Sammensatte plager (fordøyelse, ledd, muskler og energi)

Innsendt spørsmål

­Jeg lurer på om jeg reagerer på en eller flere matvarer?

Det hele begynte for nesten et år siden, med trykk i brystområdet . litt 'vandrende' pressfølelse. Det har egentlig vart hele tiden. Var hos legen i sommer da jeg hadde en 'dårlig periode' og syntes det hele var plagsomt og skremmende. Han lyttet og alt virka bra, han sendte meg for sikkerhets skyld i lungerøntgen. Ingenting unormalt i lunger/bronkier eller noe.
I starten mistenkte jeg at dette var muskulære smerter som kom av nattamming i senga/dårlig liggestilling, men nå sover minsten hele natta og jeg sover uten pute p åside/rygg.

Jeg er også stadig veldig sliten og trøtt. Ofte sliten og kraftløs selv uten å ha gjort noe som helst.

I sommer/tidlighøst har jeg gått til kiropraktor for å se om det hjalp, jeg følte det hjalp noe, men det var dyrt, og etter 5 uker med 2 beh. ukentlig og relativt lite bedring, tok jeg en pause.
Hadde mye hodepine også i sommer, det følte jeg kiropr. tok toppen av.
Har forøvrig en del vondt i ryggen også, det har økt den senere tid. Vondt både i korsrygg og høyere oppe. Men det kan gjerne være fordi jeg har trent lite/sittet mye, pga. tretthet og mangel på energi? Tror også jeg sitter helt feil ved pc, skal prøve å rette på det.

I senere tid har jeg 'urolig mage'-problematikk - tidvis løs, tidvis treg. De siste par ukene har jeg hatt stadig trøbbel med magen. Har avføringstrang ofte, men når det kommer er det ikke ofte det er hardt - snarere det motsatte. Ofte ser avføringen litt lite fordøyd ut.
Magesmertene synes jeg varierer i hvor de er plassert - både oppe under ribbeina og nedover. Ømt, og av og til 'sildrer' det i magen.

For et par mnd. siden begynte jeg å lure på om det var matvarer jeg ikke tålte, og kutta dermed noen dager ut alt utenom frukt, grønt, rent kjøtt, ren fisk, nøtter. Da jeg spiste 'vanlig' igjen tok det kort tid før jeg hadde 'hissig' avføring, og med fettdråper i toalettskåla. Hadde dette et par dager. Jeg lurer derfor på om det er maten som gir meg problemer i utgangspunktet?

Jeg har også tidvis vondt i hodebunnen. Det svir, rett og slett - gjerne i punkter.

Jeg har også leddsmerter fra tid til annen, har hatt dette i flere år og vet ikke om det har noen sammenheng? Men de siste mnd. har jeg i perioder hatt en stivhet i det ene kneet.

Ellers kan det kanskje være relevant at jeg har to barn, en på 4 og en på litt over 1. Jeg blir også ofte stukket av flått. Har aldri sett noe rødt merke, men fjerner mange fra huden hvert år.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. oktober 2013, klokken 19:44

Takk for en god fremstilling av dine symptomer. Umiddelbart ringer det ingen bjelle som forteller at denne diagnosen er det, men la oss ta for oss dine symptomer og hvordan du skal bidra til at de blir tilstrekkelig utredet.


Muskelsmertene

Det var et godt signal at kiropraktikken hjalp mot brystsmerter / de muskulære smertene. Med mindre det er feilstillinger av skjelettet som kontinuerlig trekker på musklene i ene eller andre retningen er det ikke sikkert kiropraktikk er det viktigste våpenet mot muskulære lidelser. Kanskje er fysioterapi like bra, hvilket du dessuten får refundert? I tillegg har du naprapater som på sett og vis kombinerer fysioterapi og kiropraktikk. De manipulerer ("knekker") ikke like sterkt, men løsner på de vanligste og mildeste feilstillingene. I tillegg tøyer de muskulatur og løsner på muskelknuter du sikkert har mye av, ved en metode som kalles trykkpunktsbehandling. Du får hjemmelekser i form av uttøyning, kroppsstillingsbevissthet og noe styrketrening. Uten dette "hopper" feilstillingene tilbake på plass igjen. Og med feilstilling blir musklene trukket skjevt på og blir betente igjen. Naprapati er dessvere like dyrt som kiropraktikk. Fysioterapeutene tøyer mer enn de trykker på muskelknuter og de benytter stadig oftere hjelpemidler som varmetepper, ultralyd eller massasjeapparater. Dette er bare svært grove skildringer av behandlerne. Kanskje kan du kombinere naprapati og fysioterapi?


Brystsmerter

Smerter i brystet for ditt vedkommende høres muskulære ut og kommer av at musklene aldr får hvile pga de hele tiden er i arbeid. Musklene du får vondt i er de som sitter mellom hvert og ett ribbein og smerten kan være veldig lik den smerten som oppstår ved hjertesykdom. Puster du helt ut så får disse musklene hvile. Puster du stresset og grunt hviler de aldri og blir etter hvert betente.

Selv om det virker lite aktuelt i ditt tilfelle pga din alder, ditt kjønn og dine symptomer, samt effekt av behandling, må du også ha litt informasjon om hjertesykdom: Smerter i selve hjertet får man dersom blodårene rundt hjertet blir trange og ikke klarer å forsyne hjertemuskelen med tilstrekkelig oksygen. Da får hjertemuskelen krampe pga melkesyre akkurat som en leggmuskel får krampe. Det varierer hvordan mennesker med angina beskriver smertene sine, men har du liknende kramper i brystkassen som de du har når du har krampe i en legg eller annen muskel må dette utredes med tanke på hjertesykdom. Spesielt dersom smertene oppstår under fysisk eller psykisk stress og gir seg igjen ved hvile. Dersom du ikke får hjerteubehaget når du er fysisk aktiv eller psykisk stresset, men bare i hvile, er det lite sannsynlig at det er trange blodårer til hjertet. Er fastlegen i tvil tar han/hun både EKG, eventuelt blodprøver eller henviser deg til en såkalt stresstest hvor du belastes fysisk på en sykkel samtidig som de ser etter om hjertet får nok oksygen på EKG.


Slapp og trett

Dette kan som du er inne på selvsagt være en naturlig følge av å ha mange jern i ilden. Personlig ønsker jeg å utelukke sykdom hos mine pasienter før jeg trekker noen forhastede konklusjoner. Blodprøver for blant annet stoffskifte, vitaminer, blodsukker, nyre, lever og blodprosent etc synes jeg hører med. Diskusjon omkring søvn og kosthold, ytre og indre stressnivå, arbeidsforhold, private forhold, økonomi etc følger dersom et bredt blodprøvepanel ikke viser noe galt.


Endret avføringsmønster

Fettdråper i toalettskåla skal ikke være et gjengangsfenomen. Det betyr enten at du har for mye fett i kosten, at avføringen passerer for raskt (rekker ikke fordøyes) eller i verste fall at det kan være noe galt med bukspyttkjertel eller galleblære. Gallen splitter fettet til små dråper som enzymene fra bukspyttkjertelen deretter kan bryte ned mer effektivt. Blodprøver og symptomer vil i de aller fleste tilfeller kunne vise om det kan være noe galt med bukspyttkjertel eller galleblære/lever/galleganger. Du skriver du ble bedre når du holdt deg til kun frukt, grønt, nøtter og kjøtt, altså når du var avholden fra fett, korn og melkeprodukter. Det du bør gjøre er å sette til sides disse matvarene en gang til. Når du føler deg bedre forsøker du å legge til de matvarene du har unnlatt én etter én. Først forsøker du melkeproduktene for eksempel. Blir du ikke dårlig er disse utenfor mistanke. Deretter forsøker du korn-/melproduktene, og til sist fettet. Den matvaren som gjenskaper symptomene er synderen din. Er det f eks melkeprodukter kan det tenkes du mangler et enzym som bryter ned laktose og du kan være laktoseintolerant. Er melet årsaken kan du ha glutenintoleranse (diagnosen krever også gastroskopi). Er fettet årsaken kan besværet ligge i galle/lever eller bukspyttkjertelen. Dette løpet må du kjøre sammen med din fastlege, men nå vet du hvordan vi tenker. Ellers bør endret avføringsmønster som består over tid utredes for usynlig blod i avføringen med en kjemisk metode som kalles Hemofec og som du tar selv hjemme. Spesielt dersom du har gått ufrivillig ned i vekt eller det har vært tykktarmskreft i familien din. Dette er svært uvanlig i din alder, men det hører med i utredningen selv om det er veldig sjelden. Dersom problemet ikke løses ved kostendring eller dere finner svar ved blodprøver kan det allikevel tenkes legen din foreslår å henvise deg til koloskopi, en undersøkelse i tarmen hvor man kikker på tarmslimhinnen gjennom et tynt rør og tar samtidige prøver.


Smerter i leddene

Smerter i leddene kan være nokså uttalte og de kan variere med været, men behøver allikevel ikke være revmatisk gikt som krever cellegift eller kortison. Dersom du oppdager ledd som er røde, hovne og vonde bør du oppsøke lege mens disse tegnene fortsatt er synlige. Legen din tar da blodprøver for giktsykdommer og kan henvise deg til revmatolog. Du nevner ingen synlige forandringer, så jeg vil anta at du "bare" plages av inflammasjoner i leddene som følge av overbelastning, ensidig belastning eller slitasje; minst det siste. Slike inflammasjoner påvirkes også av været og blir bedre når man er i Syden. Betennelsesdempende kan gjøre nytten, men da slike besvær ofte er kroniske er det vel så viktig å forsøke å rette problemet ved roten. I ditt tilfelle er det ikke umulig at besværene kan ha sammenheng med såkalt fibromyagi og irritabel tarm. Mange av symptomene du oppgir kan stemme bra med dette, men dette er kun diagnoser vi benytter når vi med prøver, samtaler og undersøkelser har utelukket alle andre mulige forklaringer. Fibromyalgi og irritabel tarm er følgetilstander hos mennesker som yter mer og gir mer av seg selv enn de burde. Ofte er det snakk om personligheter som er avhengige av at alle andre rundt seg er fornøyd før de selv kan slappe av. Slappe helt av har de vanskelig for siden de fra barnsben av har lært seg at alt de gjør aldri helt er godt nok. De med disse tilstandene anbefaler jeg på det sterkeste samtaler med psykolog i stedet for å vente til man har funnet svar på alle spørsmål og funnet fungerende metoder på egen hånd, noe som kan ta mange, mange år. Orienterende og støttende samtaler med en profesjonell som har gått denne stien mange ganger før er uhyre effektivt. Jeg tror jeg har til gode å se at man har hatt vondt av slike samtaler. Men, som nevnt, først utrede for annen sykdom. Det er viktig å ikke skylde på psykisk overbelastning umiddelbart. Dette kan gjøre at man ser forbi en sykdom som enkelt kan la seg rette på. Ikke minst kan pasienten bli støtt og føle at en ikke blir trodd. Jeg skulle gjerne sagt mer om fibromyalgi og irritabel tarm, men som nevnt skal du først utelukke annen sykdom før man går inn på denne retningen.


Flåttbitt

Dersom du mener å ha oppdaget alle flåttene som har bitt deg og ikke kunnet se hverken noe rødmerke eller huske å ha hatt influensaliknende symptomer i dagene etter er det mindre sannsynlig at flåtten er årsaken. Man kan imidlertid ikke stole på at man har sett alle flåttene. Jeg foreslår derfor at du tar en blodprøve for å se om du har dannet antistoffer mot borrelia. Borrelia er en bakterie som lever i spyttet til flåtten og som kan overføres til mennesker og gi oss sykdom når flåtten biter oss. Antistoffer mot borrelia danner man altså bare om man har blitt bitt av flått som bærer på smitten borrelia. Har du ikke slike antistoffer kan du se bort fra flått som forklaring på dine besvær. Har du slike antistoffer, hvilket mange av oss har uten å være syke også, må du diskutere litt om dette med fastlegen din siden svaret må tolkes spesielt i hvert tilfelle. Dersom flått skulle være forklaringen på dine besvær er det mest forenlig med det vi kaller postborreliosesyndrom. Det gir symptomer liknende dine, men det kan ikke påvises ved blodprøver. Andre senkomplikasjoner av borreliasmitte rammer hjertet, hjernen og nervesystemet, men du har ikke oppgitt noen symptomer som minne om dette. Vi kan bare informere og ikke gi diagnoser over internett. Jeg foreslår derfor for deg at du kan ta en blodprøve. Viser denne ingen antistoffer er det enkelt. Da kan du se bort fra flått og borrelia. Viser den antistoffer kan det ha betydning. Mest sannsynlig ikke, men dette må fastlegen din konkludere.


 


Sammendrag:


Dine symptomer er ikke umiddelbart forenlig med en sykdomsdiagnose som har en lett tilgjengelig behandling slik jeg oppfatter det gjennom ditt spørsmål og opplysningene du gir.

Du bør ta blodprøver for lever, nyre, stoffskiftet, blodsukker, hvite blodlegemer, blodprosent, vitaminstatus, glutenantistoffer, bukspyttkjertelfunksjon, borrelia og giktprøver. Det kan være aktuelt med laktosebelastning (melkeproduktintoleranse), gastroskopi (glutenintoleranse/cøliaki) og koloskopi (tarmsykdom). Vedrørende hjertebesværet tar fastlegen din stilling til om det er nødvendig med stresstest (sykkeltest på sykehuset). Sannsynligvis er noe av dette dramatiske og unødvendige undersøkelser, men det er viktig at du vet hvilke diagnoser dette kan være, selv om de er sjelden, slik at det blir lettere for deg å diskutere med fastlegen din.

Finner man intet må dere tenke på muligheten for irritabel tarm og fibromyalgi.

 


God helse!


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon