Rykker i kroppen ved innsovning. Lang QT-syndrom?

Innsendt spørsmål

Hei, jeg er litt skrekkslagen å ønsker å dele noen tanker og opplevelser angående helsa mi.

Jeg har periodevis, i opp til flere år opplevd, ved innsovning, eller tiden før innsovning mens jeg enda er bevisst opplevd ubehagelige ting.. noen ganger et kraftig dunk i kroppen som får meg til å brå vokne.. dette har jeg selv slått meg til ro med er innsovnings fenomener og prøvd å ikke brydd meg noe med. men, andre ganger, slik som i natt var dette dunket i brystet, det føltes som om at hjertet slo to veldig kraftige slag som ble fulgt av 2-3 sekunders intens svimmelhet og en følelse av å være nær besvimelse, har opplevd dette tidligere også,men i natt var det så kraftig at jeg ble redd..

Jeg gjorde så et kanskje dårlig valg med å Google dette, mange ganger finner jeg linker som jeg klarer å berolige meg med, dette skjedde ikke i natt.. jeg leste side opp og side ned av norske og utenlandske lege skrifter om sen QT syndrom.. et tilstand som fører til plutselig død hos tilsynelatende friske unge mennesker. Jeg leste at dette kan være arvelig eller ervervet av ulike årsaker. noen opplever dette ved fysisk anstrengelse eller stress, noe jeg kan avskrive, MEN her leste jeg at noen opplevde dette ved hvile og innsovning, og at dette kan føre til hjertestans mens man sover..

derfor har jeg nå ikke sovet på over et døgn. Jeg har pulsklokke, noe som gjør det veldig lett for meg å skjekke pulsen.. jeg ser at jeg har lav hvilepuls noen ganger 56 andre ganger helt nede i 48. leser på nettet at dette bør være grunn til bekymring om man ikke er veldig veldig godt trent. leser også at lav hvilepuls er vanlig for de som har sen QT syndrom.

Jeg klarer ikke helt henge opplevelsene på en angst knagg heller, jeg går ikke rundt og er redd og bekymret. ting i hverdagen kan kanskje tidvis oppleves som en evig runddans av krav og forventinger og forpliktelser som kan oppleves som overveldende uten at jeg klarer å knytte det opp til noe som har med angst og gjøre. men det er klart at jeg har fått angst for å legge meg å sove etter dette.

Jeg ønsker å høre litt med deg om hva du vet om dette QT syndromet. det vekslet litt på nettet om alvorlighetsgraden. en plass sto det at mennesker med dette var døde før de fylte 40 år, en annen plass sto det at det var noen ganger at disse anfallene førte til hjertestans. hva er din erfaring?

Har alltid hatt en del ekstraslag, disse kommer like gjerne under stress og trening som i hvile, noen få ganger kan de komme som en serie med flere tette, men de har aldri noen andre symptomer med seg, slik som ved innsovning. for noen år tilbake ble jeg sjekket opp for dette. var på et stresstest og 24 timers registrering. Hadde flere ekstraslag under syklingen, fikk beskjed om å si fra om jeg fikk vondt eller opplevde andre symptomer noe jeg ikke gjorde, så stresstesten ble godkjent som ok.

Jeg må tilføye at jeg aldri har besvimt under disse opplevelsene og at de varierer litt i hvor kraftige de er. jeg vet også at hjertet mitt er følsomt for en del stimuli som energi drikke og snus, noe det har vært litt mye av i det siste og som jeg ikke kommer til å være i nærheten av nå.Tror du energidrikker og nikotin kan ha forårsaket at jeg har fått sen QT syndrom?

Dette ble kanskje noe rotete formulert, men hodet mitt er grøtete av søvnmangel, håper du skjønner innlegget mitt og har tanker rundt dette.

mvh Meg.­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 30. mai 2017, klokken 21:20LANG QT-SYNDROM: Slik ser det ut på EKG-et når hjertet slår og lader seg opp én gang. P-en er elektrisitetsbølgen som skapes når forkammeret slår, dvs pumper blodet ned til hovedkamrene. Den store bølgen som vi kaller QRS-bølgen, eller QRS-komplekset skapes når hovedkamrene slår. Deretter går det en liten pause før hjertet lader seg opp igjen; hvilket vises ved T-bølgen. Tar det lang tid før hjertet lader seg opp igjen vil oppladingen (T-bølgen) skje veldig nært det neste hjerteslaget og noen kan da få hjerterytmeforstyrrelsen Lang QT-syndrom (LQTS); dersom det neste hjerteslaget (QRS-bølgen) kommer oppå T-bølgen/oppladningstidspunktet.
QT-tiden er tiden fra Q til T og skal være mindre enn 0.45 sekunder for menn og mindre enn 0.46 sek for dere kvinner, men man må korrigere for hjertefrekvensen dersom hjertefrekvensen er over 60, men så er ikke tilfelle for deg (Bazetts formel: QT/kvadratroten av hjertefrekvensen).


Jo lenger QT-tiden er, desto større er sannsynligheten for Lang QT-tid- syndrom fordi T kommer så nært det neste QRS-komplekset (se EKG over). I tillegg øker sannsynligheten for at du har syndromet dersom du i tillegg besvimer ved stress, har unormale T-bølger i EKGet (vekslende utseende, eller bølgete/knudrete), lider av medfødt døvhet, lav puls eller om andre familiemedlemmer har syndromet.


Det er ikke noe som fremkommer i det du beskriver i teksten som tilsier at du skal ha LQTS. Dette utløser en serie av raske hovedkammerslag og ikke enkle dunk. Dessuten er dette en tilstand som synes på et EKG når som helst. Tilstanden er ikke av og på og må tas på "fersken" som mange andre arytmitilstander, men du kan ta et EKG når som helst for å finne ut av dette.


Jeg synes du tolker tilstanden din helt greit, dvs at dette er innsovningsreaksjoner; i virkeligheten er det forskjellige deler av hjernen som sovner til forskjellig tid. Da oppfatter deler av hjernen det slik at du mister balansen og rykker til for å forsøke å opprettholde den. Kan være ganske brutale rykk dette. Det andre du opplever tenker jeg er som du sier, godartede ekstraslag og som du er frikjent for. Bra du sjekket det ut, siden det også skjer under aktivitet, noe som kan , men slettes ikke (!) må være et tegn på hjertesykdom. Og avslutningsvis kan jeg bekrefte at koffein, tein, nikotin og andre adrenalinliknende effekter forsterker tendensen til ekstraslag.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon