Sammensatte plager i flere tiår - spørsmål om årsak.

Innsendt spørsmål

Eg er en 58 år gammel kvinne og har sidan eg var i byrjinga av 20-åra vore plaga av overoppheting og sterk uro i kroppen, mest om natta. Eg er no 58 år og dette har utvikla seg mykje. No er eg både overoppheta og kjempekald om eit anna. Kanskje nesten på same tid. Kroppen er så uroleg at eg øydelegg senga mi og kan ikkje sove saman med nokon fordi eg er til stor forstyrring. Søvnkvaliteten er veldig dårleg. Eg trur at den sterke uroa i musklaturen, som merkast mest om natta, når eg skal vere i ro berre er ein "bivirkning" av dei andre plagene eg har. Hadde eg vorte kvitt hovudproblemet ville uroa bli borte også.
Eg har også hatt store problem med mage og tarm framover i livet. Når eg var ung var det diare og forstoppelse om eit anna. No er det så og sei berre forstoppelse. Har også lagt merke til at om eg ved veldig alvorleg uro/kløe i musklane om natta går på toalettet for å tisse vil eg få ein lette av problemet. Ofte kan eg ha hovudverk og om eg då tek eit par Paracet før leggetid kan uroa i musklane vere litt dempa i nokre timar. Det er akkurat som eg har ei kjensle av at overoppheting, kulde og uro/krampe er verst ved alvorleg forstoppelse. Lurer litt på om det er berre forstoppelse eller om der er tarmane som ikkje bevegar seg nok/riktig, det vil sei ikkje får innhaldet framover. Har det siste halve året vore i gjennom mange undersøkelsar som gastroskopi, kolionskopi, CT, ultralyd, blodprøver og avføringsprøver(ein gong med blod). Sterke kroppsmerter er noko eg har vore plaga med i ca. 20 år. Lurer på om smertene er ein del av same problem
Eg var uvel i kroppen og kvalm i heile haust (2019) og i desember vart eg lagt innpå sjukehus akutt. Då hadde eg magesmerter, sterke kroppsmerter, feber og kvalme. Doktorane var uenige om problemstillinga. Ein doktor var sikker på at det var eit problem med galle, men det vart ikkje meir snakka om. Har hatt problem med kvalme fram til no og feberen hang ved ei stund inn i det nye året.
Eit par andre ting som plagar meg er utslett som kjem og går. Dei er mest på albogane og litt på hendene. Raude og flassar, litt opphøga i forhold til huda rundt. Og så har eg artrose i kne og fått innoperert ei kneprotese for 7 år sidan. Artrosen gjore seg sterkt gjeldande då eg var ca.43 år gamal.
Etter alle desse undersøkelsane eg har vore i gjennom seier legane at alt ser fint ut og at eg må leve med situasjonen. Men eg kan ikkje greie å leve med dette. Det blir alltid trekt fram at no etter at eg slutta og menstruere då eg var 51 år så er det overgangsplager. Sjølv trur eg nok at overgangsalderen ikkje har gjort det betre, men det er nok ein unnsyldning for doktorane så dei ikkje gjer breide nok undersøkelsar. Eg har alltid levd eit fysisk aktivt liv både i arbeid og på fritid difor kjempar på så godt eg kan nå også.
Dette er ein situasjon eg vil ut av, er det mogleg å finne ein veg ut av dette?­

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 03. februar 2020, klokken 14:37

 Hei.


Takk for spørsmål.


Et klart svar er vanskelig å gis ute en full vurdering av deg og hele journalen, med svarene på undersøkelsene og prøvene du har vært gjennom.


Ut i fra helhetsbilde, som lyser gjennom historien din, kan jeg formulere følgende tanker:


Mye av det du kjenner og har opplevd gjennom årene kan være forårsaket av autoimmun sykdom elle kombinasjon av sånne sykdommer, noe som er ikke uvanlig. Mage - tarm plagene kan gjenspeile en inflamatorisk tarm sykdom, artrosen kan ha blitt til i utvikling av en kronisk revmatisk type artritt. Hud plagene er forenlig med psoriasis. Bein plagene har trekk som en kan finne i både polynevropatier og i polymyalgia revmatika.


Selvfølgelig, kan hver problem være noe annet for seg selv, uten at det har vært lylles å finnes til nå. Men, hvis man ser på dem sammensatt, kan en systemisk revmatisk (autoimmun) sykdom gi plager i flere organer og systemer. Derfor synes jeg det er verdt å forsøke utredning hos revmatologi spesialist.


En ting til jeg vil nevne. Med å ha sluttet å menstruere i 51 års alder, det bør ha begynt å avta med overgangsplager. Og, gitt være at en god del daterer du tilbake i 20 årene, skal være forsiktig med å skylde alt på dette. Men, knuter eller andre problemer i livmor kan føre, særlig i kvinner i menopause, til forstørret livmor. Den befunner seg mellom urinblæren og endetarmen. Når forstørret, kan den presse på begge, gi forstoppelse og samtidig oppleve at en blir henerelg bedre av å late vann. Det er ingenting sikkert, men en tanke kan det være verdg. Og en gynekolog vurdering.


Til å begynne med, disse to spesialitet konsultasjonene tilråder jeg. Håper du kan finne da bedre svar og løsning på minst en del av dine helseproblemer.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon