A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to get property 'tags' of non-object

Filename: helpers/program_helper.php

Line Number: 756

Backtrace:

File: /kunder/onlinelege.no/www/application/helpers/program_helper.php
Line: 756
Function: _error_handler

File: /kunder/onlinelege.no/www/application/helpers/program_helper.php
Line: 726
Function: getViewQuestionsTags

File: /kunder/onlinelege.no/www/application/controllers/Welcome.php
Line: 73
Function: getRelatedQuestions

File: /kunder/onlinelege.no/www/index.php
Line: 315
Function: require_once

Risiko For å Utvikle Magekreft Av Magebetennelse-Onlinelege - Spør Legen Og Få Raske Og Grundige Svar

Status: Besvart

Du kan lese legens svar lenger ned på siden.

Ditt spørsmål

Sendt February, 05, 2021 17:30

Hei! Jeg ble diagnostisert med Cøliaki og pangastritt sommeren 2017. Siden har jeg levd glutenfritt og ikke hatt noen særlige plager. Men jeg tar fortsatt nexium (40 mg), fordi jeg har forstått det sånn at pangastritt er en kronisk sykdom...? Det må også nevnes at jeg har prøvd å slutte på nexium men fikk da store rebound-symptomer, som gjorde det vanskelig. Det jeg lurer på er hva de generelle anbefalningene rundt oppfølging av kronisk gastritt er? Bør jeg be om en kontrollgastroskopi nå 4 år etterpå, for å se om tilstanden min har bedret seg? Patologen fra sykehuset hvor jeg tok gastroskopien nevnte ingenting om dette i brevet til fastlegen i alle fall. Må også nevnes at jeg var h-pylori negativ. Jeg har lest litt og forstått det som at de fleste tilfellene av magekreft (som jeg er redd for) skyldes h-pylori bakterien. Men det står generelt lite om risikoen for at en h-pylori negativ gastritt skal utvikle seg til kreft...

Svar fra legen (Amit Rawat)
Sist endret 07 May 2021 klokken 04:09

De gjorde blant annet et studie på dette i Korea i 2017.  Der tok de og gastroskoperte over 10000 personer, hvor ingen av dem hadde symptomer på gastritt.  36,5% viste seg å ha asymptomatisk kronisk gastritt, hvorav noen få prosent av disse utviklet kreft i studiets observasjonsperiode. Jo mer uttalt gastritt (atrofi, dvs skadet og tapt slimhinne), desto mer sannsynlig var det at kreft kunne utvikles,og desto mer sannsynlig for at den utviklet seg raskere. Uten atrofi var sannsynligheten for å utvikle kreft bare 0.1%. Mild kronisk slimhinneskade ga sannsynlighet 1.6%,  5,2% for moderat slimhinneskade og 12% hos de med uttalt slimhinneatrofi.  Tiden det tok før de utviklet kreften var i snitt 4,5-8,5 år fra mild gastritt ble oppdaget.  2,5-8,5 år hos de med moderat atofisk gastritt og 2,5-7,5 år ca hos dre med alvorlig gastritt. Alder over 55 og alkoholmisbruk viste seg å bidra til kreftutvklingsrisiko. Det som var verdt å merke seg var at behandling av magesårbakterien ikke viste seg å reversere atrofiforandringene, dvs at slimhinnen ikke ble frisk etter å ha behandlet magesårbakterien. Og det er graden av slimhinneskade som er relatert til kreftutviklingsrisikoen.

Det er noe forskjell på gastrittene i skandinavere og koreanere. Her ser vi kreftutviklingsrisiko omkring 1%.

I Nederland fulgte de opp 92000 pasienter med forstadium til kreft i magen. I den studien var det bare 0.1% av de med atrofisk/kronisk gastritt som utviklet kreft.

Kreft utvikler seg minst fra atrofi, dvs "bare" kronisk gastritt med slimhinneskade. Neste steget kalles metaplasi og trinnet som er enda nærmere kreft kalles neoplasi. I Nederlandsstudien var det 0,25% av de med metaplasi som utviklet kreft. 0,6% av dem med mild til moderat alvorlig dysplasi og 6% av dem med alvorlig dysplasi. I denne studien viste mannlig kjønn og alder over 75 år å bidra til risikoen.

Dersom ikke dysplasi eller metaplasi er nevnt ligger du altså på den gode prosentsiden av risikoen for kreftutvikling. Dersom du unngår utløsende årsak vil du i teorien altså parkere sannsynligheten til dagens prosenttall, hvilket er svært lavt. Magesårbakterien er behandlet, men må testes for igjen om du får økende symptomer, for man kan smittes på nytt. Da er det ikke nok å ta en blodprøve for å lete etter antistiffer mot den, fordi du har nå fått antistoffer allerede som vilk påvises i mange år og kanskje livslangt etter magesårbakterien er behandlet. Det er derfor ny gastroskopi, pusteprøve (urea pusteprøve) eller avføringsprøve som gjelder.

 

Det er liten sannsynlighet for å finne forstadier til kreft (metaplasi/dysplasi) hos deg pga alder, kjønn og sikkert også pga du ikke er alkoholiker. Dersom du i tillegg unngår betennelsesdempende medisiner av typen NSAIDs, røyking og tester deg med gastroskopi ved symptomer så skal du være trygg. Det er derfor de ikke har satt deg opp på ny kontroll også, men mener at du skal henvises på nytt kun dersom nye eller økende symptomer.

 

mvh Pål Branæs

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250, -
Det er fullstendig anonymt

Fotolio

Send spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.