Sammensatte plager. Kan de ha en sammenheng?

Innsendt spørsmål

Jeg har tidligere i hovedsak vært frisk, men har de siste 3 månedene hatt forskjellige plager. Slik jeg oppfatter det ble det utløst av en svært stressende hendelse. Jeg fikk smerter og stivhet i høyre side av nakken som strålte opp i hodet og ut i skulderen og overarmen. Legen mente det var muskulært og ba meg forsøke paracet og ibux samt fysioterapi. Fysioterapeuten "knakk" opp noen låsninger og anbefalte bevegelse. Jeg fulgte opp dette, og opplevde bedring.

Så fikk jeg imidlertid for en drøy måned siden vedvarende hodepine, også på høyre side. Videre fikk jeg smerter i kjeven og annerledes følelse inne i munnen på høyre side. Jeg fikk også problemer med synet, oppfatter det som problematisk å ha samsyn. Høyre øye vil skli ut til siden - skjele, noe jeg ikke har opplevd tidligere. Jeg får til tider dobbeltsyn. Jeg blir svimmel når jeg går, og liker ikke å kjøre bil eller sykle pga dette. Jeg fikk i den forbindelse utført CT (med og uten kontrast) av hodet, spinalpunksjon (som gjorde meg sengeliggende hjemme i flere dager), MR (uten kontrast) av hode og nakke og konsultasjon med nevrolog. Alt uten funn som kan forklare hodepinen, og jeg oppfatter dermed at det er sannsynlig at den er knyttet til nakkeproblemene. MR viste en utbukning nederst i nakken, men uten nerver i klem.

For tre uker siden fikk jeg i tillegg et sterkt press i brystet som førte til at jeg igjen oppsøkte lege. Jeg ble undersøkt med EKG, blodprøver (bla. CRP, troponin, d-dimer), røntgen thoraks, arbeids-EKG og til slutt angiografi grunnet signifikante ST-T forandringer i II, III og a-vf på arbeids-EKG. Angiografien viste heldigvis ingen forsnevringer i kranspulsårene, og de andre undersøkelsene var negative. Jeg fikk dermed ingen forklaring på presset i brystet heller.

Jeg har fortsatt disse problemene. I tillegg har jeg i etterkant av rundene med undersøkelser oppdaget (fordi jeg nå hører veldig puls/svosjing i øret på høyre side) at jeg har fått lavere hvilepuls enn tidligere. Klokken viser nå en gjennomsnittlig hvilepuls på 51-53. Jeg opplevde ved en anledning puls helt nede i 42. Jeg kjenner av og til en sugende følelse i brystet, men er usikker på om det er i sammenheng med dette. Pulsen stiger med en gang jeg kommer i bevegelse.

Jeg har også oppdaget at dersom jeg forsøker å smile på en side av gangen, så klarer jeg ikke å løfte munnviken på høyre side. Den følger imidlertid med om jeg smiler på vanlig måte. Det kjennes også ut som om det er noe i høyre ben, et slags klyp i knehasen.

Fysioterapeuten kjenner at jeg har en hoven muskel på høyre side av halsen, og regner med at den stammer fra utbuktningen i nakken. Fysioterapeuten mener videre at mange av plagene mine kan relateres til denne hevelsen, da den også kan irritere nerver til hodet/ansiktet/øyet og skulder/overarm. Vedkommende mener også dette kan være årsak til pressfølelsen i brystet, med begrunnelse i at nerver fra skulderbladet og rundt i brysthøyde også kan være påvirket.

Jeg har i forbindelse med ovennevnte følgende spørsmål:

1) Kan angiografien ha utløst endringen i hvilepuls? Jeg fikk hjertebank/spasmer i en åre under undersøkelsen.

2) Kan en relativt kort periode med mer stillesittende liv enn vanlig føre til redusert hvilepuls? Jeg er vanligvis en del i bevegelse, dog uten mye spesifik trening. Det er flere år siden jeg var i kategorien godt trent.

3) Jeg har gått ned i vekt 5 kg i denne perioden. Kan det påvirke pulsen?

4) Kan og bør jeg slå meg til ro med at puls og hjerte er normalt, eller er det noe mer jeg bør få undersøkt?

5) Dersom alle mine plager skulle være relatert til stress el., burde ikke pulsen heller ha økt?

6) Kan det finnes noen annen sannsynlig forklaring på presset jeg kjenner i brystet? Fordøyelsen el?

7) Kan det være som fysioterapeuten antyder at alle plagene kan knyttes til utbuktningen i nakken?

8) Kan det være andre årsaker til plagene i min høyre side? F. eks. noe i halsen som gir hevelsen fysioterapeuten kjenner? Periodevis kjenner jeg også at det trykker inni halsen, men ikke konstant.

8) Jeg forstår at stress (og også frykt for mer alvorlige sykdommer) kan føre til smerter og ubehag, men jeg har vanskelig for å tro at dette er hele årsaken til plagene mine (bla. synsforstyrrelsene). Er det ikke slik at stress også kan utløse og avdekke latent sykdom?

9) Dersom alt skriver seg til den hovne muskelen i halsen, hva kan jeg gjøre for å få den bedre?

10) Andre tips og råd?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 28. mai 2019, klokken 22:50

1) Kan angiografien ha utløst endringen i hvilepuls? Jeg fikk hjertebank/spasmer i en åre under undersøkelsen.


- Nei, ikke senere, men det du kjente underveis, ja.2) Kan en relativt kort periode med mer stillesittende liv enn vanlig føre til redusert hvilepuls? Jeg er vanligvis en del i bevegelse, dog uten mye spesifik trening. Det er flere år siden jeg var i kategorien godt trent.

- Nei, tvert imot. Inaktivitet svekker hjertemuskelen, som da må kompensere ved å slå raskere.3) Jeg har gått ned i vekt 5 kg i denne perioden. Kan det påvirke pulsen?

- Nei4) Kan og bør jeg slå meg til ro med at puls og hjerte er normalt, eller er det noe mer jeg bør få undersøkt?

- Regner med du har tatt ultralyd av hjertet også, men bare glemte å skrive det, og at troponiner også er tatt, så svaret er at hjertet er friskt. I noen få tilfeller hvor troponiner er forhøyet og angiografien er negativ bør man overveie MR av hjertet for å sjekke for myokarditt.5) Dersom alle mine plager skulle være relatert til stress el., burde ikke pulsen heller ha økt?

- Jo, er forsåvidt enig i det, men trenger ikke. Det kan og heller velge å slå hardere for hvert slag. Enten det slår hardere for hvert slag eller raskere (og da svakere) så oppnås det samme, nemlig økt mengde blod som pumpes ut.6) Kan det finnes noen annen sannsynlig forklaring på presset jeg kjenner i brystet? Fordøyelsen el?

- Ja, stress.7) Kan det være som fysioterapeuten antyder at alle plagene kan knyttes til utbuktningen i nakken?

- Nei, tror ikke det. Tror fysioterapeuten føler seg tvunget til å finne en forklaring så du skal slå deg til ro.8) Kan det være andre årsaker til plagene i min høyre side? F. eks. noe i halsen som gir hevelsen fysioterapeuten kjenner? Periodevis kjenner jeg også at det trykker inni halsen, men ikke konstant.

- Nei, jeg tror og det er muskulært. Man finner i grunnen veldig raskt ut av det når man undersøker muskelen.8) Jeg forstår at stress (og også frykt for mer alvorlige sykdommer) kan føre til smerter og ubehag, men jeg har vanskelig for å tro at dette er hele årsaken til plagene mine (bla. synsforstyrrelsene). Er det ikke slik at stress også kan utløse og avdekke latent sykdom?

- Du har et veldig høyt symptomfokus og tenker komplisert og forsøker å vri det som er mulig over på noe som kan passe med alvorlig sykdom. Det er nok dette som er ditt problem. Du er veldig (!) grundig undersøkt. Jeg ser ikke at det kan være noe alvorlig galt fatt med deg som man ikke har klart å finne en trådende av og kunne begynt å nøste i.9) Dersom alt skriver seg til den hovne muskelen i halsen, hva kan jeg gjøre for å få den bedre?

- Nei, jeg tror nok det er mer sammensatt enn som så. Du mente kanskje ikke alt dette, men nakke- og hodeproblemene? Uansett tror jeg at nakkemuskelen bare er en del av problemet i nakke, hode og skuldre også. Man må nok behandle flere områder og tenke trening, tøying, kosthold, stressmestring, væskeinntak, syn, søvn, mobiltasting og feilstillinger i rygg og nakke, låsninger etc.10) Andre tips og råd?

- Ja, være åpen for at dette ikke er alvorlig.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon