Rygg- og benplager i årevis. Løsningsforslag?

Innsendt spørsmål

­Hei
Jeg har en sammensatt lidelse av utmattelse og ryggplager. går nå på smerteklinikk på St.Olav i Trondheim til behandling.
Ryggplageme er så store og jeg sliter med å gå lengre, da det også er vondt nedover beina, spesielt på baksiden av lår og legger. Har en konstant brusing i beina, samt smerte nederst i korsrygg. På MR bilder vises to gamle slitasje prolapser, men som påstås å ikke ha betydning, da det er det muskulære som har fokus som hovedproblem. Likevel føles det som både blodåre samt nerver konstant er i klem, da det stikker og bruser, og jeg konstant hår i en anspent stilling. Føles som jeg er full av melkesyre i beina, tung og sviende følelse, smerte.
Behandlingen går ut på strekk og tøy til psykomotorisk fysioterapaut, samt lett treningsgruppe til fysiterapaut og samtaler til,psykolog, da langvarige smerter er sammensatte, som i mitt tilfellet. Lurer på om dette kun kan være muskulært, og ikke er forårsaket av prolapsene i tillegg, klem, betennelse eller lignende. Kjenner helt klart at musklene er korte og stramme, men føler det er mere som plager. Har gått et år med små fremskritt, stort sett like sterke plager.
Føles som når jeg utfører fysiske ting samt bevegelser som irriterer, forværrer det meste. Jeg er så aktiv som mulig for å opprettholde muskler og sirkulasjon. Men er veldig hemmet over situasjonen. Har vært hjemme i 5 år etter et langt yrkesaktive liv som ingeniør, 47 år, og skal tilbake til god rygg og helse, og jobb, det har jeg bestemt meg for, men må knekke koden til kjernen av problemet. Kan ikke knaske tabletter og ikke komme videre. Sier tusen takk for svar, og tanker rundt dette.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 25. august 2015, klokken 20:19

Dette virket fryktelig sammensatt. En komplisert sykehistorie bestående av ME og kompliserte rygg- og benplager som ikke faller rett innunder en veldefinert diagnose, samt et betydelig medikamentregime. Du har blitt personlig undersøkt av forkjellige leger gjenom en årrekke, og jeg er fryktelig lei meg for at jeg ikke kan overgå slike utredningsresultater. Det som først og fremst slår meg her er at her må det:  1. aksept,

  2. mestringsterapi

  3. og personlig tilpasset trening til.


Jeg regner med at du har vært på et rehabiliteringsopphold, med mestringskurs inklusive?  Dersom du har vært til et slikt opphold forstår jeg ut i fra ordlyden i spørsmålet at du ikke har oppnådd den ønskede effekten med disse oppholdene. Dette ut i fra at du fortsatt er på leting etter et fysisk svar på problemet som ingen har funnet ennå. Det er viktig at du tror på de som har undersøkt deg og får konsentrert deg om rådene du får. Skulle du derimot ikke ha vært på et rehabiliteringsopphold ennå så er dette på høy tid!


På et slikt rehabiliteringssted kan man velge mellom ulike tilbud. Et tilbud er blant annet ment for personer med komplekse og sammensatte lidelser, inkludert muskel- og skjelettplager og utmattelsestilstander; hvor man får foretatt en funksjonsvurdering, utvikler og spesialtilpasser et individualisert tilpasset treningsopplegg ment å fungere også etter hjemkomsten g det er kursing i mestringsstrategier inkludert informasjon om smerteforsterkningsmodeller ved kroniske plager, man møter andre med tilsvarende lidelser og får således dempet litt av det mystiske sløret omkring sine plager. Trening kan foregå i både oppvarmede vannbasseng, utendørs eller i saler. 


Utover dette regner jeg med at du altså er grundig vurdert slik at nevrologisk og revmatologisk sykdom er utelukket og om jeg forstår var det bare slitasjefunn som forventet for alderen på ryggbildene og som altså ikke kunne forklare plagene dine. I tillegg gamle prolapser, men som ikke passer med smertene dine. Prolapser gir helt bestemte mønster for hvor smerten stråler ut, hvilke muskler som lammes/svekkes og hvilke reflekser som dempes/slukkes. Selv prolapser er et vanlig funn på MR til friske mennesker uten symptomer.


Jeg regner med at dere gjennomgår nytteverdien av alle disse medisinene dine? Det gjelder å ikke ta mer enn nødvendig. Virker det ikke så ta dem ikke og overgår bivirkningene effekten så vurdér også da hvorvidt de er hensiktsmessige; eventuelt trapp ned til laveste effektive dose og forsøk eventuelt å trappe opp igjen, rolig, på et senere tidspunkt.


På den annen side, om man først har landet på det faktum etter lang tids utprøving sikkert, at det er denne kombinasjonen du bør ha så må dosene bli riktige. Når det gjelder kombinasjoner av flere medikamenter som her er det derfor nyttig å måle mengden av dem i blodet, dvs ta et såkalt medikamenspeil i ny og ne. Det har seg nemlig slik at Lamictal nedsetter effekten til Seroquel, dvs kanskje trenger du høyere dose av Seroquelen. I tillegg øker Orfiril effekten av Lamictal, dvs kanskje trenger du lavere dose av Lamictalen for å ungå bivirkninger av denne. Bivirkningene til Lamictal er å lese i pakningsvedlegget. Du vil der kunne lese at 1 av 10 mennesker opplever bivirkninger fra Lamictal som minner om de plagene du sliter med. Jeg regner ikke med at svaret er så enkelt, men vurdér hvorvidt noen av plagene kom eller ble forverret ved oppstart av Lamictal.


Jeg håper du sitter igjen med noe du kan bruke eller bli inspirert av etter dette...

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon