Ryggsmerter: Alvorlig sykdom (kreft, gikt) eller bare muskulært?

Innsendt spørsmål

­Er 31 år, to barn. Etter endt graviditet for eit år sidan har eg vore plaga med ryggsmerter nederst i ryggen. Kvar morgon vaknar eg og klarar knapt komma meg ut av senga, men det går over ei stund etter eg har stått opp. Vaknar eg i 05tiden får eg ikkje sova att grunna smertene, og det er uansett kva stilling eg ligg i. Å liggja på magen er ikkje mogleg lenger, noko eg var vand med tidlegare! Einaste stillinga som kan virka litt bedre er om eg ligg i fosterstilling, og då snakkar me lår heilt opp til magen og kne opp til brystet.
Har forsøkt å bytta seng då eg fyrst trudde at eg hadde for mjuk / hard madrass...
Har ikkje hatt noko ryggplager tidlegare, men hadde ein del bekkenplagar under svangerskapet.
Mitt spørsmål er om eg berre må finna meg i at det berre "er sånn", eller om det faktisk er noko gale baki der som kan ordnast??

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 23. februar 2014, klokken 22:30

Det er helt klart noe "galt" i ryggen din, men sannsynligvis bare noe muskulært. Jeg synes uansett ikke du skal ha det slik. Reis til en manuell terapeut (fysioterapeut med videreutdanning; kan også bestille bilder og sykmelde, på nesten lik linje med fastlegen) eller naprapat for behandling (du trenger ingen henvisning til noen av disse).


Har behandlingen effekt behøver du ikke uroe deg lenger (forhold deg til din behandlers utttalelser på dette), mens behandleren fanger opp dersom det kreves et bilde/utredning. Da blir du oppfordret til å ta kontakte med din fastlege. Leddgikt i forbindelse med din psoriasis er én av tingene som slår meg. "Alders"-slitasje en annen (slitte mellomvirvelskiver). Prolaps virker ut i fra opplysningene du gir meg, mindre sannsynlig (stråler gjerne langt nedover i foten). Kreft minst sannsynlig, men først og fremst på grunn av din unge alder.


En vanlig fysioterapeut kunne også behandlet deg, men de har lange ventelister og jeg antar du ønsker å utelukke noe alvorlig raskt og da er de nevnte behandlerne de som har kortest venteliste.


Du vet vi må ta forbehold over nettet så selv om det er svært lite sannsynlig skriver jeg avslutningsvis de såkalte alarmkriteriene, dvs når man bør bekymre seg for ryggsmertene:  • Nyoppståtte/ny variant av ryggsmerter hos pasient under 20 eller over 55 år (gjelder ikke deg med andre ord)

  • Feil fasong av ryggsøylen (din behandler vil i så fall antyde dette, men husk at det er svært vanlig å være litt "skjev" i ryggen)

  • Ryggsmerter hos de som har gjennomgått en ulykke, de som benytter narkotika elelr hos de som har fått diagnostisert en kreftlidelse (mulig spredning)

  • Hvis smertene ikke slipper, dvs man finner ingen avlastning hverken i våken eller "sovende" tilstand. Ved "vanlige" muskulære ryggsmerter så pleier de å avta eller lindres av å hvile eller ved å innta en spesiell posisjon (dvs unngå en bestemt utløsende posisjon). Dette punktet er lett å tolke feil. Prolaps og lumbago (hekseskudd) er som regel ikke alvorlige lidelser, men kan gjøre vondt konstant i flere uker allikevel. Mistanke om kreft i skjelett eller sykdom i et organ hvor ubehaget "bare" stråler ut til området i ryggen.

  • Samtidig ufrivillig vekttap på flere kilo innenfor et tidsrom på få uker, eller sykdomsfølelse som ikke bedre kan forklares av andre årsaker.Feber som ikke bedre kan forklares av andre årsaker. Kan være en krefttilstand i kroppen som forklarer ryggsmertene.

  • Vanskeligheter med å holde kontroll på vannlating og/eller avføring, følesans som forsvinner oppe ved lårene på begge ben, og uttalt muskelsvekkelse, evt lammelse, selv om smertene skulle forsvinne. Dette kan nemlig tyde på et svært prolaps rett bakover i ryggen og som klemmer over hele ryggmargen. Dette må avlastes, kanskje med operasjon, snarest.

  • Hvis du er svært stiv om morgene, dvs du klarer nesten ikke å kle på deg, og dette varer over en time hver morgen. Ta en senkning (SR). Er den i tillegg høy kan du ha en leddgiktssykdom (obs din psoriasis).


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon