Sukkeromsetningen forstyrres og du får hevelser i kroppen. Da flere av elektrolyttene (saltene) er normale er syndromet usannsynlig for ditt vedkommende. Derfor, mål heller PTH og vitamin D før dere mistenker dette usannsynlige syndromet.a


Dine verdier: kalium 3,8, kalsium 2,39, natrium 140, magnesium 0,96 og fosfat 0,71.


Lav fosfat kan som du beskriver, være del av det såkalte reeræringssyndromet, men  sannsynligheten for dette er hos deg virker svært lav. Det skjer hos krigsfanger, folk som har sultestreiket eller hs pasienter som har lidd av alvorlig spisevegringsforstyrrelse (inkludert kraftig vekttap!) som begynner å spise brått. Dersom fosfat er lav hos disse så må legen være oppmerksom.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon