Sexleketøy (dildo...) kan overføre kjønnssykdommer

Innsendt spørsmål

­Hei.
Jeg lurer på om leketøy som f.eks en dildo kan bli smittet av klamydia? Hva må jeg isåfall gjøre? Desinfisere den, eller er den ikke mottakelig for smitten?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 02. januar 2013, klokken 19:05

Sexleketoey fotolia


Dildo kan overføre kjønnssykdommer


Sexleketøy kan overføre kjønnssykdom (HIV, klamydia, hepatitt, syfilis, gonoré, herpes) fra én person til en annen, men det er ikke lett å få overført kjønnssykdom på denne måten. Det avhenger av at sexleketøyet nylig har vært i bruk (kun noen veldig få minutter siden).


I praksis dør bakteriene eller virusene etter noen få minutter utenfor kroppen. Det samme gjelder om det kommer infisert blod, sæd, avføring eller skjedesekret på f eks et toalettsete. Da dør de også raskt. Forskjellen er at et sexleketøy blir ført direkte inn i munnen, skjeden eller endetarmen, i tillegg til at bruken kan medføre blødning (øker smittterisikoen). Dette er ikke tilfelle med bakterier/virus på toalettskåler eller andre overflater. Er man rask nok med å bruke sexleketøyet etter en infisert person rett etterpå så kan disse infeksjonene overføres. I praksis betyr det at man i teorien kan bli smittet om man bruker leketøyet samtidig (bytter på) med en infisert person.


Seksuelt overførbare mikrober overlever kun minutter utenfor kroppen


I teorien kan bakteriene eller virusene overleve noe lenger jo større mengde med kroppsvæske eller først og fremst blod det er snakk om, men vi snakker da om synlige mengder med væsker og sannsynligheten for at man ville bruke et synlig tilgriset leketøy er vel heller liten. Poenget er at jo større f eks blodmengde, desto flere minutter kan de bakteriene eller virusene i senter av blodmengden overleve. I praksis så lenge det opprettholdes kroppstemperatur i blodmengden.


LES OGSÅ: Hvor lenge overlever HIV utenfor kroppen?


Sexleketøy skal vaskes eller desinfiseres


Sexleketøy skal derfor vaskes. Vaskemåten avhenger av hvilken type sexleketøy det er snakk om, dvs først og fremst om det har batteri eller ikke. Batteridrevne leketøy tåler som regel ikke vann og såpe, men må vaskes med desinfeksjonsvæske. Følg bruksanvisning og/eller råd fra forselgeren på hvordan akkurat ditt sexleketøy skal rengjøres.


Svaret er derfor at både klamydia, herpes, HIV, gonoré, syfilis, hepatitt C og C og HIV kan overføres på denne måten dersom det ikke har gått mer enn noen veldig få minutter siden leketøyet ble brukt av en infisert person. Risikoen øker ytterligere dersom det er blod på leketøyet og øker enda mer dersom du bruker det infiserte leketøyet på en måte som medfører blødning hos deg (f eks dildobruk uten at skjeden har blitt smurt øker faren for rifter). Dersom det er skader på sexleketøyet øker faren i teorien en tanke til, siden slike rifter, groper eller skader samler bakteriene enklere. Det finnes ikke nøyaktige tall på noe av dette siden det er vanskelig å finne ut om vedkommende ble infisert gjennom samleiet eller f eks dildobruken. Det er jo først og fremst når man bruker en dildo sammen med noen at man har anledning til å rekke å bli smittet innen mikrobene dør (noen få minutter).


Desinfisér eller vask den alltid før og etter bruk. Det samme gjelder om du bruker den sammen med en person du ikke kjenner smittestatus til. Husk, mange vet ikke at de er smittet av kjønnssykdom. Man kan også benytte kondom på dildoer, men da skal kondomet byttes hver gang dildoen skifter bruker.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon